Wednesday, December 4, 2013

Sesi foto utk passport..

Selasa ari tu....pi panjat pejabat imigresen kat wisma persekutuan. Kat tingkat 1 aje pun, hehe.
Ngan hajat nak wat passport anak2 ni. Tapi...terkejut ler pulak...sebab rupa2nya nak kena guna gambar berlatarbelakangkan putih. Bukan guna yg biru tu dah...Beriya aku soh abg print kan gambar yg biru tu dari salinan cd yg diberi oleh kedai gambar masa amek gambar kat sana beberapa bulan dulu.
Nampak sangat laa aku ngan abang ni tak ikut sangat citer pasal ni, ye...hehe. Walhal, ayah baru aje pi buat passport masa nak pi Singapore bulan lepas, ish..ish.

Walaupun kat pejabat imigresen tu ada kiosk gambar siap segera....tp malas pulak nak beratur panjang. Wlpn nama gambar siap segera...tp proses tu jadi lambat jgk sbb pakcik tu wat keje sorang dia aje. Sedangkan pelanggan ramai tu beratur.
Pikir punya pikir....balik aje laa. Mintak tolong abang yg amekkan gambar tu, editkan dan printkan terus. Leh jimat duit...RM14 x 3, hehe. Takpe laa...rugi RM1 duit parking pun takpe. Amek gambar kat umah dh leh jimat RM42, ngee..

Maka malam tu abang pun wat operasinya sendiri..
Studio bidan terjun namanya...
Tengok laa...kain telekung jadi background, hehe...
Dorang ni...mentang2 laa abah dorang yg amek kan gambar...macam2 perangai.
Dah pilih gambar yg paling ok...abg edit ikut syarat2 saiznya yg terdapat kat website imigresen, print dan kemudian aku pun bawak ler 2 keping nak guna kat pejabat imigresen nanti, hehe..
Ni laa draf yg abg print kat kertas A4 sbb nk tgk hasilnya dulu. Dh ok..baru print kat kertas khas utk foto tu..
Dh buat passport td...ok jer. Imigresen tak kata apa. Lebih elok lagi dari gambar hasil dari kiosk instant tu, hehe..
Alhamdulillah....jimat duit, kan...kan...hehe..

Nota ALONA:-
~Mana yg rasa leh jimat tu...kita jimat ler ye. Nilai duit makin lama dh makin kecik jer ni...

5 comments:

el said...

yg penting jimat duit jimat tenaga nak beratur pjg..el ritu wat pasport still blkg biru..nak nak expired sure kena tuko lah kut..ermm nti suh en. suami amek gambar cam abg akk ni ok ke x xtau ler hehe

Zura@Iwan said...

wahhh..
bagus la kak..jimat duit tu
nnti bleh minta tlg abg fadzil amik gmbr passport la noh..hikss

zura punya passport pon dh nk xpired
dulu masih bground biru lagi..

tifa anvar said...

Ade ambik foto untung x payah spend duit kat org

wantie said...

T pun kak gambar utk sekolah si Naiim tu T ambik sendiri je. tak yah pi kedai gambar.

Tapi tak de la pro mcm suami akak tu. ngee

Rinna said...

Untung laa mak ayah fotografer.. :)