Monday, April 7, 2014

Makan kari sembilang..

06.04.2014
AHAD

Hari tu...yui bawak kitorang gi makan kari sembilang kaw di kedai makan Selera AzroRasa, Kg. Hujung Matang di area2 Kuala Sepetang tu jgk ler. Kalo teringin nak gi...leh ler besarkan gambar di bawah ni dan kol dorang utk lokasi atau penempahan. Perlu kol utk hidangan yg ramai. Sbb kalo datang terjah...jenoh nak nunggu, ye. Kitorang yg dh kol dan oder awal ni pun kena tunggu jugak utk dapat gulai kari semilang segar.
Gerai yg mmg jauh nun di ceruk kampung. Kalo tak penah datang sini...mmg kena kol ler. Nanti ntah mana meraban ler korang gi nanti sampai ke area mee udang lak. Padahal lokasi simpang nak ke sini pun cuma kat Kompleks Kota Ngah Ibrahim tu aje.
Ok...semua nampak gembira bila hidangan dh sampai.
Ni aku punya. Tak amek nasik lagi. Amek ekor mula2. Satu semilang goreng...lagi satu dalam kari.
Seperti biasa lah...kepala akan tinggal last walaupun kemudian akan diratah jgk sbb sedappp, huhu..
Aku pun dpt 2 ketul kepala utk ratah. Byk jgk dalam satu hidangan mangkuk claypot tu...leh makan satu keluarga. Tapi kitorang oder 2 mangkuk. Dah alang2 sampai makan ramai2 ni, kan. Nak gi selalu malas ler pulak...walaupun kat dalam Taiping jgk, huhu. Bila sesekali datang teringin nak makan sembilang fresh ni...leh ler layan tekak lagi nanti.
Sesi meratah ni...
Dekat jer ngan sungai ni. Sungai yg leh tembus ke kuala..bkn kuala lumpur, ye...huhu..
Ok...finish. Yui puas hati dpt bawak mama dia, opah dan wan dia...dan maklong paklong sekeluarga makan2 kat sini.
Semua kena RM100 cukup. Ok laa, kan. Gulai penoh ngan ikan semilang 2 mangkuk. Sayur lemak pucuk ubi lagi, ulam2an ngan sambal belacan, ikan semilang goreng lagi. Air 2 jag. Yui kongsi bayar ngan paklong dia...hehe..
Ayah ngan abah....tunggu kereta reverse dulu..
Dah kenyang...mak ajak pi tengok kampung abah kat Jebong. Dh tak jauh dh dari situ.
Lepas2 tu...kitorang gi Giant. Exercise dalam Giant...hahaha..
Sape2 yg berbadan besar susah nak cari saiz...kat Giant ada ler jual pakaian brand MYSIZE.
Atuk dan cucu sulungnya.
Exercise tak exercise...ada juga acara membeli kat sini, huhu.
Kat sini tempat aku membeli garam. Garam tu kat Taiping ni aku tengok jual kat Giant aje. Kat TESCO ngan Econsave pun takde, hehe. Spesel sangat ke garam tu?? masak macam biasa jgk...bluek!!!

Nota ALONA:-
~Pulun abeskan entry pada tarikh kosong yg tertinggal, hehe. Mmg sebok skang ni. Tak sempat nak jenjalan tanya kabar kawan2 blog pun.

5 comments:

Kesuma Angsana said...

tgk ikan sembilang tu pun dah tau mesti sedap ni kan !

tifaanvar said...

makan besar?? Sedapnya... Murahnya makanan.

Siti Fatimah said...

pergh..kak, kalau kari sembilang memang pebret.

nak dapat sembilang besar cam tu memang payah sebab mahal kan.

selalu kalau dapat sembilang karang tu pun T belasah wat kari...

Z.u.r.a and I.w.a.n said...

walaweii...
suka kak weh kari sembilang ni
kt area rumah zura ada satu restoran nelayan tu..femes la...

sedap gak...tp now mcm mahal sket la..

Nad MamaZN said...

nmpk cm sedap je..saya xpenah makan ikan sembilang ni... tp yg bestnya sbb dpt makan reramai camni..saya suka je ;)