Wednesday, June 26, 2013

Ucap salam..

Mak aku mmg terlalu byk pesanan utk anak2nya.
Pesanan itu bermaksud...mak tidak mahu anak2 lupa utk melakukan amalan yg terbaik dalam kehidupan seharian.
Bila dh ada menantu...ada cucu...dorang pun mak tak lupa titipkan pesanan jugak. Semuanya kerana mak menyayangi kami semua. Terima kasih mak.

Salah satu yg mak penah bagitau...
Bila kita balik dari mana2...dalam umah kita mmg takde sape2...masuk umah tu kena jgk bagi salam. Tapi ucap salamnya macam ini:-
Assalammu'alaina wa'ala 'ibadillahish solihin...
Baca semua yg tercatat dlm imej di atas ni.......
Boleh jugak memberi salam ni bila kita baru nak pindah umah sewa, umah baru...atau pun masuk umah2 tinggal.

Aku buat entry ni sbb baru tadi nampak ada imej berkaitan kat fb sorang kawan, hehe.
Kredit utk pemilik imej ini..Terima kasih.

Tapi...jangan lupa utk memberi salam dgn tertib dan betul sebutannya bila nk masuk rumah sendiri ketika ada sesiapa di rumah jgk. Ia nya atas sebab musabab yg sama.
Tp cuba la sebut betul2. Ni semekom...semekom...mendenya tu kan?? Takleh nk sebut betul2 ke?? Assalammmualaikum.....bkn susah pun. Ucapan dari sebutan sempurna tu pun leh dpt berkatnya.

Nota ALONA:-
~Semoga arwah mak berbahagia di 'sana'...amin.

7 comments:

Teena Tna said...

Betul tu, sebelum masuk rumah memang kena bg salam even rumah kita takde orang tie tu...
Sy baru tahu ada jin akan tggu depan pintu umah...

ieda immi said...

betul kak
mak saya juga selalu pesan
adakalanya lupa ekkee

TQ kakak !

el said...

el pun buat mcm tu jugak tp xdelah sebut yang kak lona ckpkan tu
just beri salam macam biasa je lah...next time dua2 el buat..mmg kena bagi salam bila kita masuk dalam umah even ada org ke xde orang ke bkn umah kita sekali pun kena bagi salam..sbb kdg2 kita balik malam2..balik dr perjalanan yang jauh..mcm2 boleh jadi..nice sharing kak

Nad MamaZN said...

Tq kak share menda ni

CheNamNam said...

betul tue kak..saya selalu amalkan nie..beri salam ,selawat dan masuk dengan langkah kaki kanan..:)

Terima kasih atas peringatan kak..:)

Gieyana said...

Selalu amalkn x kira msuk kt mn2 umah..mksud sy umah kt penang or kt kedah tu..:)

Zura@Iwan said...

alhamdulillah..
sll gk amalkan..

thks sharing kak..