Tuesday, December 31, 2013

Semakin menghampiri 2014

29.12.2013
AHAD

Petang tu...kitorang keluar utk membeli barang2 sekolah akiss ngan angah yg belum dibeli lagi. Alatulis dh dibeli dh. Yg nak dibeli antaranya sehelai baju kurung biru utk akiss (kain tak payah sbb kain elok lagi), tudung hitam sehelai (tambah sbb tak cukup sehelai tahun lepas), tudung putih kena beli 2 helai sbb yg tahun lepas punya dh singkat. Aku tgk ok lagi tp bg senior dorang...tak boleh...dh singkat. Takpe, ikut aje laa. Lokasi kedai kat pasarayaku, jalan tupai dan kedai uniform milik bumiputera berhadapan ngan Tabung Haji Taiping.

Lalu kat taman tasik tu....ada tarikan baru kat situ. WATER ORB..
Murah jgk dengarnya..RM25 kot utk berapa minit tu tak pasti pulak. Nak berhenti menemuramah penjaga mende ni...tapi parking penuh pulak sepanjang2 lake garden petang tu, huhu..
Utk sekali naik ni...leh 2 orang aje kot. Sbb aku tgk...yg dewasa pun naik dua orang. Yg kanak2 pun naik dua orang.
Kitorang jgk ke TESCO. Nak beli ubat gigi laa....gel mandian laa, makanan kucing...itu ini lagi...hehe..
Ni katanya bakal menjadi pusat perniagaan jugak ni. Depan TESCO aje. Ada jugak Tune Hotel katanya. Tengok jer laa bila dh siap nanti, huhu.
Ni pulak kat sebelah sana. Depan TESCO jugak. Ada sebuah hotel baru dh dibukak. Baru jer lagi. Tu laa bangunannya...yg mcm tower block tu, hehe..
Dari TESCO...terus pusing pi masuk bandar Taiping semula. Nak pi restoran pizza hut. Nak tebus baucar percuma yg along dan akiss dpt sbb melukis komik yg ada kaitan ngan produk pizza hut ni kat maktab masing2.
Tamat tempoh baucar ni ujung bulan Januari 2014. Tapi tebus ler cepat2 jgk sbb nanti takut lupa...ataupun terhilang baucar ni...rugi pulak, kan...huhu..
Senang jer tebusnya. Tanpa pembelian pun. Mmg free 100% tanpa sebarang cukai pun, huhu...
Yg ni akiss punya...
Yg ni saiz regular...along punya...
Along dan akiss belanja ibu, abah dan angah makan piza ni, hehe. Beli air kat 7E...makan kat area lake garden....hahaha. Saja jer laa. Bkn nak pulun makan piza pun. Sesaje sebab tebus baucar, kan...

30.12.2013
ISNIN

Aku keluar ngan anak2 hari tu.
Singgah kat lake garden lagi...area pagar zoo di bahagian sampah tu, ngee.
Apa lagi...nak amek gambar kat mural terkini kat situ. Dh nampak dh team dorang buat mende ni petang Ahad semalam tapi tak singgah laa sbb nak cepat selesaikan hal anak2 dulu, kan... 
Along ngan akiss yg rajin nak turun layan ibu dorang hari ni, hoho..
Ari tu sebenarnya pi MRSM Taiping jap. Along nak bayar duit caruman utk Oktober, Nov dan Dis...RM180 semuanya. Masa sekolah dulu along tak sempat nak pi bayar....sebok study...

Pastu, pi TESCO lagi...hahaha. Sebab nak pi kedai BATA dalam tu. Nak beli kasut sukan angah dan akiss. Akiss dh tak boleh pakai kasut tahun lepas..dh ketat dh. Angah pulak...kasut sukan yg atuk bagi ketika uwan dia masih ada lagi...dh tak leh pakai dh. Tu yg beli baru tu. Kalo idak...takde ler sesaje nak membelinya, ye.
Kasut akiss...offer RM40.00
Kasut angah...offer RM60.00
Alhamdulillah laa...barang2 sekolah dorang mmg tak banyak nak kena beli baru. Beg....akiss amek beg sekolah along yg masih elok, hehe. Kasut gi kelas...kasut pvc itam tu...akiss dpt 2 pasang dh. Balik Bentong baru2 ni...kemas2 umah ayah...akiss jumpa 2 pasang kasut pvc hitam elok lagi mcm tak berpakai lagi...milik arwah mak aku. Elok pulak...saiz kaki akiss masa ni sama ngan saiz kaki arwah mak dulu.
Mm...mm, wlpn dh setahun lebih arwah mak kembali ke rahmatullah.......tapi masih lagi membantu kami yg masih bernafas ni melalui hari2 yg berliku. Aku selalu pesan kat anak2 aku....selalu laa bacakan Al-fatihah utk arwah wan mereka. Al-fatihah. Semoga mak berbahagia kat sana.

Kat TESCO tu...beli jugak beberapa bahan2 utk wat steamboat kat umah. Pes Tomyam dh ada...jadi aku nak wat steamboat kuah tomyam aje laa. Yg penting...ada 3 jenis cendawan, pergh!!!
Alhamdulillah...petang tu kitorang sekeluarga menikmati steamboat kat umah dengan nasik goreng. Terasa ala-ala kat Restoran Tupai yg Fadel bawak kitorang dulu, nyum..nyum...

Dari TESCO...pi Maybank Kamunting. Ingat nak bukak akaun utk angah. Senang kot dia kat Lenggong tu nak guna duit..........abahnya transfer duit kat akaun angah...dan angah akan pi keluarkan kat mesin ATM bila outing kat sana. Ni semua dh tengok pengalaman angah sepanjang angah dok asrama sesi persekolahan 2013 ari tu..
Tapi....line dorang hampeh ler pulak. Officer bank kata...datang esok laa. Tak tau laa bila leh eloknya sbb satu Malaysia line maybank jadi cenggitu..
**Alhamdulillah, dh selesai wat akaun maybank angah petang tadi (31/12/2013). Gi ngan motor aje. Senang nak parking.

Maka, kitorang pun terus ke kedai gunting rambut pulak. Kali ni gi kat kedai gunting rambut yg aku tak penah bawak lagi budak2 ni menggunting, hehe. Kedai yg direkemen oleh Ipan...sepupu budak2 ni. Kedai yg sangat berdekatan ngan masjid jamek Kamunting.
Ok kedai ni...tukang gunting dia ramai...4 orang...semua berkemeja...dan berkasut keje pejabat tu.
Mmg ramai pelanggan hari tu...tapi takde laa menunggu lama sbb tukang guntingnya kan ada 4 orang!! hehe..
Upahnya RM6 aje sorang. Mgkn sebab dorang ni budak2 sekolah lagi kot. Kalo dewasa kalo tak silap RM8...maklum ler...dalam ekon, ye..

Nota ALONA:-
~Walaupun esok masuk tahun baru...tapi esok tetap esok. Melalui hari2 dengan doa agar diberi keberkatan, kesejahteraan, kesihatan yg baik dan selamat dari segala anasir yg tidak diingini.

2 comments:

Zura@Iwan said...

hari tu ada trn taiping
tp masa tu akak n family gi krabi

sy ada tgk Water Orb tu..
menarik...tp tk siggh sbb dh petang pon....hehe..

wantie said...

gunting rambut!..hahaha tetiba teringat kat Naiim. esok nak sekolah malam ni baru gi kedai gunting