Sunday, September 1, 2013

Langkawi 2013 - Check out : Ronda : Raya

13.08.2013
SELASA

Hari tu adalah hari terakhir percutian ke Langkawi 2013.
Kitorang check-out kul 10 pagi. Nak ronda2 dulu.
Tiket feri dh beli petang semalam...tiket kul 2 petang. Takde laa hari tu terkocoh2 nak ke terminal. Kita dh leh set kul brp nak ke sana, kan..
Ni bkn ayah yg snap kan..ayah ada kat dlm bilik air, hehe.
Bergambar kat luar chalet. InsyaAllah, ada rezeki leh ke sini lagi.
Bergambar di luar pagar.....Seronok menginap kat sini.
Yang lain semua dh dok dlm kereta dh.....
Aku nak gi check-out....nak amek deposit RM50 balik, hehe.. Eh, ada nampak imej abg kat dlm cermin pejabat tu.
Mula2 ronda ke Padang MatSirat dulu.
Nak gi gerai area kawasan beras terbakar tu...hehe.
Tp pegi jgk sampai ke kawasan tu...dh alang2 kan. Walaupun dh takleh nak korek2 tanah cari beras terbakar...tp ok laa jgk sbb tuan tanah jaga elok umah dia sebagai daya penarik, hehe..
Ngan ayah di belakang lorong deretan gerai2 yg menjual t-shirt, minyak gamat, aneka kraftangan, souvenier, cokelet......
Kitorang pusing sampai ke jalan persisir laut di airport (yg petang2 ada jual laksa ikan sekor tu tp kali ni kitorang tak berkesempatan nak pi pekena laksa pun)...kemudian ke Pantai Cenang...dan ikut jalan Bukit Malut utk ke Pekan Kuah.
Sampai kat ngan SHELL di Kuah tu...kitorang U-Turn semula utk ke kedai makan yg aku dh 'mark' ari tu. Tak jauh pun nk u-turn (mmg perlu u-turn)...hehe.
Walla.....memuaskan hati tgk deretan lauk-pauk dia. Membuatkan perut rasa tak sabar2 nak makan, hahaa..
Aneka ikan goreng....
Deretan lauk pauk. Tu lom tgk aneka sambal, aneka ulaman lagi..fuhh..berpeloh!!
Ok...kalo korang ke Langkawi...ni laa kedai dia, ye. Mmg puas hati..
Dh kenyang...kita u-turn semula ke arah pekan Kuah. Kita terus ke Kompleks H.I.G....yg baru dibuka tu. Dh alang2 sampai kan...jom kita masuk tengok apa yg menarik kat sini. Parking pun senang...
Jom masuk...
Kat dalam tu selain dari kedai milik Haji Ismail Grup yg menjual barangan pinggan mangkuk, kuali, periuk, sudip, pemanggang ajaib, beg, t-shirt, kain batik....cekelet..........(one stop) ada laa jugak kedai2 sewa yg dijadikan butik yg menjual barangan berjenama...ada kedai2 tudung, kedai baju.

Ayah masuk kat kedai yg menjual baju kemeja, blaus yg semuanya berwarna putih tu tp ada laa corak2nya, kan..hehe. Ayah beli selai. Along beli selai. Aku beli selai, hehe. Kemeja ayah ngan along RM25 selai....blaus aku RM30 selai. Tu laa yg aku dok pakai masa gi Lenggong lawat angah minggu lepas tu, hehe..

Ok...dh selesai...kitorang gi ke Terminal feri terus.
Naik feri kul 2 petang tp bergeraknya feri tu dh kul 2 lebih dh, huhu.
Sampai Terminal Jeti K.Perlis...terus jalan kaki beramai2 amek avanza. Tak jauh tp berpeluh jgk laa ketiak, huhu.
Berjanji ngan abang Peli (sepupu aku yg dok Bentong tp balik kampung isteri dia beraya kat Arau)....nak gi berhari raya ke rumah sepupu kitorang lagi sorang ni yg dok kat Kepala Batas, Kedah.

Dah pi beraya umah dia....dia ajak lak pi beraya kat umah adik ipar dia (dalam 5 minit perjalanan naik kereta dari umah dia). Kat umah dia makan mee goreng. Kat umah adik ipar dia makan bihun sup...hoho..
Ni laa...ayah aku ngan Abg. Shukor...anak sedara ayah merangkap sepupu aku jgk laa, hehe.
Dalam gambar ni ada mak mentua, nenek mentua, isteri & anak2 dara abg Peli. Ada jugak anak sedara abg Shukor dan adik ipar abg Shukor iaitu tuan umah yg kitorang gi makan bihun sup tu, hehe..
Kira ok laa tu kan...
Walaupun sebok jer nk gi ke Langkawi waktu cuti hari raya...tapi dapat jugak singgah berhari raya kat umah sedara mara.
Siap dpt buah sentol seplastik lagi. Uii, buah feveret arwah mak tuuuu..
Tp...ari tu baru aku tau cara yg betul utk makan buah sentol tanpa membazirkan kulit dia yg tebal tu.
Rupa2nya...isi kulit buah sentol tu leh dimakan dan dicicah ngan sambal belacan. Tp aku makan mcm tu pun dh sedap dh. Ada rasa mcm buah namnam, huhu.. Kecor air liur ni.
Lagi satu...isi kulit buah sentul ni jgk leh menggantikan asam keping kalo masak asam pedas. Dan rasanya lebih walawei!!!!!

Dengan ini...itu saja cerita kitorang ke Langkawi 2013. TAMMAT. 

Nota ALONA:-
~Tetap menyimpan cerita walaupun.........

7 comments:

ibuayu said...

Berkenan akak chalet dia..ada rezeki nak gi gan family...

Che Rosliza Che Mat said...

seronok pergi langkawi...cr bilalah nak merasa kikiki

Teratakkasih said...

thks..kak pasal langkawi tu..leh kt org pi sana nanti..hehe..

el said...

nti el nak pi langkawi
nak check list kt blog akk lah
snglah nti nak mkn mn..sopin mn..hehe

wantie said...

ooo.. ada sedara mara kat sana.

meriahnya akak. puas berjalan

Zura@Iwan said...

best la chalet kak duk tu..

kedai mkn yg zura penah try mkn kt lgkawi ritu kt area nk ke airport gak...apa nma kedai dia ntah..ada update kt blog ritu...aneka lauk pauk gk..hehe

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.