Sunday, June 23, 2013

Bila outing ngan angah...

23.06.2013
AHAD

Pagi td...gi ke Lenggong. Nak amek angah outing.
Sampai sana..jam 11.10 pagi.
Angah sedang cari warden utk tandatangan kad outing dia...hehe. 
Sambil2 tu..aku amek laa gambar ni...poster pilihanraya maktab dorang yg bakal berlangsung nanti, hehe. Dgn manifesto masing...amboiii..dasat2 manisfesto nya.
Oh, ye...Angah tak dpt utk jadi calon BWP, ngee.
Tapi Alhamdulillah laa...angah tak kecewa pun. Kan dia dh kata hari tu.......

Masa outing ngan dia tu...byk laa perkara berkaitan yg dia citer.
Tambah pulak dia yg paling last hantar borang...sbb mula2 dh takmo hantar dh. Mcm tak yakin ngan diri sendiri. Tapi tak tau laa mana datang semangat dia nak hantar borang di saat2 akhir, huhu. Aku sendiri pun terkejut. Mgkn dia nk cuba nasib...dan yg paling penting...angah kata dia nak cari pengalaman dan kumpul kenangan. 
Ok...dh dapat tandatangan warden. Bermakna dh dpt kebenaran nk outing, yeay!!
Kitorang ke mana??
Hehe...maaf, ye...kitorang tak gi pekan Lenggong atau ke Kuala Kangsar....tapi sampai ke Ipoh, weh!!!..ish..ish..
Eh.............tapi takde laa jauh mana pun. Ipoh tang Mydin Mall kat Meru Raya tu aje, huhu.. Dari Lenggong, masuk hiway tol Kuala Kangsar...keluar kat Jelapang bayar tol RM3.50...dan leh terus jer ke Mydin, kan..
Nak cari sesuatu kat sana. Sana kan byk barang murah...cuma pandai2 laa pilih kualiti yg ditawarkan tu, ye.

Mula2 singgah makan dulu kat Restoran Ayam Penyet AP kat situ.
Ini kali ke-2 pengalaman makan ayam penyet. Sekali makan kat gerai tepi jalan di Taman Kamunting Jaya tu. Dan...ini kali yg ke 2...try makan kat restoran pulak. 
Antara air yg disediakan kat situ..
Ok...kitorang oder 2 set lauk iaitu set ayam penyet dan ikan kembung...dan 3 pinggan nasik kosong. Takde oder sup ke hape pun. Makan kering aje, kuikui...
Hmm..nak komen apa ye tentang makanan ni??
Ntah laa...biasa2 aje laa. Walaupun katanya 100% resepi dari Surabaya...tapi bg aku...lebih best lagi masakan tradisi yg disediakan di Bandung dulu. Teringat2 sampai skang....huhu.. Jom, ada sesape nk gi Bandung tahun depan?? Jom...jom. Jom Fadel & Dayah, hahahaha...mcm byk duit jer bunyinya...huh!!

Dh selesaiii makan...terus naik dan masuk ke pasaraya mydin.
Dah masuk dlm pasaraya...terus pulak naik ke tingkat atas.
Tujuan????
Ni laa...tujuan utama kitorang sampai ke sini, hari ini.
Nak cari baju melayu along ngan angah ni laa. Sebenarnya bkn cari warna biru tua, ye....cari kaler lain. Mirip kaler biru tua tp bila amek gambar..jadi kaler biru pulak!!! huhu..
Seperti yg diketahui...stok baju melayu utk raya dh mula terjual di pasaran. Pilihan masih lagi banyak.....dan berkualiti. Sapa2 nak cari yg ready made...dh kena keluar gi cari skang, huhu. Kalo gi lambat...mmg dh kurang ler pilihannya..

Hmm....baru tahun ni beli baju melayu anak2 yg ready made punya.
Kalo idak...gi tempah kat kak Der dan beberapa tukang jahit yg lain.
Baru aku tau...susah jgk ye nk cari baju melayu ready made ni. Terutama kaler yg nk bagi sedondon satu famili ni. Dh ada saiz anak2....saiz utk abah dorang pulak dh abes..
Takpe, beli dulu baju melayu anak2. Yg best kat sini...ada saiz XS, ye...hehe.

Alhamdulillah, dh selamat beli baju melayu along & angah.
Baju melayu abah dorang ni...leh cari kat Taiping aje. Sbb...abg tiap2 hari ada kat umah. Budak2 ni dok hostel. Payah sket. Takut nanti lambat2....saiz dorang dh takde...pilihan yg dh takde pilihan...huhu.
Tp saja jer soh abg try jgk baju melayu kat situ, hehe. Nak tgk saiz abg yg sebenar.
Terkejut aku. Abg dh saiz XL???
Uii..dulu dh penah beli baju melayu abg ready made punya...(sekali tu jer laa...huhu)..saiz abg saiz L. Skang dh membesar ke?? ish..ish....
Murah jer baju melayu along dan angah. RM59.90 sepasang. Aku dh check sebelum letak kat troli...semua ok.
Cantek jgk ye baju melayu kaler pink ni...hehe..Kain mmg jenis yg elok. Jahitan pun kemas jgk. Harga tak mahal...tu yg best tu..
Ni pulak baju melayu johor....kaler pink belacan...lawa jugak..
Jalan2 kat bahagian lain pulak....
Turun ke bahagian bawah...
Angah cari biskut. Aku cari minyak masak. Malas dh nak singgah kat tempat lain. Dh alang2 sampai ke Mydin ni beli terus laa..

Sempat beli roti gebu kat Mamam Bakery.
Keluar dari Mydin...area food court tu...ada persembahan dari satu band ni. Aku mmg tak berapa kenal dh budak2 band baru yg jadi artis ni.
Ntah laa, aku mmg tak tau laa ni band baru yg terkenal ke...atau band tempatan dari Ipoh jer.  Tp dorang main best. Suara vokalis dorang (ada 2 orang)....ok...mcm dh ada album sendiri...(komen ni utk 2 buah dgr lagu yg aku dgr jer, hihi)...
Ni laa dorang...
Dari Ipoh...kitorang singgah pulak ke Kuala Kangsar.
Ada laa mende yg diselesaikan, mm...
Kejap jer pun..
Terus ke cafe maktab...minum2 dulu..
Hantar angah masuk maktab...salam peluk cium angah..
Kitorang pun balik ke Tepen...ikut Kg. Masjid - Batu Kurau.....
Dh sampai umah...seperti biasa...Togey laa yg akan menyambutnya...hihi..
Tu aje laa citer outing ngan angah.
Sekian..

Nota ALONA:-
~Ujung minggu depan...Jumaat amek akiss. Dia leh pulang bermalam. Sabtu:- kitorang ada job dari pagi sampai abes outdoor sebelum Maghrib. Malam pulak...bakal client buat temujanji nak jumpa utk majlis 2 & 3 November nanti. Ahad pagi?? hehe....ada janji temu jgk. Tengahari.....ada jemputan walimah. Petang:- hantar akiss balik hostel...Semoga semuanya berlangsung dgn sebaik-baiknya.
~InsyaAllah...jika diizinkan Allah.

7 comments:

Nad MamaZN said...

Huhu.. Penuh aktiviti weeked depan
Kak, baju melayu tu skali dgn butang nye ek?
Best betul!

atty's said...

aty pun baju2 raya anak dah settle dah..
cuma kot2 ada penambahan skit2 je..

wantie said...

yang kaler pink belacan tu kain dia nampak cantik la kak.

kak... hehehe.

sebab bulan depan b'day T jatuh time posa. so wan bagi awal le. Lagipun dia kan dah janji dah beli kamera samsung galaxy tu. dah dia sendiri yg batalkan janji tu.

so.. kasi hadiah ni awal. nak ambik ati le tew.

good luck yer kak jawab teka teki GA tu.

Masni Syafie said...

prepare raya awal2...xde kalut nanti lastminit dgn org ramai...hehe
i follow you...=)

el said...

cantek gak baju2 melayu kt situ
el suka yg kaler pink ngan pink belacan tu npk lawo gilerrr harga pun nice je ea..hehe

el baju en. hb kena tempah kak
sbb dia ni ssh skit..satu lg pesen dia x suka lau ada suar pelik kan..tempah baju je lah..sekali ngan abg danish..tema kali ni hitam hehe

Zura@Iwan said...

cantik arr kaler pink belacan tu..ishh mcm nk cari kaler tu arr..

sbb kaler dia tk striking sgt kan..biasa la cik abe sy tu kulit tk cerah sgt..so kena sesuai ngan dia..hehe..

Kesuma Angsana said...

bykl betul cerita dalm satu n3 ni yer