Sunday, June 16, 2013

Ke Trick Art Museum - Tingkat bawah...

07.06.2013
JUMAAT

Hehe...tengok tajuk entry ni...TINGKAT BAWAH tu maksudnya citer2 & gambar2 dalam entry ni baru utk aktiviti di tingkat bawah (terlebih dahulu) dalam muzium ni, ye...hehe..

Bagi yg tak penah masuk sini...akan teruja jgk ler pertama kali masuk sini dan nak lakukan aksi yg berkaitan kat gambar dlm muzium ni, kan..

Camne leh terpikir nk ke sini??
Mmg dh lama teringin nak gi. Sejak masuk dlm berita kat tv ari tu. Tp lebih teruja bila tgk blog Nad tempohari. Dia citer gi masuk sini...dan harga masuk cuma RM5 aje.
Ada peluang...cuba amek kesempatan. Alhamdulillah, semua dipermudahkan. Gembirakan hati anak2..gembirakan hati ayah jugak, kan??

Hari nak pi tu...aku wassap Nad. Sebab dia dh penah gi. Tu yg tanya balik semula utk info lebih jelas. Lebih senang dari gi gugel kat internet, kan..hihi..

Dh dpt maklumat tu...on..
Gi masuk i-city. Wahh...mmg berbeza sungguh dgn kali pertama aku pi duluuuu. Masa tu theme park takde lagi, snow house takde lagi, eye of SA pun takde lagi..(hehe..yg ni aku sendiri bg gelaran)...
Byk jgk pokok2 dan binatang2 baru dh ditambah utk hiasan lampu2 di i-city..

Tapi tu laa...masuk2 situ...terus terperengau...(tau apa maksud terperengau?? hehe...aku pun terikut2 perkataan dari orang2 Tepen ni, kehkeh)...
Dah parking cantekkk jer kat depan KFC. Tak tau kat mana pulak letaknya Trick Art Museum ni?? Aku pun kol Nad. Tak berjawab...huhu. Akak tak kecik ati pun ye bila Nad tak jawab tu. Jgn risau, huhu. Tau Nad sebok ngan anak2. Dh ler dorang baru nk sihat masa tu, kan..Kebetulan nk balik kampung lak katanya, ye..
Sebenarnya kol Nad tu nk bg mudah jer. Mcm ler takde mulut nk gi tanya orang lain kat situ, kan...kan..

Aku pun masuk 7E sebelah KFC tu. Tanya jer kat budak kaunter tu. Dia pun tak kemut nk tolong jawab walaupun aku tak beli apa2 pun kat dlm 7E tu. Timakasih ye..

CARANYA:-
Kalo masuk jer kawasan i-city tu....dh amek tiket parking (parking kawasan luar, ye..masuk2 amek tiket tu leh terus mata nampak restoran KFC)...terus ke kanan. Leh cari parking kat belakang2 sana tu kalo ada kosong. Trick Art Museum ni kat belakang area Restoran Oldtown tu aje.

Mula2...gi beli tiket dulu kat kaunter. Budak2 pun RM5 sama harga ngan orang tua tetapi budak2 pun ada ler sukat tinggi yg disyaratkan. Mcm anak2 aku dh tentu ler kena RM5 ye..hehe.
Pastu, sebab 1st time masuk sini...kena beli jgk ler kad dorang RM3. Lain kali nk main apa2...leh topap jer kat dlm kad tu. Bila nk main apa2, nak naik apa2 permainan...dorang scan jer kad tu nanti.

Kad tu...aku bagi kat Fadel. Kot lain kali dia nak datang lagi ke situ, kan..hehe..
Ni dia Trick ARt Museum. Kat deretan bangunan rumah kedai jgk.  Ada gorilla pegang bangunan ni, nampak tak kat tepi tu?? garang tul!!...hehe..
Tengah tunggu aku beli tiket ler ni, hihi...
Mula2 masuk jer...ayah dh buat lakonan yg berkesan...ish..ish...nakal ler ayah ni mengusik budak alien ni, huhu..
Ni kengkonon kat cermin keluar lain imej, camno??
Ngan akiss pulak....imej dari belah sini, hehe..
Along ngan Akiss...buat lakonan jgk kat sini, hehe...
Fadel dan lakonannya...
Hayun laju2 si bawang merah ni ngan punggong dia sampai tercabut kasut, kehkeh...
Fadel kengkonon melukis gambar monalisa tp...monalisa tu sendiri pegang alat2 lukisan tersebut...
Byk dh lekang2 warna lukisan tu akibat kesan orang dok berlakon kat gambar tu, huhu...
Nampak ler terkopek cat lukisan tu jadi kaler dinding...kaler putih.

Along nak naik tangga..
Akiss nak masuk lubang kecik ni. Berani betul!!! Gelap tu...
Ni...pre wed pasangan cina...hehe..
Gaya 1 :- kengkonon abg nk tolak batu yg menjadi pintu rahsia kat dlm piramid tersebut, kehkeh...
Gaya 2 :- berat sangat...tolak dari belah sini pulak, hihi..
melintas titi di lubang yg dalammm..
Giliran abg pulak...eh...eh...nak terjatuh. Hati2, imbang badan, ngee..
Giliran ayah ngan Fadel pulak....ish..ish...bahaye tul melintas sekali 2 orang ni..
Angah ni melintas lagi sekali kenapa?? kan dh terjatuh, hihi...
Ni pun sama...melintas lagi sekali. Mujur terjatuh sempat tahan kat tepi lubang tu, kehkeh...apa motif melintas pun tak tau lah, hihi..
Haa...ni berani sangat. Terus melompat masuk dalam lobang tu..
Along dok rileks jer kat tangga nak gi bawah tu. Akiss dh cuak dh mcm nampak apa2 jer kat bawah tu, mm..
Bg tombang tiang ni...kengkonon along tahan ngan jari jer..
Last2 tak tahan jari..terkejut pulak mende tu nk jatuh..lari jauh laa kalo takut terhempap, kan...
Akiss intai tu lorong nk gi mana???
Wachaa....angah terajang dinding tu...teruk retak dinding tu...kehkeh..aura!!
Abah dia pun ganas ni...abes retak2 pintu ngan dinding tu...hish!!!
Dh abes dh lukisan kat tingkat bawah ni kitorang jadikan tempat serlahkan bakat lakonan, kahhh...
Naik lak tingkat atas...tangganya dekat jer kat tempat dinding angah terajang tadi tu...

-sambung bahagian TINGKAT ATAS pulak nanti, hehe..

Nota ALONA:-
~Sebok siapkan gambar....gambar pengantin...sekali gambar nk masuk dlm blog ni, kahhhh. Abg dok jeling jer tu, hihi...

8 comments:

Nad MamaZN said...

Hahaahahah...!
Serius best!
Anak beranak sume pandai berlakon
Serius nampak cam real!
:)
Salute! ;)

ibuayu said...

Icity dah smpi tapi masa tu takde museum ni..bestnya..

Bellezza Bunga Matahari said...

bestnyer bolrh bergambar gitu... teringin nk g jugaa tapi ank3 kecik lagi, kang hilang tengah org ramai haruu.. yg depa tau nk berlari aje bila di luar ni.

Kesuma Angsana said...

wah best tu !

Zura@Iwan said...

best arr kak..

masa sy pegi ritu tk de lg kut Art Museum ni..ermmm...

kreatif la akak n family amik gmbr..mcm real ha..hehe

wantie said...

best nyer kak. nak pergi la kat sini.
sangat sangat unik bila tengok akak sekeluarga tu bergambar. mcm kena kena je kan..

then dalam banyak banyak tu yang paling gokes si ayah kakak le. susah benau nak jumpa orang veteran nak aksi begitu tau...

sangat sangat sporting!

mama leen said...

memang best masuk sini.. tapi baru ni kawan saya masuk dh rm10.. baru sabtu lepas.. huhu

atty's said...

beshnya lona..nanti nak g jugak lah..