Tuesday, February 4, 2014

Daftar along...dunia baru.

26.01.2014
AHAD

Malam tu tido kat umah Fadel dan Dayah.
Pagi tu siap2 nak hantar along mendaftarkan diri sebagai seorang mahasiswa. Melihat along....aku ngan abang selalu bercerita berdua. Sejak dia kecik, membesar bersama adik2nya, bersekolah rendah...melihat impiannya. Alhamdulillah, apa yg kitorang berdua telah bercerita mengenai impian anak2....banyak juga yg menjadi kenyataan.
Hima....salah seekor dari kucing peliharaan Fadel dan Dayah...
Pergi tu naik alza jer sbb barang2 along dlm alza tu merata2. Kang kot berpindah naik avanza ayah kang...risau pulak ada yg tertinggal kat dlm alza..(rupa2nya ada jgk yg tertinggal...ubat demam selesema batuk segala laa, adoii..Lepas makan kenduri kat Banting..terus pi hantar pulak ubat dia tu.)
Kitorang berhenti sarapan pagi dulu kat Restoran Leha Kelfood ni. Mmg dh lama aku tak pi sini. Tapi mmg diakui laa...masakan kat sini sedap2. Pagi tu nasik kerabu jadi pilihan kitorang. Aku amek kelempong sebagai lauk nasik kerabu. Yg lelain tak perasan lak amek lauk apa, hehe. Along makan nasik lemak. Amek sikit sangat sbb tekak dia takde selera. Hmm, nak daftar ni demam pulak. Tapi takde laa teruk suhu panas badannya.
Makan kat sini...mmg dh kena tau laa ye dlm wallet ada duit yg mencukupi, hehe.
Dah lapik perut...kitorang terus ke destinasi utama.
Dah sampai...ramai jugak pelajar bersama keluarga masing2 yg dah sampai lebih awal.
Berjalan menuju ke tempat pendaftaran.
Utk pendaftaran ni...cuma pelajar jer yg perlu masuk ke level 2 tu.
Kitorang kena pi dewan utk sesi majlis bual mesra ngan pihak institusi..
Cucu sulung atuk dh masuk u...Atuk di hadapan bangunan akademik.
Along masuk belajar kat sini pulak. Nanti laa aku citer mcm mana along pilih belajar kat sini, kos apa yg dia amek.....dan mgkn ada yg tertanya2 kenapa result SPM belum keluar tapi along dh daftar kat sini....semua aku akan simpan kat entry lepas2 ni.

Aku, abang ngan ayah masuk dewan. Fadel ngan Dayah lepak2 kat luar jer.
Mula2 ada sesi soal jawab tentang pinjaman MARA. Masa tu ada 2-3 ibubapa/penjaga yg bertanyakan soalan tentang blacklist. Mmm....bila mcm ni..baru kita tau ye, betapa tak bestnya jadi blacklist dalam masalah hutang piutang ni, nauzubillah.

Dari pertanyaan2 dorang...aku dapat jgk ler jawapan yg pinjaman ni lambat jgk ler nak dapat dalam semester pertama ni. Jadi, mula2 tu...kena laa guna duit kitorang ataupun duit simpanan along sendiri.

Lepas tu, ada pulak sesi bual mesra ngan orang2 penting dalam institusi ni..
Kenal ngan ketua2 pensyarah utk pelbagai kos yg ditawarkan di situ.
Tu...dekan sedang bercakap..
Menurut beliau...kat universiti lain mmg byk takde buat sesi mcm ni. Tapi UNIKL BMI tetap buat agar ibubapa penjaga leh tau tentang universiti ni dan juga kenal ngan tenaga2 penting dalam merealisasikan impian dan kejayaan anak2 dorang yg belajar kat situ nanti.
Iye lah...aku pun ingat takde laa sesi mcm ni bila daftar U, hehe. Ingatkan mrsm aje yg ada mcm gini. Rupa2nya dorang pun ada. Mungkin BMI ni kecik jer..kan. Tu yg leh buat tu.
Haha...abang ber'power bank' sebab ari tu hp abang pulak yg jadi hotspot modem langgan pass harian Maxis. Jadi, kuat guna bateri..
Along pun dh selesai pendaftaran...dh dapat nombor bilik...jadi bila majlis bual mesra bersurai...kitorang pun terus ler menghantar barang2 ke hostel along ni.
Biasalah, bila jadi junior ni...kena dok kat tingkat paling atas ler, kan..huhu..
Dalam bilik along...beriya aku jengok ke luar...hahah. Yg lain pun amek perhatian tu. Sebenarnya, aku dok intai kereta kitorang kat bawah tu. Dan situasi kat situ...jalan sempit, kan. Fadel pulak tanya, "ada myvi kuning kat bawah tu??"..tu yg aku beriya tengok tu. Dan myvi kuning tu dh pun terparkir elok kat depan kereta kitorang, hehe..
Dalam bilik along ni ada 4 buah katil. Bermakna ada 4 orang pelajar yg menghuni.
Biliknya mmg luas. Cukup segala ngan meja studi, kusi...mcm kat mrsm PH. Kabinet pakaian pun besar cuma perabot tu dh berusia sket ler, kan. Tapi masih ok...takde masalah.
Kawan2 sebilik along kebetulan semua datang dari utara. Ada dari Kulim, Baling, Penang.....
Tingkat yg aku jengok tadi...depan tu hostel siswi. Kat sebelah tu adalah surau. Kat situ jugak ada koperasi.
Kat sini kawasan tak luas pun. Bagi aku ok laa. Apa2 xtvt kat dalam cuma berjalan kaki jer. Tak perlukan kenderaan. Bangunan akademik pun seketul bertingkat2 tu aje laa...tempat pendaftaran tadi. Kat sini adalah salah satu cawangan UNIKL. Kat sini kos yg ditawarkan pun ada berapa aje...termasuk laa Elektrik dan Elektronik, Telekomunikasi dan Medical Electronic.
Along dh pasang cadar. Kat sini bebas ler nak pakai cadar bercorak2 pun, hoho..
Sebelah along tu dari mrsm pekan. Dulu form 1 kat mrsm bentong tapi disebabkan institusi tu ditutup sebab tanah runtuh kat area padang berdekatan ngan kuarters cikgu2...maka dorang pindah ke pekan. Tu cadar biru tu...cadar mrsm bentong ler tu, hehe. Elok pulak lagi kalernya. Tapi dia budak Kulim.
Almari pakaian luas...Cermin antara dua katil tu..nampakkan?? ada makngah dayah tengah membaca, huhu..
Along dh bukak tali leher...sedang menunjukkan anak kunci bagi kat aku pegang sebagai spare.
Ni 2 helai t-shirt yg diberi di dalam paper bag selepas pendaftaran. Nampak mcm free...tapi sebenarnya dh termasuk dalam yuran RM1650 tu, huhu..
Masa nak turun tangga tu...kitorang ikut tangga tepi pulak.
Aku nak tengok tandas dorang...tempat cuci baju dorang...hihi. Biasalah, kan...aku ni mmg kesah ngan mende2 ni sume. Dh alang2 leh naik ni...nanti2 tak leh naik dah.
Ok...dari atas ni leh nampak kampung berdekatan kawasan U. Tak silap aku kampung sg. cincin ke apa ntah ler. Sebab kampung tu aku tak sempat nak pusing2 lagi. Lain kali, ok...hahaha..
Dari atas tu..nampak kan ada gerai kat tepi pagar tu. Ada pagar kecik kat situ. Haa, tengok...bagus dorang ni. Amek kesempatan berniaga utk budak2 U yg selalunya perut lapar aje, kan. Tapi aku tak pasti laa...situ berniaga brekfes aje ke...atau meniaga nasik di waktu tengahari atau meniaga petang2.

Kat dalam tu bukan takde cafe...ada. Dorang ada student cafe. Ada jugak lagi satu cafe kat bangunan akademik tu.
Kalo bab makan ni...aku tak risau sangat laa. Sebab kat jalan nak masuk tu pun ada food court, ada gerai2 makan. Jalan kaki laa sket. Bkn jauh pun...500m cenggitu kot, hehe..

Ok...ni adalah bilik membasuh pakaian, atau membasuh pinggan, mug bila digunakan. Ada ampaian jugak kat situ..cukup ngan cahaya masuknya dan berlindung bila hujan. Tiap tingkat dan tiap block ada bilik ni. Tandas kat sebelah tapi aku tak tangkap gambar ler, hehe. Tandas ok...terjaga.
Dah turun bawah...kitorang tangkap gambar dulu sebelum meninggalkan along dengan dunia barunya.
Adik2 along tak ikut...sebab minggu tu bukan minggu pulang bermalam dorang.
Atuk nak bergambar ngan along dulu sebelum balik.
Nanti...aku harapkan ayah ngan fadel aje laa utk tengok2 kan along. Mmg dia dh besar...tapi macam mana pun kena ada jugak waris terdekat jika memerlukan pertolongan, ngee..

Hari tu...along balik CNY...ayahngah dia laa yg tolong amek, pastu bawak balik umah atuk dia. Tak sangka pulak atuk nak bawak along balik Tepen. Dapat laa adik2 jumpa along, bersembang gitu gini...

InsyaAllah, lama2 nanti tau ler along nak menjalani kehidupan kat sana ngan berdikari.
Sebagai ibu, aku sentiasa berdoa agar anak2 aku terjaga akhlaknya, tau tanggungjawabnya dilahirkan sebagai seorang insan...walau di mana pun dia berada. Cuma, dorang ni aku tak risau sangat sebab dh biasa ngan kehidupan asrama, Alhamdulillah. Setakat asas sebagai permulaan tu...insyaAllah, dorang berupaya melaluinya dengan sebaik mungkin.

Nota ALONA:-
~Pesan seorang ibu bukan sebarang pesan...semuanya utk kebaikan anak2nya.

6 comments:

el said...

nti along kena belajar sndiri balik rumah kat tepen ler kan kak :)
teringat kenangan ms mak abah antar el time g studi dulu..mula2 xngis...mlm tu abis basah katil haha

Nad MamaZN said...

Saya plak yg sebak...
In shaa Allah along boleh jalani kehidupan kat sana dgn baik, blaja pun ok, in shaa Allah...

Bangga dgn akak n hubby akak..
Tahniah!
Rasa cm nak jdkan role model =)

Zura@Iwan said...

semoga along dpt menjalani kehidupan baru sebagai mahasiswa ye..

ye la kak..sy pon nk tnya
along blm dpt result kan
knp pilih UNIKL?

sy dulu pun tk de sesi ramah mesra ni, sbb UUM kn ramai..mmg tk buat

along pasti ada sedih gk tu,
sy dulu mmg sebak masa lps mak abah hntr..semiggu tu asyik tepon mak je mlm2..haha..dulu mana pakai henpon, so tggu la beratur kat public phone tggu turn..haha


wantie said...

along kena belajar membiasakan diri la kat sini. suasana U ni lain l dari sekolah kan. dah dewasa nanti ok le tu.

anak sedara hubby ckp dia saja tak apply sebab dia nak cos kat UPM mcm abang nye. sains haiwan katanya. minat pelihara bintang kot. tengok si abang ngan baka baka lembu bagai. Nanti senang sket nak wat assignment. si abang dah prepare banyak barang utk si adik... untung ada abang abang kan..

attyfir said...

syukur alhamdulillah utk along ..semoga along terus berjaya dunia akhirat..

selalunya duit pinjaman atau biasiswa mmg lambat..rasanya kalo biasiswa lagi ler lambat kot.

mmg kena pakai duit sndiri dulu

Rinna said...

Tak perasankan tentang N3 yang ini.. Tahniah Along berjaya masuk ke UniKL BMI.. Moga success buat Along. Nanti kenal2 laa ngan Capt Zainin yer.. :)