Wednesday, August 1, 2012

Tukar sebijik tayar sang kancil

31 Julai 2012
Selasa

Disebabkan kecuaian aku sendiri...iaitu malas nk gi pam tayar sang kancil ni ketika kekurangan angin...maka sebijik dari 4 tayar kancil telah mengalami tekanan jiwa, huhu...
Tayar yg dimaksudkan itu adalah tayar di bahagian kiri belakang kancil. Sian dia....disebabkan tekanan jiwa tu..sampai botak licin takde bunga dh kat bahagian tengah tu, ngee..

3 bijik tayar yg lain masih ok sebab imun nya kuat, kahkah.
Aku tak perasan sebenarnya tayar ni dh kurang angin...aku jalannn jgk. Penah pancit sampai kena tegur dek budak SM King Edward kat trafik light simpang 4 tu. Aku pun terkejut sebab tak sedar langsung keta ni senget sebelah, hihi. Terus ler aku gi stesen minyak Esso sebab tu yg paling dekat pun utk isi angin tayar. Lepas tu terus gi amek akiss.
Tgk keadaannya 2-3 hari ok aje. Tiba2 malam kelmarin masa isi minyak kat Caltex, jalan Kg. Pinang nk gi TESCO...tgk angin dh mula kurang kat tayar yg sama. Aduilah....dh ler kat situ tak nampak pun pam tayar. Gi singgah kat BHP dekat ngan Tesco tu utk isi angin. Masa tu baru pasan tayar tu dh botak akibat tekanan jiwa. Pastu, aku kena ler bebel ngan abg sebab aku ni malas sgt nk gi isi angin tayar, ngee. Insaf ler kejap, hihi.. Abg kata, kena gi kedai tayar jgk utk tukar yg baruuu..

Dengan semangat waja penoh keinsafan....semalam lepas amek angah kat sekolah terus lah gi kedai tayar kat ngan hospital tepen tu nk tukar sebijik tayar. Mmg boleh tukar sebijik tu aje sebab tayar tu tayar belah belakang dan 3 bijik tayar yg lain tebal lagi bunga tayarnya.
Tayar yg sudah tekanan jiwa itu perlu ditukar...nanti jalan licin bila brek...bahaya!!! ngee..
Proses menukar tayar botak ke tayar baruuuu...
Ni lah tayar botak tu. Licin hat tengah tu dh...botak licin dh wlpn nampak mcm ada bunga2 tayar lagi, hihi..
Pekerja tgh pasang tayar baru..
Dok nunggu kat ngan sport rim ni....
Taraa...dh siap!!
Harga sebijik tayar ni RM120....jenis Sime Tyres. Jenis Good Year mcm hat 3 bijik lagi tu takde lak kat kedai tu. Padahal dulu pun tukar tayar semua tu kat kedai dia lah jgk, pun.....
Tp, belasah aje lah. Sama aje lebih kurang, kan...ngee...

Abes citer...

Info:-
Semalam aku gi bank cap rimau Kamunting. Nk tlg mak mentua aku tukarkan duit baru RM1 & RM5...tp tak dapat sebab duit baru RM1 & RM5 dh kehabisan stok. Aku gi OCBC, Hong Leong...semua dh abes. Dorang ckp tunggu stok utk duit raya sampai. Seminggu sebelum raya...insyaAllah.
Jd, kepada mereka2 yg nk tukar duit baru utk Aidilfitri ni...sabarlah tunggu seminggu lagi nk raya, ye. Sehari dua sebelum tu...rajin2 ler merisik kabar ngan orang bank kot2 stok duit baru tu dh sampai.
Masa tu leh dpt sampul duit raya cap bank skali, hehe..

7 comments:

Liza Razak said...

nasib baik sis tukar tayar cepat..kalu pancit tepi jalan memang leceh

Rinna said...

Nasib baik perasan tayar dah botak.. bahaya tau..

Gieyana said...

kakak bw keta ni g saloon la erk? Bahaya gak kalau anek keta dgn betayar botak nie kan..kalau org botak x pa la..ekekeke..:-)

wantie said...

sesal dulu pendapatan sesal kemudian, sebiji tayar di tukar.

haish.. T pun nak pi touch up si waja tu. nak kena service, buh a/c gas.

Ni tengah ada malash kipas apa ntah. shopping tuk keta saja pun beratus. belum shopping tuk baju raya. ngeee

Kesuma Angsana said...

seb baik sebiji tayar je, moral of the story len kali rajin2 pam sendir yek hehe... cara nak wat komen ade ruang reply tu, kena g kat dashboard blog kita then check kat layout , edit kat blog post nyer tempat tu!..

ALoNa CintamaniszLite said...
This comment has been removed by the author.
atty's said...

aty semlm baru tukar duit raya..tu pun adik yg tlg tukar kan