Thursday, September 12, 2013

Lebih 24jam takde streamyx..

11.09.2013
RABU

Hujan turun lebih 24 jam di bumi Taiping pada hari Selasa 10/09/2013. Cuaca sejukk aje. Tak bukak kipas pun takpe. Air dlm botol yg tak disimpan dalam peti sejuk pun....terasa sejuk seperti disimpan di dalam peti ais. Apatah lagi air paip...walaupun di waktu tengahari, huhu.

Tapi tu laa...ada pulak insan yg mengambil kesempatan di waktu orang sedang enak dibuai mimpi....dorang wat keje mengait wayar kabel TM.

Pagi esoknya..bila abg on suis modem...takde respon internet. Angkat gagang telefon...senyap sunyi. Memang dh selamat ler tu.
Dah lama tak jadi mcm ni sejak pokok depan Poliklinik tu di tebang oleh pihak TM. Mmg dh selesa kitorang tiap2 hari dok berinternet. Aii, skang jadi balik. Takyah tunggu pokok tu dh..dorang mgkn ada galah lebih panjang atau guna tangga utk kait wayar tu...di waktu ujan!!

Pagi semalam abg ada wat report kat TM.
Alhamdulillah laa...tengahari ni dh ada balik line.

Hari ni takde nak citer apa laa walaupun citer Bandung tak abes lagi...hehe.
Sebok siapkan gambar pengantin. Kekadang mmg takde masa nak ziarah blog kawan2.

Pagi tadi...pi pasar cari sayur ngan ikan masin aje.
Ikan segar pagi esok laa pi beli. Hari ni masak ayam lagi, huhu. Beli sekor saiz kecik semalam...ada lagi setengah ekor dlm peti sejuk tu.

Ramai orang ingat bila aku dh dok berdua aje ngan abg ni...aku jarang masak kat umah. Ari tu masa gi open house tempat abg keje pun....isteri2 member abg ckp mcm tu jgk. Diorang kata...senang ler aku skang ni. Dok dua jer...takyah masak. Beli atau makan kat luar aje....erk??
Tapi aku bagitau ler elok2...mana lak tak masakkkk. Tiap2 hari aku masak. Bosan makan lauk luar ni kalo selalu2 sgt. Lgpun makan berdua laa lagi senang nak masak. Mcm main masak2 aje, kan..hihi. Cuma Sabtu ngan Ahad jer aku kurang masak, hehe. 

Tadi, pi pasar....sempat beli ni...putu buluh tp rasa dia versi putu piring.
Peniaga (suami isteri) ni meniaga kat depan pintu pagar utama pasar Kamunting tu tiap2 pagi.
Satu peket ni RM3...sebenarnya 5 ketoi aje. Tp td sebab dh nak abes perniagaan...peniaga ni bagi free 1 ketoi, hehe..
Nota ALONA:-
~Keje mmg banyak tp kena jugak layan hal2 sampingan ni....kan..

8 comments:

el said...

betul tu kan..bila berdua sng skit nak msk..boleh msk mcm2 yg budak2 xleh mkn hahahaha

smpi skun dok cari kuih putu yg dlm tu inti nyok..dia mcm piring..huhu

Zura@Iwan said...

ya la kan..
kalau bdua ni nk msk ke tk msk ke..suka hati la kan..msk maggie pon jln..

tk penah lg mkn putu buluh kaler ijo tu..hehe

Gieyana said...

Putu buluh tu nmpk best..kt umah mak sy kt kg tu dh bkurun tm x g repair..nsib baik sewa singgit jer sbln..:)

attyfir said...

selalukan org ingat camtu,
aty pun sama.
tapi aty masak ,walupun satu lauk
dpt sambal ikan bilis..mmg pembuka selera.puas ati dpt mkn bertambah2, langsung tak ingat nak diet dah :)

wantie said...

kak....putu buluh tu T sangat suka. suka ..suka suka suka..

bab kabel TM ni, ntah le, kat umah mertua tu selalu je lesap.

Kat umah mak T tu sampai kami dah fed up. last memasing guna HP. hambek

ibuayu said...

Sedap nampak putu bambu..kat sini susah nak dpt..yg ada putu piring je

❤Kamsiah❤ said...

tu risiko guna streamyx..kabel kena curi..biasa jugak terjadi kat sini...rasa mcm nak pelempang ja pencuri tu...

tifa anvar said...

Btl tu kak kalau msk dlm kuantiti yg kcl masakan pn lbh sdp