Thursday, April 17, 2014

Sekitar majlis ayah..

22.03.2014
SABTU

Kitorang sampai Pekan Karangan...terus gi umah kak imah dulu sebab tak tau umah makcik tu kat mana.
Kat umah kak imah....perbincangan dibuat dulu ngan wakil bicara dari pihak ayah. Pasal hantaran, mas kawen dan tarikh yg telah dipersetujui antara ayah ngan makcik tu yg penting.
Kat luar umah kak imah....
Ayah dan anak lelakinya...waris kuat ni.
Ok...dh sampai perkarangan umah keluarga makcik...
Dijemput masuk dan biasa laa adat melayu..berseloroh dulu sebelum memulakan bicara membawa hajat.
Mak mentua aku pun ada. Kitorang gi ngan 3 buah kereta. Alza, avanza dan myvi. Semua penoh. Cuma belah belakang alza jer ada barang. Seat tengah...sela dan anak2nya. Anak2 aku naik ngan atuk dorang. Sorang naik ngan ayahngah dorang.
Selesai perbincangan...doa dibacakan. Alhamdulillah, majlis berjalan lancar dan dipermudahkan.
Aku dh dok belah sana lepas sarungkan cincin kat jari manis makcik.
Ini lah bakal isteri ayah aku nanti.
Aku dua beradik jer ngn adik aku, Fadel.
Dengan mak mentua serta adik-beradik ipar aku iaitu adik beradik somi aku...kak nor, sela, kak idah.
Tambah lagi...ada kak imah...orang kuat dlm rancangan menemukan makcik ngan ayah aku dengan izin Allah.
Anis dan kawan baru...Anis 7 tahun. Kawan baru dia 8 tahun. Budak pakai tudung ni anak sedara makcik tu. Kiranya nanti dia kena panggil aku kaklong jgk ler, hehe.. Jadi mak kecik pada anak2 aku, ngee..
Sebenarnya dgn tak disangka2...kakak pada budak yg pakai tudung ni..(aku dh lupa nama dia sape, hehe)..sama baya anak sulung aku. Sama belajar di MRSM Taiping cuma berlainan kelas. Dia ngan adik dia lg sorang dh usik2 along dengan mengatakan dorang bakal jadi mak menakan along, hoho.
Tapi anak sedara makcik tu tak gi mana2 IPT lagi. Tunggu intake tengah tahun ni nanti.
Anak sedara ayahngah 3 orang ni dh besar2 dh...Tapi tak tinggi mcm ayahngah lagi...
Ain ngan Filzah...anak buah sebelah somi aku ni. Makcik perhati jer kat belakang tu pe'el kitorang yg suka bergambar. Ni bkn dibuat2 ye. Mmg dari kecik punya hobi ni...cuma kecik2 dulu takde kamera sendiri aje. Tak mampu nak beli, huhu.
Dh salam...babai semua...kitorang gi semula ke umah kak imah. Dia ada buat laksa utk kitorang, yeay!!!
Tadi kat majlis tunang tu makan bihun goreng...gi umah kak imah makan laksa pulak!!!! Owh, perut!!!
Anis dan akiss...
Cara orang Kulim berhidang mmg gini ke. Letak siap2 dlm pinggan. Aduhai...bihun goreng td pun mcm tu. Kalo biasa orang letak dlm mangkuk besar tu...pastu leh senduk sendiri berapa banyak kita nak makan kan. Leh ler kontrol banyak mana kita nak makan, huhu.
Sementara tunggu kak imah siapkan semua hidangan. Dia tak bagi tolong...dh cukup kakitangan dh..
Semua tengah tenang rileks...
Along ngan makndek dia. Tu style along bergambar tu...hehe..
Alhamdulillah, kak imah hidang laksa, kek cekelet moist cheese, air laici...kenyang sampai esok pagi, huhu.
Ayah sedang berbicara tentang artikel kat sokabar psl MH370 tu ngan tuan umah....sambil diperhatikan oleh anak dan cucu ayah, hehe..
Alhamdulillah, syukur kerana calon utk ayah kali ni dipermudahkan urusannya.
Wlpn ayah cuma tengok gambar...tak penah tengok berdepan2 lagi sebelum majlis pertunangan ni...segalanya berjalan dgn sebaiknya. Semua urusan berapa hantaran, mas kawen....tarikh pernikahan...dibincang oleh ayah dan makcik sesama sendiri aje menerusi perbualan telefon dan sms.

Aku nak bagitau jgk kat sini....dulu ayah tak pandai bersms ni dan rasa tak perlu nak belajar bersms....tp ketika mak masih ada...mak yg ajar ayah cara sms sbb mak kata...sms ni ayah mmg kena tau. Sbb ayah ni kalo telefon gelak saja dh berapa minit, huhu. Kalo kat sms...kalo gelak kita leh taip huhu, hehe, hihi, kehkeh.......gitu kan!!!
Mak sian kat ayah sbb kawan2 ayah tu tau nya buat miss kol aje. Lepas tu ayah yg kol dorang balik. Saja jer...huh!!! Tapi bila ayah dh tau sms...bila kawan2 ayah miskol...ayah mesej jer dorang tanya kenapa kol tadi?? hihi...Kalo dorang malas nak taip sms...dorang akan kol ler ayah aku tu, ngee..

Hp ayah masih hp biasa. Bkn smart fon. Tak tau laa nanti dh kawen ngan makcik...makcik ajar pulak pasal penggunaan smart fon yg lebih mudah dan smart, kan..

Nota ALONA:-
~Kesian kat wanita2 yg digantung tak bertali. Mana yg dh kena tinggal dek suami lebih dari 5-6 tahun...orang dan masyarakat sekeliling pun tak tau status dorang dan ingat dorang dh berstatus cerai....maka diperkenalkan dgn lelaki duda tapi bila diajak berkahwin susah sgt nak bagi kata putus. Rupa2nya masih berstatus isteri orang...mmm. Harap mahkamah syariah mudahkan urusan wanita teraniaya begini.

7 comments:

che mid said...

Subhanallah walhamdulillah wa lailahaillah..salut pada anak-anak yang sokong ayah nak kawen lagi. Rasanya baca blog acik erna ttg ayah kawin senyap2 sebab anak perempuannya tak bagi ayah kawen lagi, kan masalah besar jadinya.. Che Mid share dlm fb ya..tk

Nad MamaZN said...

alhamdulillah dipermudahkn segalanya... moga yg baik2 aja sampai majlis nikah nnt..yg baik2 aja jugak sampai bila2, hee~
kak, akak takde bakal adik bradik tiri ke nnt? ;)

Z.u.r.a and I.w.a.n said...

Alhamdulillah..
segalanya dipermudahkan..
semoga lncar smpi akad nikah nnti ye kak...

aha betui..zura pon nk tnya mcm nad..tk de adik badik tiri ke kak?

cikbedahlaser said...

semoga dpermudahkan segala urusan nya... tahniah..
ayah akak umur berapa ensem lg.. mcm baya2 wak je sekali pandang.. heheheheheh

Siti Fatimah said...

Alhamdulillah..selamat semuanya. Hmmm...parts sms tu memang tepat. Ayah t pun tak panda. Mak memang advance le..

ayu Ismail said...

Alhamdulilah tahniah..majlis nikahnya bila alona hehe

tifaanvar said...

tahniah sis bakal dapat mak baru. Smga segala urusan dpermudahkan Allah