Thursday, September 5, 2013

Bandung - Tahu Susu Lembang

Sambung citer Bandung. Takpe...masih tak basi sebab masih segar di ingatan aku ni, hehe..

20.05.2013
ISNIN

Dari Tangkuban Perahu...kitorang terus ke sini...mencari tahu susu Lembang. Zahidah soh beli dan rasa tauhu yg dibuat kat sana. Walaupun sama bentuk ngan tauhu span 4 segi yg biasa dijual kat pasar tu....tp rasa dia mmg sedap.
Kat situ ada jual yg digoreng dan ada yg dijual mentah (yg belum dimasak)...
Sebagai pelancong (ceh...wah..hehee)...dok hotel kan..mana ler ada dapur nak masak2 ni. Kalo beli nak dibawak balik pun tak boleh...sbb tauhu, kan....brp jam jer leh tahan dok luar selepas dh siap dibuat mentah tu. Lama2 sgt nanti masam...

Beli tauhu yg dh digoreng aje lah. Mmg Idah pun soh beli yg dh digoreng tu. Idah kata mmg tak dijual kat tempat lain. Nak rasa...mmg kena mai beli sini melainkan kat kedai makan ada menu tauhu susu ni, hehe..
Di depan Rumah Produksi Tahu Susu Lembang...
Kedai tahu susu...gerai yg ni jual tauhu mentah.
Tgh tunggu oder siap...Bila oder baru dorang gorengkan. Setiap oder dari lain2 gerai...kena bayar kat cashier yg sama.
Kat sini...bila dh oder...pi bayar dulu kat cashier. Dh bayar baru bagi semula bil tadi. Baru dorang akan gorengkan.
Sabar menunggu..
Apa aku buat ni?? hehe....mmg kelakar masa ni bila kawan2 aku yg gi sekali ni tau aku dh berjaya melakukannya, kehkeh....
Haippp...skodeng?? Sebenarnya...aku tengah nk kol Maybank Service Centre kat KL melalui nombor bebas tol. Paham2 aje lah nombor bebas tol ni..mesin operator tanya itu ini gitu gini sebelum leh bercakap ngan officer dorang. Aku ni nak mintak dia bukak service utk bank BII kat sini. Maybank di Indonesia adalah BII. Proses dia takde laa susah sgt. Officer sana mintak nombor i/c aku, mintak nombor kad ATM aku....limit berapa hari aku nak guna servis BII kat Bandung tu...dan beberapa maklumat lagi laa. Bila dia dh bukak servis tu utk aku...maka aku pun boleh laa keluarkan duit yg aku ingat cukup cash yg aku bawak sebelum ni...rupa2nya tak cukup, weh...hehe..
Officer yg melayan aku masa tu pun mcm tersengeh aje bila aku ckp aku kat Bandung, hoho. Tau sangat ler tu...tak cukup duit menyoping, kan..kehkeh. Ramai dh buat camtu, kot...kan...hihi..
Sebelum naik van nak gi makan tengahari. Tunggu Reza laa ni pi tolong belikan buah avocado utk Zahidah. Bila Reza tolong belikan...dpt ler harga orang tempatan, kan...hihi..
Rasa tauhu susu ni mmg sedap laa. Lembut2...gebu2 tauhu dia. Takde mcm tauhu span yg kita wat tauhu sumbat, tauhu taruk dlm mee goreng tu....
Yg dah digoreng tu...makan mcm tu aje. Sape yg amalkan makan tauhu ni...kulit dia mesti lawa, kan. Mcm orang Jawa yg amalkan makan tempe, hihi.

Nota ALONA:-
~Cuba abeskan citer Bandung ikut kelapangan, hehe..

6 comments:

Gieyana said...

Bestnyer akak dh smpai sini..sy ni thn bila ntahla...ekeke

ieda immi said...

bestnyaaa
hurmm tahu susu lembang .. x pernah dgr ..dia macam tahu lembik tuu ke kak !

attyfir said...

bila nak dpt rasa tahu susu lembang.

Zura@Iwan said...

"TIDAK DIBUKA CABANG LAIN"
lawak plak baca..hehe

tu la kak..len kali bawa rm byk kit..haha..sopping sure sakan kt sn kan..kan..

tk penah smpi lg ..mmg tk taw arr....

sedap rasa dia kak? eh sy mmg suka tempe...hahaha..kalau bleh tiap2 ari nk mkn tempe! sy ni ada keturunan jawa ke? suka tempe...kahhh!

wantie said...

tengok tajuk tu ingatkan akak tanya tau ke idak tahu susu lembang?
kikikikik.. upernya nama tauhu.

el said...

oooooo pttlah kulit el lawa licin gebus kahkahkah..
sllu je beli tauhu ni wat stok kt umah..smggu adalah 2x beli..sekali beli 4/5 keping..sllu wat sambal..pas2 goreng ngan sayur..

mana gambar tahu tu kak woii