Sunday, September 29, 2013

Layan anak2

28.09.2013
SABTU

Jumaat angah balik umah.
Sabtu...mmg dh janji nak gi jengok akiss. Kebetulan ari Khamis sebelum tu dia gi Hospital Parit Buntar dibawa oleh warden sbb tangan dia gatal2. Anak pempuan aku ni mmg alergik. Selalunya mmg efek dia tangan tu akan gatal2. Dia tak boleh sangat makan telur...mungkin jugak udang. Tp kat asrama kurang menu2 mcm tu. Nak kata alergik sabun pun...ntah ler...sbb bukan selalu dia kena mcm ni.

Takpe laa...bila dia dh gi amek rawatan sekurang2nya dh ada ubat makan dan ada krim utk sapuan jugak diberikan, katanya.

Sebenarnya tujuan gi outing ngan akiss ari tu sebab nak gi belikan dia jubah.
Aduhaii...dinner dorang ni bertema2 pulak. Jadi, kena laa beli jubah dgn bawak akiss sekali. Kang memandai2 aku beli kang...payah jugak. Jubah bukan murah2.
Agak susah nak cari jubah saiz Akiss ni. Sebab dia bukan kanak2...dan bukan pulak orang dewasa. Masuk segala kedai pakaian kat bandar Parit Buntar tu takde saiz dia. Akhirnya masuk lg satu kedai kat situ...ada jubahnya tp yg tinggal cuma saiz L. Lengannya senteng....labuhnya jugak senteng. Tak elok laa pulak nampak bila akiss pakai. Kalo beli biar laa yg kita pun puas hati, kan??
Abah dan angah dia dh dok kat situ...letih dh ngan hal jubah akiss ni, huhu..
Akhirnya...pekerja situ hulurkan jubah dewasa saiz S. Mmg labuh...tp cutting sesuai laa ngan badan akiss yg kecik tu.
Soh akiss pi cuba. Ok....cutting takde laa nampak besar atau gedoboih mcm pakai jubah orang besar, huhu. Cuma labuh jer. Malas dh nak gi cari kat kedai lain....tanya harga..RM90 setelah dimintak tawar. Aku pun tanya kat adik tu...kat mana nak alter jubah ni kat area Parit Buntar ni. Katanya, kat depan stesen bas..ada deretan kedai...kedai tu sebelah kedai Hotlink. Kedai uncle tu kecik aje..amek separuh kedai...nama kedai Lucky Star.
Ok...dah bayar....terus pi cari kedai tu. Upahnya RM5. Maka nilai jubah akiss tu adalah RM95, huhu.

Mmg ye....kalo belajar kat MRSM ni...kalo dorang wat dinner...selalunya ada tema.
Tengok along tu aje....dh byk kali dinner. Mcm2 tema. Kalo tema nya tu...mende dh ada tak mengapa. Tapi kalo takde...adoii.
Ahad ni nanti...Along ada dinner utk semua f5 sebelum exam. Katanya bakal diadakan kat Menara Kamal Bina di lake garden tu...kira dasat laa ye. Temanya adalah putih. Cube mate along...along citer...keluar outing Sabtu ari tu siap pi shopping pakaian siap kasut utk dinner tu. Aduhaii, anak orang berada ni agaknya.
Along...pakai laa apa yg ada, ye. Mujur ler penah belikan dia kemeja lengan panjang kaler putih belang2 halus. Seluar...pakai laa seluar slack itam. Asal ada kaler putih tu...masuk tema dh ler tu. Nak ikut semua...jenoh duit, mm..

Dari bandar Parit Buntar...kitorang nak singgah kedai minum dulu. Tp tu laa...kat area sini...aku tak tau ler kat mana tempat best utk lepak2 minum petang. Ada satu gerai tu...bila aku lalu situ takde berhasrat nak singgah....aku tengok gerainya elok jer bukak beroperasi. Tapi bila lalu situ dgn harapan nak singgah minum2 sambil pekena bihun sup ke...cucur udang ke...eh!!! dia tutup ler pulak!!!! hadoiii..

Jadi, singgah jer ler kat satu gerai ni. Gerai nasik campur sebenarnya...tp masih dibuka petang tu walaupun sebenarnya dh mula berkemas2 nak tutup, hehe..
Singgah minum sebelum hantar akiss balik hostel dia.
Lepak sambil berbual2 ngan akiss..
Dh masuk hantar akiss...lepak2 dlm kereta sambil bagi akiss online jap guna hotspot dari hp abah dia, hehe.
Sebelum balik...salam2 cium pipi dulu, ye...sayang abah!!
Tangan akiss dh ok laa. Kurang gatal2 dh.
Macam2 perkara aku ngan abah dia dok nasihat...dok ingatkan. Ye lah...semuanya sebab kita sayang kat dia, kan..

29.09.2013
AHAD

Pagi tu lepas serah album Dila...balik umah masak2.
Abang yg keluar amek along. Dia outing hari ni.

Dah makan...dh Zuhur...kul 3 lebih keluar hantar angah balik hostel dia. Yg sorang ni pun sama...mcm2 mende yg kitorang ingatkan, hehe.

Aku risau sket kat angah ni sbb resdung dia tak kurang2. Hari Sabtu malam tu...aku keluar jap bawak angah pi klinik mintak lg ubat spray dan ubat makan. Resdung...alergik...mm...
Hantar angah dulu.....
Balik dari hantar angah...terus balik umah pulak dulu. Along ni, ada barang tertinggal pulak...adeii.
Pastu, aku kuar hantar along balik hostel ngan motor aje lah.Yg sulung ni pun sama lah. Pesan itu ini kat dia.

Tu laa cerita melayan anak2. Masa kecik lain...masa besar ni...lain pulak kisahnya, huhu. Walaupun begitu, aku gembira sbb dpt jumpa ketiga2nya minggu ni, Alhamdulillah.

Nota ALONA:-
~Lain orang....lain kisah yg dilaluinya...

4 comments:

Kesuma Angsana said...

weekend mmg masa untuk keluarga & anak2 lah kan !

wantie said...

rutin hujung minggu akak le ni. kalau tak layan anak anak nak layan sape lagi kan..

mesti bila dorang besar nanti dorang layan akak bukan takat lima bintang, berbintang bintang. T doakan yer.

tifa anvar said...

Tu baru ank 3org. Sll ingtkn diri sya camanelah mak ayah kite besarkan kite dolu2 kan

el said...

oiii kak..nasiblah semua anak2 akk sekolahnya dekat2..lau jauh xtaulah
ni siap leh antar balik msk g outing mcm2lah..akk mcm x duk berdua..sbb ari2 mcm anak2 akk ada je kat rumah hahahaha