Wednesday, February 12, 2014

Menjengah Pulau Aman..

09.02.2014
AHAD

Sambung dari entry sebelum ni...

Kitorang pun terus menjelajah ke Pulau Aman selepas dh kenyang perut ngan mee udang, hehe.
Chalet banyak kat area sini laa...
Kalo tingin nak bermalam kat sini..leh kontek nombor tu...Chalet Terapung Pulau Aman..
Kitorang terus lagi...nampak pulak deretan chalet kat area lain.
Area sini mcm cantek sket pemandangan dia walaupun pantai dia mmg tak boleh nak mandi manda langsung. Mmg kalo pi pulau ni...jgn ingat nak pi mandi pantai tau!! hehe..

Chalet...
Ni laa pemandangan kat sini..nampak jambatan ke-2 jugak..
Akiss posing...disuruh oleh abah, hahaha..
Ni pun pemandangan dari chalet tadi..
Hari mmg terik. Tp dh alang2 sampai...meronda aje laa tengok tempat orang.
Kalo idak rugi laa duit bot RM6...hehe..
Kat sini walaupun pulau kecik yg tak berapa ramai penduduk...tp tetap ada didirikan sebuah sekolah kebangsaan. Bg yg sekolah menengah...mmg kena sekolah kat tanah besar laa, ye..hehe..
Bergambar kat sini semata2 nak kan signboard Pulau Aman tu, aje...hahaha..
Ok, tunggu bot nak balik ke tanah besar semula.
Kitorang naik ni bot enjinnya tak berapa power laa. Mcm berat jer bunyi enjinnya, hehe. Pastu tiba kat satu tempat tiba2 terberhenti, aii...terkejut tau. Dh ler jaket keselamatan takde, huhu..
Hari tu ada 2 buah bot aje yg beroperasi. Tengok, bot lg satu tu...wlpn dia amek penumpang kemudian dari bot ni...tp dia dh leh potong bot kitorang naik ni. Bot tu...bot yg kitorang naik masa nak pi tadi, hehe.
Dh sampai kat jeti batu musang namanya. Kat tepi2 tu ada orang memancing, menjala....
Yg ni menjala dekat2 ngan jeti...leh ler amek gambo dia sedang menebar jala.
Bila dh balik baru baca notis ni. No 4 tu...mmg takde. Pengusaha bot tak ikut pun. Tak pakai masa atas bot takpe lagi....tp jaket keselamatan yg mencukupi tu...mmg takde langsung, atas bumbung pun takde. Ada nampak satu aje kat atas bot tu..mm, bahaya2. Jgn dh jadi sesuatu tragedi baru pengusaha dan pihak berkuasa kena celik mata!!!
Bergambar kat bawah pohon redup ni pulak..
Tengok...mmg sini port memancing...kat mana2 bawah pokok merimbun tepi pantai mesti ada dorang.
Pemandangan dari atas bukit menghadap laut.
Ni pemandangan menghala ke pantai...bangunan apa tu?? nanti kita tengok..
Kat jeti ni ada gerai makan mcm ni..Lain kali kot tingin nak makan mee kuah ketam, leh bawak akiss outing sini lagi tp takyah pi pulau ler, hehe..
Kat sini ada bukit batu kapur jgk...
Dari sini leh nampak lagi sayup2 jambatan ke2 tu...bila laa nak bukak laluan ni tak tau laa..
Ni laa bangunan tadi tu. Walaupun kaki bangunan ni sampai ke bawah area pantai tapi gunanya kat atas ni aje pun. Tak tau ler berfungsi atau tidak.
Tertulis kat situ nama tempat ni The Ridge, hub makanan laut. Ada restoran, banquet katanya..dan lain2 la. Tp hari tu aku cuma nampak ada street walk market aje. Tu pun masa kitorang dh nak balik baru peniaga2 bukak gerai meniaga kat situ.
Laluan ni mmg kena lalu Stadium Batu Kawan...maka singgah kejap amek gambo, ye..hihi..
Balik ke Transkrian...kitorang ikut jalan biasa aje. Tak masuk hiway dh. Bkn jauh mana pun, kan..hihi.
Ok..outing yg menarik ngan akiss hari tu.

**Gambar2 ehsan sony nex dan kamera hp abang..

Nota ALONA:-
~Hati sedang menentang dalam diam...

8 comments:

el said...

dgr kata ais kacang kt jeti tu sedap..el pun blum try lagi hehehe
the ridge tu mmg sesuai amek gambar sunset :)

Nad MamaZN said...

Menentang apakah itu?

Zura@Iwan said...

restoran the ridge tu
kalau gi time sunset cantik arr kan
el penah pegi celeb anniversary..kan el?

kak..jmbtan kedua tk slh bukanya 21/2 ni kot..free sebln katanya..nnti tol rm9.90 kot..

Rinna said...

Cantiknyaa Pulau Aman nie..

Mar Mansor said...

seronoknya bercuti..whewww

wantie said...

buah sukun banyak agi tak kat sana. tetiba teringat buah sukun la pulak.

that day borong kerepek buah sukun banyak gak. sedap

❤Kamsiah❤ said...

ada jiran yg dah kesana...dia kata air laut kat situ kotor,tak sesuai utk mandi manda...ya ka??

Kesuma Angsana said...

nama pun dh pulau aman.. mesti amanlah kat sini kan hehehe