Tuesday, September 17, 2013

Ke Ecopark Bukit Merah Lake Town

14.09.2013
SABTU

Pagi tu...kitorang ke Penang dulu utk gi print album. Ni mmg urgent...hehe. Kat hiway...mmg sesak. Alhamdulillah, kat pulau jalan masih berkeadaan baik. Tapi kitorang tak masuk jauh2 ler. Kat area terminal feri tu aje. Tp kitorang masuk pulau pun guna jambatan. Tak naik feri...lebih cepat sampai. Takyah tunggu2, kan. Nak cepat..

Masuk kilang tu pun aku sorang aje. Abg tunggu kat dlm kereta ngan anak2. Topap akaun RM500...bagitau itu ini gitu gini kat Tracy.....SELESAI.

Terus keluar dari pulau menuju ke Bukit Merah Lake Town Resort.
Seperti yg dijanjikan...dh lama berjanji ngan anak2 ni sbb tiket masuk waterpark aku dh beli sejak ujung bulan Mei hari tu. Tiket ofer yg aku penah wat entry kat dlm blog ni dulu.

Hari tu kebetulan pulak ada hari keluarga staff BSN. Punya la besar gathering dorang ni. Habes bilik, apartment, banglo kat sana disewa 3h2m utk staff dorang aje. Siap buat khemah kanopi besar2 kat area padang luas sebelah resort tu tempat utk dorang makan2, berkumpul dan acara2 rasmi kot.....
Ada sorang kawan aku pun terlibat. Kononnya dia kata nanti nak jumpa aku. Tp sampai last day hari keluarga tu semalam 16hb dia takde kontek pun, huhu. Sebok dan letih jgk ler tu. Mgkn hari keluarga anjuran majikan dia ni dh atur mcm2 acara....penoh ngan acara. Tak tertahan ler badan pun. Mana lagi nak layan anak2. Dh laa ibu tunggal, mm. Takpe laa Ramlah. Takde rezeki nk jumpa, kan..

Ok...berbalik pada citer aku tadi ni. Dh parking...kitorang terus ke ECOPARK dulu. Sebab kalo dh mandi-manda dulu...nanti badan tak larat pulak ni gi sini.
Tiket ECOPARK ni pun aku beli harga ofer, jgk....huhu. Dua-dua insan yg jual harga tiket ofer ni aku jumpa dorang dari grup @Taiping kat FB tu lah. Sorang jual tiket waterpark. Sorang lagi jual tiket ecopark, hehe.

Kalo tidak ngan tiket harga ofer ni...jgn harap ler aku termampu nak bawak anak2 masuk 2-2 tempat ni.
Kat kaunter masuk ecopark ada dijual kombo makanan utk diberi pada haiwan2 yg dibenarkan. Kombo tu, ye, huhu.. Seplastik hidangan set kombo utk haiwan2 tu berharga RM5. Yg anak aku ni...aku bagi RM10 soh beli satu aje dan berbaki ler RM5. Tp dorang beli 2 terus, aduii..

Masuk2 dlm tu...kebetulan masa persembahan haiwan sedang diadakan. Maka, bergegas ler kitorang ke atas sana tu utk tidak melepaskan peluang tengok persembahan tu.

Kat dlm tu ada bahagian reptilia yg mempamerkan jenis2 ular yg sedang berlingkar, sedang dok diam kat dahan. Disediakan ngan laluan semulajadi. Ada jugak trek tropika....kat dlm tu ada binturong...kongkang...memerang. Ada jugak beruang, buaya, rusa, kambing..

Jadi...mana2 part yg kitorang terpaksa melepasi semata2 nak gi tgk show tu....nanti kitorang akan patah balik. Show kena pi tgk dulu. Kang abes...rugi!!

Pertunjukan burung kakak tua sedang dijalankan.
Comellll....kayuh beskal...alolo...
Nak latih kucing kitorang Vivie ngan Togey naik beskal mcm ni laa pulak...kuikui...
Pandai main boling....
Pandai main basketball....
Pandai jawab 8 + 10....hehe. Walaupun tau mmg nombor tu aje pun yg si kakak tua tu akan amek. Kengkonon, pengacara tu buat2 ler mintak penonton bg nombor utk dicampurkan. Bila penonton jerit2 bagitau nombor...buat2 ler dia pilih nombor tersebut. Padahal mmg kakak tua tu reti jawab no 1 & 8 aje, kan..kan.. Sebab masa tu takde pun dgr orang jerit nombor 10...tetiba aje pengacara tu kata....ye, nombor 10...8 + 10....kehkeh...nampak sangat, kan..
Ralit along ngan angah dok layan show, hehe. Along tu tengah pegang beg nak masuk waterpark tu. Bawak siap2 senang sebab tempat parking jauh.
Abg ngan akiss pun seronok tgk show ni. Ternampak2 kecomelan aksi burung kakak tua ni mcm kucing kitorang aje, kahhhh...
Dh abes show...maka bermula sesi lawatan kitorang tgk part2 lain yg ada dlm ecopark ni.   
Leh tido mcm ni??
Bagi makan Binturong....atau bear cat..
Bulu dia mmg kasar. Mcm penyapu sekolah dulu2 tu, hehe..
Najis binturong...mcm kunyit hidup sekali pandang, hihi..
Mak aii...tak lengoh ke bergayut mcm ni. Aku tgk...aku lak rasa mcm lengoh, hihi..
Buaya ni tak tau ler...tido ke sedang bermeditasi ni..
Bagi makan rusa.
Ganas kambing ni...dia nak keluarkan jgk kepala dia dari jaring ni, uii...
Haiwan kat sini...bagi apa pun makan. Set kombo yg aku beli tadi tu ada kepingan roti, kepingan karot, kacang panjang, dedak, kuaci, sayur pak choy...
Aku bagi kambing ni roti pun dia tibai. Karot pun dia tibai. Kacang panjang pun dia tibai...sayur pun dia tibai.
Rusa pun mcm tu jgk...makannnnn aje apa yg dihulur, mm.
Ni memerang. Nama dia boboy. Alahaiii, manja ni. Macam kucing tu...guling2 bila kena pegang.
Burung merak ni takde pulak yg nak mengembangkan sayap dia. Hmm, bukan musim mengawan ler ni...huhu..
Mak ayam ni leh sesuka hati jer keluar dari kawasan dia nk ikut kitorang, kehkeh..
Alamakk...aku tak ingat ler nama monyet comel ni...
Tamak..soh amek satu2...dia amek sekali banyak!!!
Kuaci pun dia makan. Pandai pulak ngopek kulit tu, huhu.
Sebenarnya byk lagi binatang lain dlm ni. Tapi tak semua laa nak dirakamkan. Kat dlm tu jugak ada kolam2 ikan yg nampak natural sgt. Ada ikan2 air tawar kat situ leh nk dibagi makan. Ada arapaima, ikan karp...ikan apa lagi ntah. Tgk macam2 tu aje. Arapaima tu walaupun takde laa sebesar arapaima kat Zoo Taiping tapi sekali dia melibas...leh terkejut. Aku ingatkan barang yg omputih tu pegang jatuh dlm kolam. Rupa2nya arapaima sedang melibas nak cekau makanan yg dicampak kat air tu, huhu...

Hari gelap mcm nak hujan. Dh risau jer. Bimbang nanti masuk dlm waterpark hari tgh ujan lebat. Nak redah jer main dlm ujan tu boleh...tp risau lak nanti anak2 leh demam tambah2 along tu..dia tak abes trial exam lagi. Yg aku ngan abg pulak...esoknya 15/09...nk kena pi amek gambo. Nak laksanakan tanggungjawab dan amanah ni...badan kena sihat dan cergas.
**Alhamdulillah, tugas pada 15/09 berjalan sebaiknya.

Kesimpulannya, puas hati laa masuk sini. Nampak dari luar mcm kawasannya kecik aje. Bila masuk kat dalam baru tau macam mana. Rupa2nya jenoh jgk nak berjalan. Leh berpeluh jugak, weh....

Kira ok laa. Anak2 aku ni mmg suka tgk haiwan. Zoo Taiping tu anak2 aku dh kerap sgt pi masuk...kali ni bawak gi ecopark pulak. Leh bermesra ngan beberapa haiwan yg dibenarkan, hehe.
**Suka gi tempat2 pemeliharaan haiwan mcm ni...leh bagi haiwan makan. Lagi satu kat Deerland, Lanchang tu. 

Bergambar berlatarbelakangkan kampung air yg menawarkan chalet2 selesa utk pelancong yg mampu.
Dari sini...menapak semula ke depan...iaitu ke pintu masuk waterpark.
Nak perabes tiket yg dh lama terperam ni. Tempoh sah laku sampai 31/10......

**Eh, kak tu habaq...bulan 10 ni dia nk jual tiket ofer masuk waterpark kat A'Famosa Resort , Melaka. Ada yg berminat nak beli ke?? Aku tak leh ler...sbb mmg takde plan nak gi Melaka pun dlm tahun ni.

Nota ALONA:-
~Alhamdulillah....

**Kepada Tifa Anvar....leh tak bagi link blog anda.

8 comments:

Zura@Iwan said...

Teringat plak masa gi kt lgkawi..
Bird Paradise tu..leh kasi haiwan mkn..hehe..

#kak..saya jd gi tepen ahad ritu, lps gi knuri kt png..trs gi tepen..lps knuri trs blk Selama kak..hehe..tk rojer kak le, sbb taw kak busy ada buat photoshoot..

adrianna syaz said...

Tak pnh ke bkit mrah lake town ni..wlupun ddk kt ipoh je..huuu..teringin jgk nk kesini...

Salam kenal..sya folo blog cintamanis.. :D

Gieyana said...

Pernah g thn bila ntah..time tu nureen br tkedek2 bjalan..member kerja kt sini n dpt rate staff..:)

attyfir said...

aty belum penah lg smpi cni.tingin gak satu hari nanti smpi .cni.

el said...

ooo tiket yg akk dpt ritu eh..
lupa lak pasal tiket tu..ooo akk pergi sabtu lepas..bestttt dpt spend time with the kiddo kan

wantie said...

T tak pernah masuk smapai ke ecopark lagi. best noh dapat beramah mesra dengan binatang tu semua... jinak jinak.

Ayam tu comey la.. ambik je la bawak balik. ngee..

Kak Tifa anvar tu memang tak de link.
T ada wat entry ni.http://lovingwantie.blogspot.com/2013/09/i-am-looking-for-tifa-anvar-too.html

ada yang cakap namanya tu mcm penulis novel. betul ke?

Kesuma Angsana said...

lama x pergi sini !

tifa anvar said...

Salam, sya mmng x ade blog. Banyakknye peminat sya. Hihihi... Nice to know alona. Bangganye name sya ade mcm name penulis novel ke? Pembaca novel kalo mmng yelah. Hihihi....