Friday, September 27, 2013

Tukar tayar kancil

27.09.2013
JUMAAT

Hari ni...baru pi kedai tukar tayar. Padahal dh tanya Evy harga tayar utk kancil ni sejak minggu lepas lagi dh, hehe.
Tukar tayar depan tu 2-2 bijik. Dh mula membotakkan diri.

Kalo tak ke mana2 sangat setakat dlm kawasan Taiping ni...ok jer lagi kalo nak guna tayar tu, kan..Tetapi sejak dua menjak ni....kancil dh kerap jgk ler gi sampai ke Lenggong, sampai ke Transkrian tu..huhu. Maka, kena laa tukar tayar baru. Bahaya jugak ye, tambah2 bila waktu ujan...jalan licin.

Jadi, disebabkan tetiba angah sms malam tadi kata warden bagitau pelajar leh balik minggu ni...dia pun mmg tergedik2 ler nk balik, kan. Padahal dlm taqwim takde pun catat minggu ni leh pulang bermalam. Tapi disebabkan hari ni maktab tu ada wat majlis mohon restu utk pelajar f3 dan f5...maka pihak maktab pun benarkan pelajar berkenaan balik bersama ibubapa masing2 yg hadir pada majlis tu. DAN...disebabkan pelajar2 f3 dan f5 dibenarkan balik....pelajar2 tingkatan lain pun warden benarkan balik jgk...sekiranya nak balik.

Maka, pagi tadi...aku pun gi laa kedai tayar tempat Evy bekerja tu. Tukar 2 bijik tayar depan...tp made in Taiwan laa RM100 sebijik, hehe. Jadi laa, kan...sbb Evy kata...tayar ni berkualiti jugak...cuma tak terkenal. Tu yg harga dia murah sket dari tayar yg berjenama. Ada satu tayar yg berjenama tu..RM125 sebijik.
Rompong....sementara pekerja pi tukar rim ngan tayar baru dan buat balancing...
Dh selesai...terus pi amek angah.
Haaaa...baru rasa syok sket pemanduan tu, hihi...

Nota ALONA:-
~Jadi manusia normal....menghadapi masalah itu adalah normal.

3 comments:

wantie said...

T ni kalau tukar tayar mesti dua biji sekali. tapi tak de la beli yang sebiji 100 hengget. beli yang biasa je. kami pun bukan dok guna sangat keta.

ke hulur kehilir kat penang ni naik motor je. kaalu bawa anak anak baru bawa keta.

tifa anvar said...

Kalo time economy down tukar tayar sekenhen je dulu

Ridzuwan Ayeop said...

Nak cari tayar? Cuba website http://mytayar.com

Ada 20 kedai di kawasan Lembah Klang yang feed harga kat website. Harga yang dipaparkan dah masuk balancing dan valve. Free alignment kalau beli 4 tayar.

Confirm tak kena tipu dengan kedai sebab semua terms + conditions dah dijelaskan di website.

Anda hanya perlu masukkan spec tayar terus ke website. Website akan menunjukkan info mengenai offer dari Network Workshops kami. Anda boleh pilih apa yang penting untuk anda samada harga, lokasi, jenama atau model tayar.

Website akan pantau kedai supaya mereka tak menipu customer website. Anda hanya perlu bayar 5% deposit online. Lepas tu website akan hantar email info mana nak pergi. Balance 95% bayar terus kat kedai.

Nak cari bateri dan package service kereta pun ada...