Monday, August 13, 2012

Selesaikan macam2 perkara...

11.08.2012
Sabtu...

Pagi tu aku keluar ngan abang aje. Naik kancil. Bwk sekali tv utk g hantar repair.
Mula2 gi sebuah kedai letrik kat Jalan Tupai utk repair tv. Tp nyonya tu mcm dia tau sgt tv tu rosak apa. Dia kata takleh repair, tiub dh rosak. Tiub mende ntah ler. Pastu dia soh beli tv baru harga RM100 lebih. Ntah brp inci pun aku tak tau lah tu. Murah sgt...mesti second hand tu. Tp kitorang ckp kat dia...yg tv kitorang ni tv spare aje. Angkut ler balik masuk dlm kete.

Terus menghala ke The Store. Cari parking susah jgk. Al-maklumlah...bazaar raya dh dibukak kat jalan Panggung Wayang berhadapan Casual Market, Nagoya, The Store sampai lah ke bank CIMB tu. Last2 pi kat belakang stesen bas Taiping. Mujur byk lagi kosong. Kena menapak jauh sket lah...takpe, exercise!! hehe..
Ni permulaan bazaar di hadapan Casual Market...
Ni depan The Store Taiping Jaya..
Walaupun kiri kanan ada bazar tp kete tetap leh lalu kat jalan tu. Tapi selalunya sesak disebabkan orang ramai dok lalu lalang melintas jalan sambil membelek2 barang2 kat tepi jalan tu, hehe..

Masuk dalam The Store ni bkn apa....nak cari pakaian casual utk abg. Rasanya lebih selesa gi sini dari The Store kat Kamunting sebab kat sini bahagian pempuan tingkat lain, bahagian lelaki tingkat lain, bahagian kanak2 tingkat lain...senang mata ni nk mencari dan memilih. Kalo kat Kamunting tu...semuanya kat sama aras termasuklah set cadar, kosmetik dan bahagian barang2 dapur. Leh kembang anak mata ni, huhu.

Bahagian lelaki kat tingkat 1. Terus melilau cari t-shirt dulu. Pilih punya pilih...aku bgtau kat abg yg Yui penah tunjuk kat aku selai t-shirt yg dia kata sesuai utk paklong dia ni. Terus gi area situ...pilih punya pilih...last2 abg pilih selai t-shirt yg kalernya mcm t-shirt yg anak sedaranya penah tunjuk kat aku tu..hehe..
Dh dpt selai t-shirt...cukuplah.
Gi cari lak seluar jeans. Terus ke jenama Dapper aje. Selalunya brand ni sesuai ngan abg. Harga pun harga mampu, lah. Dh try selai...ok lak. Terus ler beli..
Pilih jenis straight cut..
Tunggu promoter tulis kat resit dulu. Bila bg duit..promoter tu tlg gi bayarkan kat kaunter..
Tp kena pi kaunter jgk sbb nk bayar t-shirt td. Promoter Snails tu pemalas sket, hehe...
Dh selesai membeli baju raya abg...kitorang ke tempat parking semula. Mak aiih...dh penoh tu!! Siap ada yg terjengok2 dan menunggu kot2 ada kete nk keluar. Samalah kat tempat parking kitorang tu. Dh ada yg menunggu. Tergambar kelegaan dorang sebab dh dpt parking. Mcm tu lah jgk kalo aku berada kat tempat dorang ketika tu.

Kendian...kitorang rasa mcm nk beli jer tv baru. Hahaha....mcm byk duit sgt kan..Time2 nk raya ni sebok nk beli tv baru, huh!! Jd, kitorang terus ke kedai letrik Bunga Raya yg terletak kat ngan TMC.
Mula2 tgk tv kecik2 aje, hehe. Kemudian gi tengok hat besar2 pulak, bukan mainnnn!!!
Tgk LCD, Plasma, HD...fuh..
Harga paling murah utk 42" brand LG..RM1499 offer, huhu. Last2 keluar kedai aje lah. Takde nk beli pun tv tu, hehe. Benda tak perlu pun psl tv ada lg satu kat umah, kan..Alhamdulillah, berjaya kawal nafsu, ngee.

Dari situ terus ler kitorang ke kedai biasa mentua aku gi repair tv...Pusat Membaiki Televisyen. Senang aje dia terima tv kitorang tu, tak byk ckp macam nyonya kat kedai lagi satu tu. Sebab apa?? sebab apek tu mmg pandai repair tv. Yg nyonya tu tau apa?? harap kuli dia aje, kan..hihi.
Apek tu kata Isnin siap.

Dari kedai repair tv...terus jer gi ke rumah anak2 yatim/miskin kat Kg. Perwira.
Aku nk tunaikan sesuatu bagi pihak arwah mak aku.
Alhamdulillah, dh selesai perkara tu. Lega sangat2.

Kemudian, terus ke Masjid Kamunting...abg nk bayar zakat fitrah. Seminggu lagi nk abes Ramadhan, kan. Alhamdulillah, dh selesai kewajipan dan tanggungjawab abg sebagai seorang Islam & ketua keluarga.
Kat Masjid Kamunting ni mmg ramai amil yg menunggu..4-5 orang..sgt mudah bg orang Kamunting.
Ni resit zakat fitrah negeri Perak..
Dari masjid kitorang gi masuk 3 kedai perabut kat sekitar Kamunting ni nk cari katil single 2 tingkat kayu utk along dan angah sebab katil dorang dh lama bengkok...tp hampa takde. Kedai2 tu cuma ada stok jenis besi jer. Takmo ler beli besi dh. Tak tahan lasak langsung!!

Bila dh tak jumpa....kitorang terus balik umah. Berehat2.
Petang tu pun aku masak awal psl kul 5 petang nk keluar lak nanti gi amek along kat hostel dia utk outing berbuka pose kat umah.
Pasar Ramadhan Kamunting..
Petang tu mula2 amek akiss balik dari kelas tuisyen dulu. Pastu gi singgah Pasar Ramadhan nk beli air, kuih dan buah tembikai. Dari situ baru gi amek along.

Lepas amek along kat hostel dia....kitorang terus gi kedai perabut Lim kat bandar Taiping. Misi mencari katil single 2 tingkat kayu tak abes lagi.
Alhamdulillah, kat situ ada stok katil jenis yg kitorang dok cari tu. Tu pun tinggal 1 buah aje. Bkn display punya, hehe. Masih dlm kotak.
Kalo nk design lain kena tunggu dorang oder dan oder tu akan sampai lepas2 raya. Alamakk....kalo boleh biarlah cepat sket. Senang sket nk ngemas tilam2 yg bergelimpang kat dlm bilik along angah skang, huhu.
Ni lah contohnya...(masa tu ayahngah dorang datang sini, hehe)
Sian, tido bawah aje bila katil dh bengkok sejak berbulan2 dh, kan.
Bila ada rezeki sket yg atuk dorang bg ari tu..mmg hasrat aku nk belikan budak2 ni katil.
Kena beli skali tilam ler....2x tilam...
Mahai jgk ler katil kayu ni...tp takpe leh tahan lama. Aku pun dh bajet dh...katil kayu mesti mahal dari hat besi...tp tak sangka lah harga dia di luar bajet aku, ngee. Hampir sekali ganda termasuk 2 buah tilam single. Mujur ler abg tolong topap RM200, hihi. 

Alhamdulillah, dh selesai lagi satu perkara bila dh dpt katil utk along angah yg dh lama tertangguh2 nk ganti hat bengkok tu.

Masa OTW nk balik ke umah...cina repair tv hantar msj abg. Bgtau tv yg kitorang hantar tengahari td tu dh siap repair dh. Wahh, cepat tul. Kata ari Isnin...tp petang dh leh amek dh.
Kena RM85 tp apek tu diskaun bg kurang RM5.
Balik umah...dh leh tgk TV seperti biasa. Skrin tak hijau dh. Baru leh nampak Sheila Rusly masak apa kat Ketuk2 Ramadhan, tu...heheh..
Kat umah...mmg kitorang dok layan tv hat ni selalunya. TV lagi satu tu dok kat ruang tamu depan tu. Jauh dari ruang PC...iaitu ruang kitorang selalu berlonggok anak beranak ni, ngee..

Alhamdulillah, hari tu byk perkara dh selesai..terutama 2 perkara yg utama tu, Alhamdulillah. Syukur ke hadrat Ilahi.

Nota Alona:-
~Tgh tunggu katil 2 tingkat single sampai jap lagi. Kedai dh kol nk hantar, hehe..Beli ari Sabtu..Isnin baru nk hantar sebab kitorang gi kedai dia pun dh kul 6 petang, hehe..

5 comments:

wantie said...

best la bebudka tu dah dapat katil & tilam.ngeee

Kesuma Angsana said...

wei busy giler ni !

Rinna said...

Yeaah seronok laa 2 beradik tu dpt katil baru..

Alhamdullillah selesai apa yg hendak ditunaikan itu.. :)

J@J@ / Bini The Rock said...

kat BP ni pon sana sini Bazaar Ramadhan. Tu yg malas nak keluar memana..malas nak harung jem sebenarnya!

Wah! dpt katil raya la along ngan angah...Jgn lupa tulis 'tarikh beli' kat katil tu....keh3

DeLLas said...

ayangah cop katil 'hat' bawah tu hahaha..