Monday, June 10, 2013

Ke Lavender Garden, CH

06.06.2013
KHAMIS

Yeargh...hari ni abg cuti.
Kitorang nk balik Bentong...sebab utama..di ENTRY INI..

Mmg dh janji ngan anak2...balik Bentong nk lalu Cameron (Kamunting-Simpang Pulai-CH-Sg. Koyan-Raub-Bentong). Nak bawak dorang makan eskrem stoberi kat atas tu. Di samping aku pun nk membeli kelopak bunga.
Tapi....dh alang2 tu...nak jugak singgah kat Lavender Garden ni. Baru jer dibukak awal tahun ari tu kot...tak pun...ujung tahun 2012 ari tu, hehe (tak pasti).
Masa 18/05 ari tu dh lalu sini. Tp disebabkan nk masuk ngan anak2....jadi kitorang tunggu balik Bentong lagi sekali laa. Lebih seronok jika ada anak2, kan??

Tu yg kali ni menyinggah jugak. Awal kitorang keluar dari umah..semata2 nk lama2 sket kat CH sebelum turun ke Sg. Koyan dan menghala ke Bentong, hehe. Ye lah, kitorang nanti nak ke Janda Baik selepas Asar. Bermakna....perlu sampai Bentong pukul 3 petang. Abg kena jgk berehat dulu sebab dh letih memandu, ngee. Aku jarang amek alih pemanduan melainkan kalo abg betul2 mengantuk aje, ngee.

Lokasi Lavender Garden ni...kalo dari arah Simpang Pulai tu...dah masuk kat CH, kemudian melalui Kg. Raja, Kuala Terla....ianya berada di sebelah kanan kita. Kawasan ni tak sampai lagi ke Tringkap, ye...

Kalo dari arah Brinchang pulak...dh turun dari KEA FARM...kemudian Tringkap...Hentian Rehat Cameron Bharat....dalam menurun bukit tu baru leh jumpa Lavender Gdn di sebelah kiri.

Parking ada disediakan tetapi biasalah...selalu tak cukup kalo kita gi situ masa2 feveret, hehe.
Tapi...disebabkan kitorang gi hari tu waktu pagi...hari Khamis pulak tu walaupun dalam cuti sekolah..maka..senang jgk laa dpt parking.

Bayaran masuk...RM5 utk dewasa. RM3 utk kanak2.
Jom tengok apa ada kat dalam... :)
Spesis lavender....tapi takde pulak berbau lavender kat sini. Kena petik bunga kot baru keluar bau. Tp kat sini dorang tak bagi petik2 bunga ni, huhu..
Bersama suami tercayang..
Alona dan lavender..
Akiss & lavender...
Akiss dan bunga begonia...
Angah dengan bunga....senyummm......sipu..
Buah hati kami....
Anak2 tercayangggg..(ni gambar dh bersedia..ngee)
Kat volkswagen lama ni...antara tempat feveret orang bergambar, huhu..
Ni...cik abg aku ler soh posing, gitu...hmm..
Dari arah pintu pagar..
Kat sini jgk ada tempat nk gantung 'WISH', huhu...
Ada bahagian kesihatan, pelajaran, cinta....dan apa lagi ntah...tak ingat, ngee..
Ni budak cina mintak nk cemerlang PMR laa kot, kan...takkan nk mintak lulus aje, hehe..
Paling banyak tergantung WISH kat area LOVE ni....siap sekali mangga kunci jgk. Nak wat mcm kat korea tu ler kot, kan...kat menara apa tu???
Ada pulak nama angah kat sini..hehe. Tapi bukan dari awek angah laa. Ntah sape2 budak pempuan yg bukan main nulih cenggini kat situ, huhu. Angah mana ada awek lagi, kan angah?? ngee..
Abang ngan anak2....kurang gambar abg utk entry ni...sbb abg yg pegang kamera, hihi..Selalu cenggitu lah...hihi..
Di dua tempat yg sama....
Bunga petunia...katanya, hehe..
Jom naik atas pulak. Dah alang2 bayar RM5 kan...jom teroka abes, hehe.
Kat atas ni ada jgk tempat nk petik stoberi sendiri..
Tapi biasa lah..kalo petik sendiri ni...harga dia mahal sket ler. Dh merasa sekali memetik stoberi beberapa tahun dulu...cukup dh ler. Bkn best sangat pun petik stoberi sendiri ni. Petik masuk mulut...petik masuk mulut...orait jgk. Ni dh petik...kena letak kat dlm bekas..kemudian timbang utk bayar harga dia. Baik beli yg dh siap petik tu. Fresh jugak. Murah pun murah.
Kasut boot antara bahan lanskap di situ...
Sepanjang jalan nk naik ke atas tu...ada jgk sarang lebah kelulut ni...
Pemandangan dari atas...nampak tempat parking, kan?? nampak jgk alza kitorang, hihi.
Mm, situasi tak best dlm gambar di atas??? laluan dh sempit..tp ada bas dok tunggu penumpang dorang tak cukup lagi. Jalan jadi sesak dan hon berbunyi bertalu2...bising!! yg dok bunyi hon tu adalah 2-3 bijik landrover pekebun2 yg nk lalu situ, huh!! Kenderaan lain ok jer...wlpn mgkn marah2...tp takde ler membunyikan hon.
Dalam hal ni...tak tau nk salahkan sape. Bas tu pun sebenarnya dh turunkan penumpang utk gi situ. Kemudian dia parking ntah kat mana2 setelah penumpang diberi masa sekian2 tempoh kat Lavender garden tu. Tp bila dh sampai masa dorang nk amek semula penumpang...penumpang2 pulak ada yg tak keluar lagi...jadi dorang kena tunggu jugak kat situ sbb mmg takde tempat parking bas pun kat situ melainkan kena menyempitkan bahu jalan dan sekaligus menghalang laluan kenderaan lain.

Ok...abes citer pasal parking yg mmg menjadi masalah utama kat Cameron Highlands tu!!!
Jom tgk apa ada kat atas selain kebun stoberi dan tempat membeli stoberi yg dh siap dipetik tu..hehe..
Ada jugak cafe kat atas ni. Tp rasanya...cafe ni takde ler pulak sediakan mi bandung ke, mi goreng ke, mi kari ke...kan..hehe..(tu duduk eksyen aje...tak beli apa2 pun sbb kitorang nak gi al-mashoor nanti makan eksrem stoberi ngan stoberi cekelet, kannn)
Berlatarbelakangkan bangunan ofis dorang....lebih best amek gambar dari depan pintu tp kat situ ramai sgt orang berkerumun nak amek gambar...jadi kitorang maleh ler nk nunggu..
Hmm...dari atas, leh nampak pandangan ni. Bawah tu mgkn tempat penanaman sayur watercress tu, hehe..
Ok...turun semula..
Dalam laluan nk keluar ada kedai souvenier...macam tak biasa, kan..
Kat situ jgk ada tempat main tikam2 mcm kat funfair tu. Tp tak besar laa, kecik aje.
Tandas pun kat area situ. Bersih tandasnya..
Deretan payung bercorak stoberi...
Akiss atas buaiii..
Mini Holland. Kalo nk lebih best dgn pemandangan yg lebih meluasss...leh gi negara Holland, hehe..Kebun bunga dorang lagi luas dan sangat cantek kalo tgk dari udara, weee...(mcm la aku penah gi...kuikui..)
Antara pemandangan kat dalam lavender garden..
Nak turun mmg kena ikut laluan ni...laluan deretan gerai2..Tapi aku tak terpikat pun nk beli apa2, huhu.
Ada bangku yg disediakan kat sini utk dok berehat2 kalo letih kaki berjalan atau sambil2 tunggu anak isteri dok memilih nk beli baju, t-shirt2 kat situ, kehkeh..
Bunga memekar...
Lavender....penarik utama orang nk berenti kat lavender garden ni...
Lavender dari bawah....
Makin lama...makin ramai pengunjung.
Kitorang pun nk keluar dh. Bkn leh lama2...byk lagi tempat nk menyinggah ni, huhu..
Bergambar kat luar.....
Dekat sket....
Itu ler kisah di lavender garden.
Dh masuk sekali..cukup ler dah.
Tunggu laa pulak apa yg baru lagi kat CH akan datang nanti...huhu.
Yg penting....seimbangkan jugak ngan masalah parking, wahai pengusaha premis. Jangan buat sambil lewa masalah ni.
Utk penguasa tempatan pun sama lah...tu kat KEA FARM, kat pekan Brinchang.....sila highlight masalah ni.
Buat tempat parking bertingkat pun leh sumbangkan pendapatan jugak. Tp buat laa elok2 laa. Jangan dh siap tapi akhirnya tak digunakan sebab tak dpt kelulusan kerana didapati tak selamat pulak, ye....... 

Nota ALONA:-
~Bila meniaga...jangan kira jangka masa pendek aje. Sila lihat kesan jangka masa panjangnya..
~Kalo peniaga orang Islam....meniaga bukan utk untung di dunia saja...Biarlah untungnya dirasai di akhirat jgk...

11 comments:

wantie said...

sangat sangat lawa...

gambar buah hati akak yang belum bersedia tu sangat spontan.. best T tengok..

Ala... bila la nak pergi sini. Amirul pun dok sebut sebut nak makan steamboat. Katanya steamboat kat CH tu sedap. mungkin sebab cuaca sejuk kot.. makan benda panas so jadi sedap le..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

owhh.. bestnyer.. dah ada taman lavender dah ye kat CH... dulu pernah gak nampak pokok lavender ni kat big red strawberry farm kalau tak silap.. tp tak bykla...

Nad MamaZN said...

Dulu pegi xsiap lg kot tmn lavender ni
Cantek2 la gmbr yg akak amik

Zura@Iwan said...

dulu tk de lg ke lavendar garden ni kak? tk perasan la zura..

dh 2thn tk pergi..hikss..

insyaAllah ada rezeki nk bw la irfan kan....last pegi masa irfan dlm perut..haha..

❤Kamsiah❤ said...

sejak dibuka,akak belum ke lavender tu lagi...serik kalau pi time cuti sekolah..:)

Gieyana said...

Tergodanya sy..hopefully dpt g bfore bsalin..nk mkn stoberi puas2 n visit tpt ni..

Oh Munir..hopefully jd psl ai geram tgk lavender nih..:)

Wat photoshoot cfm menarik nih..:)

atty's said...

Lama dah aty x pergi CH..
mcm2 dah ada
romantik ler tmpt ni ..beshnya kalau dpt gie..gambar cantik2..

ibuayu said...

Tak pernah sampai sini harus gi..permandangannya cantik sangat..subhanallah

Hunny Kitty said...

tu hari p belom bukak lagi...bulan 9 ni la p jugak la

el said...

cantek nye tmpat ni cam kat luar negara pulak..musim bunga

el xnah plak pi kt area sini sbb last pi x singgah kat bwh sekali tu..ruginye

Rinna said...

Cantiknyaa.. dah lama betul tak pergi CH..