Wednesday, May 27, 2015

Langkawi 2015 - Tengok wayang..

02.05.2015
SABTU

Meronda punya meronda...kitorang terus ke pekan Kuah semula. Macam biasa...kalo gi Langkawi ni...mesti nak pusing pulau walaupun ikut jalan darat jer, hehe. Tadi dah ikut Pantai Cenang, sampai ke Pantai Kok...terus pulak ikut jalan ayer hangat. Makan tengahari dulu. Kemudian terus ke Langkawi Parade..nak beli tiket wayang citer Avengers. Nak tengok malam nanti. Beli utk tayangan 10.45 malam. Kira ok laa kan. Malam bukan ada aktiviti apa sangat kat sana. Kalo dok bilik...bosan laa. Tengok tv pun bukan ada citer apa pun malam2 gitu. Saluran Astro Njoy aje. Balik2 mesti layan wassap, fesbuk. Tu yg amek keputusan utk tengok wayang waktu sedang2 tu, hehe.

Mula2 gi sini..tekan lif tingkat 10 (mmg tulis kat bawah..panggung wayang kat tingkat 10)...terkejut sebab keluar2 lif gelap. Cepat pulak pintu lif terkatup tu. Bau popcorn aje semerbak. Meraba kitorang cari kot2 ada pintu lain utk masuk ke panggung tapi pintu pulak kunci. Guna lampu henpon aje. Terus tekan butang lif utk turun semula...huhu. Gamat ler!!!! Sampai bawah...tanya kat adik keje dalam mall tu. Dia kata...panggung mmg bukak lambat. Kul 1.30 petang cam gitu. Uishh, mana ler kitorang tau. Ingatkan panggung ni macam dalam mall2 lain. Kul 11 dh bukak panggung dah. Macam kat AEON...atau macam kat Tpg Sentral.
Panggung kat Langkawi Parade ni...naik2 lif...pintu lif terbuka terus nampak kaunter tiket. Mmg tingkat tu khas utk panggung saja. Takde tangga eskalator ke hapa dh. Cuma ada lif dan tangga kecemasan aje. Waktu paling awal tayangan adalah jam 1.45 petang, huhu.. Patut ler bukak pun lambat.
Tu yg kitorang meronda ke mana hala dulu tu (citer entry sebelum2nya)..kemudian baru datang sini semula untuk membeli tiketnya, kihkih.. .Kelakar pulak bila kenang2 balik, kuikui..
Tiket dh berjaya dibeli...
Sebenarnya....aku bukan minat pun nak tengok Avengers ni. Tapi tu laa sebab anak2 nak tengok...somi aku pun nak tengok. Aku ikutkan aje lah. Nak ikutkan...aku dok kat bilik sengsorang pun ok jer, hihi. Jadi, tengahari tu...kitorang beli tiketnya dulu. Pastu, balik chalet...rehat2 santai2 jer kat bilik. Anak2 pun nak mandi kolam..
Dah sampai lobi chalet..
Awal jugak anak aku gi mandi kolam...kul 4 petang ke sebelum tu, hehe.
Lama jgk dorang dok mandi bertiga beradik. Somi aku nyenyak tido dah. Maklum ler...bilik ekon, kan. Kat umah takde ekon pun leh lena tido siang...inikan ada ekon, huhu.
Dorang bertiga jer masa ni. Mgkn penghuni yg lain keluar kot...tu anak2 dorang takde yg join mandi. Petang2 dah dekat kul 6.30 baru nampak dorang kat situ.
Aku ni...boring lak tengok somi aku lena tido, anak2 syok mandi-manda....aku kejut somi aku mintak izin nak jalan kaki ke kompleks mahsuri tu. Dekat jer, kan...bila lagi nak amek peluang merasa menapak aje dari tempat penginapan ke situ, hihi. Somi aku pun izinkan...mcm biasa pesan jaga diri elok2...sempat jugak pesan beli goreng pisang ke kuih2 ke kalo ada, hehe...
Pintu gerbang kompleks..
Walaupun jalan kat situ sunyi...kawasan kampung, kan.....tapi takde rasa takut pun sebab bas2 yg membawa rombongan pun parking dekat2 ngan pintu masuk chalet kitorang dok tu. Ada yg dh nak naik bas balik...ada yg baru sampai.. Sentiasa ramai orang pada ketika tu.
Mmg ramai sungguh pengunjung hari tu kat sini. Kereta parking sampai ke luar2 kawasan....parking sampai ke dalam kawasan rumah agam separuh siap yg dah lama ditinggalkan tu.
Ni laa dia rumah agam yg kitorang mula2 jumpa pada malam kitorang baru sampai tu..abang pusing kat sini sebab dh terlepas sket chalet kitorang tu, hehe. Uiitt..mula2 ternampak dalam samar2 malam tu...terkejut jugak. Maklumlah...malam2 kan. Rumah tersergam tapi usang...sayangnya..

Aku pun jalan2 ler kat gerai2 luar kompleks tu...tengok2 baju2 blaus kot ada yg berkenan di hati. Nampak dari dalam kereta mcm menarik aje, hehe. Tengok2...dari satu gerai ke satu gerai. Belek2.. Ada yg berkenan tapi takde rasa nak membeli pulak. Ish, heran pulak aku...hahaha. Ada satu tu...cantek laa utk Akiss. Fesyen ala gadis korea tapi menarik laa bagi aku. Sesuai ngan usia dia. Tapi risau lak akiss tak mo, hahaha.
Selfie sengsorang...kahkah...kelakar lak rasa..
Aku gi cari orang jual goreng pisang ke...kuih2 ke. Takde laa pulak kat situ. Yg ada jual keropok lekor aje. Untuk tidak menghampakan somi aku dan juga mungkin anak2 yg mengharapkan aku beli apa2 makanan utk petang tu...maka aku pun beli lah kopok lekor RM5. Kemudian berjalan kaki pulang.
Ini lah pintu pagar Dewani Villa. Nak masuk ke villa mmg perlu melalui lobi tu dulu. Chalet berada di sebaliknya...di sebelah dalam.
Bila aku dh balik...anak2 pun keluar ler dari kolam renang. Nak bilas mandi petang ngan air paip pulak dan makan kopok lekor, hehe.

Petang tu...aku ngan abang jer keluar berdua ke pekan Kuah...ke mana lagi kalo tidak ke Idaman Suri. Hari tu tengok2 aje riki2 barang dulu. Kemudian terus ke EE burger utk beli makan malam. Kitorang makan kat situ. Utk anak2...beli bungkus aje. Dorang pun takmo keluar tadi...letih dh mandi kolam.

Balik2 tu...laa....tengok dorang dh tertido sebab penat, huhu. Aku soh dorang bangun makan nasik yg kitorang beli bungkus tu. Lepas2 waktu Isyak tu...kitorang pun bersiap ler nak keluar semula. Nak ke Langkawi Parade...nak tengok Avengers. Saja keluar awal...leh jalan2 kat dalam mall tu. Wayangnya kul 10.45 malam. Masa beli tiket siang tadinya...kitorang adalah pembeli tiket paling awal utk tayangan jam 10.45 malam tu. Risau jugak kitorang aje yg jadi penontonnya, huhu. Tapi bila sampai waktu tayangannya...penoh rupa2nya seat panggungnya, hehe..

Wayang abes kul 1 pagi jugak laa... Panjang jugak durasi filem Avengers ni.
Tapi balik tu...ada lagi satu pengalaman menarik kitorang tempuhi. Parking kat tingkat 3....paling last tingkat parking yg dibenarkan. Sebab tingkat seterusnya tu...jalan mendaki utk parking dorang dh tutup ngan jaring. Maknanya mmg tak dibenarkan langsung parking walaupun waktu siang. Tingkat 1 dan 2 pulak...dh tertulis kat situ tak boleh parking melebihi jam 10 malam. Nanti kereta kena kunci rantai ngan pihak pengurusan. Jadi, kitorang leh parking kat tingkat 3 tu aje lah. Waktu tu...mall masih bukak...jadi lampu kawasan parking tu masih ada. Tapi bila jam dh kul 1 pagi...kitorang keluar dari lif...terkejut tengok betapa gelapnya kat kawasan parking tu. Macam dh dalam games silent hill dah gayanya, huhu. Giler tul ler pihak mall ni. Takkan laa tak tau orang tengok wayang sampai awal pagi memakir kenderaan kat situ. Biar laa lampu terbukak. Nak jimat sangat lampu berapa watt aje tu. Bahaya mmg terbuka jer sekiranya ada yg mengambil kesempatan. Pihak panggung pun kena laa berkerjasama ngan pihak mall. Tak jadi apa2 tak pe lah...tapi mmg situasi tu mengundang bahaya. 

Balik2 tu aku soh anak2 kemas sket2 barang2 dorang. Aku pun nak kemas barang2 aku. Esok senang. Walaupun kitorang takde laa nak check out awal sangat tapi utk memudahkan urusan esok, kan..

Nota ALONA:-
~Pergi kali ni banyak betul pengalaman baru yg dikutip....hehe..

1 comment:

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam sis, alona,
laaaaaaaaaaaa
boleh sampai macam tu
ape biol bebenor management mall tu