Wednesday, January 1, 2014

Cerita anak2....

Hari ni dh hari pertama di tahun 2014.
Aku tak rasa apa pun tentang kedatangan tahun ni....biasa2 aje..
Selagi bernafas...umur mmg setiap hari akan bertambah.
Cuma angah dan akiss akan balik ke asrama masing2...utk sesi persekolahan mereka tahun 2014 ni.
Angah tanam 2 x pokok cabai...Rumput kat tanah sekangkang kera tu cepat tul mencanak naik, mm. Bila pulak ler tu ada masa nak memesinnya, ye...yang??? hihi.. Gambar di atas adalah pada 31.12.2013.
01.01.2013
RABU
Tengok ler...penoh belakang alza ngan barang2 akiss dan angah. Mujur ler along pun dh abes belajar dh. Kalo idak...camno laa nak mengangkut semua barang sekaligus ngan tiga lokasi maktab berlainan???
Siap bawak bekal benang, jarum dan gunting...sebab baru tingat tak jahit lagi bawah tudung putih akiss area dagu tu. Jahit tangan aje laa, sebab nak jahit dalam perjalanan tu, kan....
Pagi ni hantar angah dan akiss balik ke asrama dorang.
Perjalanan sangat lancar...Alhamdulillah.
Mengantuk dorang...aku pun ngantuk jgk tapi bukak jer mata meneman abang memandu.
Angah pun lentok. Ngantuk sangat ke??
Mula2 kena hantar angah ke Lenggong sbb pendaftaran dorang sampai kul 1 petang aje.
Masa sampai tu...walaupun dh ramai tapi kereta2 ibubapa yg menghantar masih belum padat lagi, hehe.
Ni kat kaunter utk form 5....ada 3 kaunter dibuka...
Kat sini...setelkan yuran pertama..termasuk yuran caruman...Pastu, daftar asrama, bayaran koperasi iaitu dobi dan kemudian beratur utk bayar yuran muafakat....Belajar bagus2 ye, angah. Lebih 5 ratus dh abes kat sini aje.
Dah selesai semua...angkut barang2 angah terus ke dorm dia. Masih dorm yg sama macam tahun lepas. Senang citer. Tak kalut. Harap2 semua MRSM pun buat mcm ni. Bukan Lenggong dan Taiping aje.

Alhamdulillah, kat sini...ibu pun leh naik dorm utk angkat barang dan tolong kemas2 sket. Alah, takde ler kemaskan apa pun. Cuma bila jadi ibu ni...mesti nak tengok jgk tempat anak dia nak tido, nak salin pakaian apa semua wlpn tahun lepas masa pendaftaran form 4 dh tengok jugak dah, kan...hihi..

Alaa...masa ni jer naik pun. Masa ni pun bkn ramai lagi pelajar yg sampai. Mcm kat dorm along tahun lepas masa along form 5....aku tak dibenarkan naik dh. Bkn cikgu yg larang pun....ada sorang bapa pelajar lelaki tu yg larang, mm. Tak pe laa...mujur aku dh penah naik sekali masa along daftar form 4 tahun 2012 dulu, hehe..
Harap2nya...jangan ler perketatkan ye utk ibu2 naik ke dorm anak lelaki masa nak hantar barang2 yg banyak pada awal tahun ni. Bila dh tengok ni...sekurang2nya ibu leh bayangkan anak dia mcm mana laa dok kat asrama tu.
Sape dh tengok gambar ni kat fesbuk abg....tau ler gambar penoh dia mcm mana, kan...hihi.. Mcm ni laa keadaan dlm hostel angah. Satu bilik 4 orang. Setiap bilik dipisahkan ngan 'dinding batu tak abes' mcm dlm gambar tu. Jadi, orang sebelah cakap leh dengar ngan jelas sekali, hahaha...
Amboi...abah dia siap dok baring jap tu..
Angah tengah cari padlock nak kunci locker dia..
Posing kejap kat katil angah..
Tak kemas abes pun. Aku banyak tolong ingatkan itu ini aje. Nanti angah pandai ler kemas sendiri. Dh besar, kan...

Dari asrama...kitorang keluar ke Restoran Tasek Raban. Tak jauh pun dari simpang MRSM angah tu. 500 m aje dari simpang 4 ada trafik light tu. Kat situ mmg jadi port ibubapa pelajar mrsm bawak anak2 makan tengahari waktu outing, hihi..
Mmg best kat situ...ada ikan sungai yg dibakar...harga ikut kilogram. Lauk pulak mmg beraneka lah. Ulam-ulaman semua lengkap. Mcm restoran masakan nasik campur best2 yg lain jgk!!!
Makan 5 orang...semuanya RM28.40 aje. Tapi kitorang amek lauk2 biasa aje. Takde amek ikan2 bakar tu, ye. Sebab masa tu masing2 takde selera nak makan beria-ia...huhu.
Lepas dh hantar angah ke hostel semula....salam peluk cium, pesan itu ini kat dia...kitorang terus hantar akiss ke Transkrian pulak.
Adoii...jenoh. Hari tu cuma daftar utk asrama aje. Takde sesi utk pembayaran yuran yg mencecah RM600 lebih tu. Takkan nak bagi kat akiss semua tu??? giler?? kalo hilang bila ada yg tak bertanggungjawab amek kesempatan, camno??? Masa tu dh tak cari laa cikgu homeroom ke apa utk bagi pegang duit yuran bebanyak tu kan. Maklum laa...hari tu masih cuti.

Maka, tadi abg bagi kat akiss utk duit caruman aje.
Duit yuran koperasi dan muafakat...pagi2 esok aku pi Bank Islam utk bank in duit tu. Dan resitnya scan dan emel kat abang. Nanti abang faksimili kat koperasi maktab. Aku dh bgtau kat akiss kul brp dia gi koperasi amek salinan resit yg abahnya faks kan tu utk diserahkan kat kaunter pembayaran yg dibuka esok kat dewan besar dorang.

Kat Transkrian...cuma daftar asrama dan daftar bawak henpon aje. Masalah sket psl nama akiss takde pulak dlm senarai penghuni aspuri. Mujur ler ketua warden lalu kat situ. Beliau soh akiss masuk kat mana2 bilik kosong dulu. Sebab senarai tu ustazah warden yg buat. Nak cari ustazah tu tak tau kat mana dh. Ni laa kelemahannya bila tiap2 tahun ada penukaran bilik. Kalo terus kekal sampai abes pengajian di bilik yg sama tentu takde masalah mcm ni. Bkn akiss sorang yg ada masalah mcm ni, mm..

Lagi satu yg tak best....kali ni ibu tak dibenarkan naik ke dorm pulak. Aduhaiii...tahun lepas ok aje. Ibu2 masuk situ bkn nak menyebok pun. Cuma menghantar 'semangat dan kasih sayang ibu' sampai ke bilik anak jer. Sebenarnya, itu adalah satu perkara penting yg orang tak nampak pada mata kasar dan tak pernah terasa nak nilaikan. Mmg si anak mampu berdikari...menyusun barang2 sendiri...tapi semangat serta kasih sayang yg dibawa sekali itu ke dalam dorm itu..InsyaAllah ada peranannya secara misteri...melalui hubungan si ibu dan si anak semenjak dari dalam rahim lagi. Tapi tak mengapalah....aku ni senang...pikir positif jer wlpn ada sket rasa tak puas hati tu, hehe. Mgkn....mungkin laa ye.....ada segelintir yg menghantar anak2 sampai ke dorm ni telah buat sesuatu yg kurang menyenangkan pelajar2 lain sehingga memaksa pihak pentadbiran membuat peraturan ketat mcm ni. Sape tahu....iye dak??
**takde gambar ketika di sini....

Dah balik umah...mmg rasa sunyi pulak. Akiss yg suka pot pet bercakap dh balik asrama. Angah yg suka berdebat ngan ibu dia pun dh balik..kuikui..
Along ni bkn rajin sangat bersembang. Ada topik baru leh bersembang...Tapi along ni pulak tau tugas dia. Takyah suruh dh buat dh. Skang ni, utk sementara waktu...along ler jadi assistant ibu kat umah, kan along...kan, hihi.

Nota ALONA:-
~Anak2 sumber kekuatan ibu....
~Walau bagaimana usia si anak pun....sebenarnya ia masih memerlukan ibu..Percaya lah, cuma antara sedar atau tidak aje.

6 comments:

attyfir said...

Sama mcm asrama kakak.
setiap sem tukar bilik..
jenuh betul .

tp utk sem ni ..kakak kt bangi sbb pratikal .

cikbedahlaser said...

besar dh anak2 akak kan....
sure seronok tgk anak2 membesar sihat n cerdik2 nih...
selamat tahun baru kak...

tifa anvar said...

Hhmmm... Oo baru tau ade asrama x bnrkan parents masuk dorm.

Zura@Iwan said...

angah smpi awal..
dpt la chop katil ye..hehe

eh ya la..antara bilik dinding tu tk habis ye..
bleh skodeng..hehe

wantie said...

ntah le, si Naiim nanti duduk asrama ke idak. tunggu la dia masuk form 1.

at least kurang sikit sibuk akak kali ni. sebab tinggal angah ngan akiss je yg nak kena daftar. kalau compare dengan tahun tahun yg lepas le kan.

Teratakkasih said...

betul kak...sy dah rasa..walupun yg sulung dulu...dah pi asrama...rasa..tak moh dorang membesar...nak dorang bersama sy..tapi..sy kene terima...mereka akan membesar dan akan belajar jauh2..dan akan kawin...jadi sy terima dgn redha..moga mereka menjadi anak yg soleh/solehah..dan belajar sungguh2...