Thursday, June 20, 2013

Meleret2 ke Penang Art Street pulak...

15.06.2013
SABTU

Pagi tu kitorang berdua gi Penang. Seperti biasa..nak pi print album kat sana.
Selepas dari tu...abg ajak gi tgk art street kat Armenian Street. Ni acara spontan jer. Aku tak jangka pun rupa2nya suami aku tingin nk gi sini, huhu.
Takpe, aku ikut jer. Tak jauh pun dari kilang tempat kitorang hantar print album tu. Tak perlu masuk sampai ke area Komtar tu.

Tapi mmg kat Armenian Street ni payah bebeno nak cari parking.
Kitorang tgk ramai pemilik kereta selamba jer parking kat bahu2 jalan yg bukan tempat parking.
Maka, kitorang pun parking kat satu ruang parking utk tuan umah tu, hihi. Ala, kejap jer pun. Tuan umah tu pun ok jer gayanya. Paham kot...hihi... 

Maka, berjalan laa kitorang cari art street ni..
Mula2 jumpa budak dua orang naik beskal ni..
Amek gambar ala2 trick art...boleh?? kehkeh...
Guna kamera hp aje..
Aku suka tgk ekspresi budak kecik yg aku himpit tu, hihi...
Abg pulak....Sebenarnya, ramai yg tunggu turn nak bergambar kat sini. Gambar budak naik basikal ni yg paling senang nk jumpa. Yg lain2 tu jenoh mencari...
Kucing raksaksa....gebunya, hahaha. Kengkonon laa kalo kucing ni betul2, kan..
Ntah apa2 punya posing ntah...Bila anak2 tak ikut ni...cenggini laa. Asek kena jadi model aje :P
Lagi....walaupun simple jer...tapi dh nampak tu..posing jgk laa kat sini. Meowwww...
Lagi satu...aku nk jentik telinga kucing tu, kahhh..
Sedang berjalan cari2 yg lain....ternampak duit ni kat atas jalan.
Mmg tadi nampak ada perarakan dorang...
Dorang dh tau masuk neraka ni. Tu sbb duit pun dari Hell Bank...
Jalan lagi...jenoh cari tak jumpa apa2 pun dh.
Ada satu gambar polis trafik tu pun mcm dorang dh musnahkan separuh jer...mm...apa sebab, ye??
Bergambar kat depan kedai souvenier...Nampak mcm menarik...bila masuk...tak menarik pun..Menarik lagi souvenier yg apek2 nyonya jual kat bawah payung kat jalan tu..
Masih di depan kedai yg sama...
Jalan sampai hujung jalan...tak jumpa pun..aduhaii. Hari dh ler panas terik. Lalu pulak kat lorong2 rata2 ramai penduduk cina, kan...mm..paham2 aje laa ada bau asap colok bagai. Kat sini ada jer tempat nk sewa beskal. Kalo nk cari art street ni elok ler guna beskal. Tak penat menapak, huhu..
Kedai jual beskal kat lorong yg sama..
Sempat sambar keychain yg mengandungi gambar2 art street yg terdapat dekat2 situ.
Malas dh nak cari. Jam dh kul berapa. Nak singgah AEON Big kat Seberang Prai tu lagi (dulu Carrefour)...pastu, dh janji nak outing ngan akiss lagi. Ye lah...dh alang2 ke utara kan. OTW balik leh keluar tol Jawi utk ke Transkrian tu.

Nak seberang balik...naik feri.
Masih tak ramai..Masuk2 kawasan terminal dh leh terus naik atas...nunggu feri baru sampai nk turunkan penumpang dan kenderaan.
Masuk feri Pulau Payar....kapten feri hari ni siap cakap mcm kapal terbang nak terbang tu tau, hehe. Feri Pulau Payar akan bergerak memulakan perjalanan...bla..bla..bla...hehe. Ok laa..suara dia lagi jelas dari kapten pilot kapal terbang AirAsia tu, hihi..
Walaupun dh byk kali naik feri Penang ni...tapi ni lah pertama kali kereta kitorang kat belah atas kongsi ngan penumpang2 yg bukan ngan kenderaan.
Mcm dalam gambar ni....
Tp kalo yg berkenderaan nk duduk situ pun boleh, aihhh...Bkn semuanya duduk kat kerusi tu pun.
Jadi, dh tau laa...bila feri dh sampai...dorang dulu ler yg berkurumun nak keluar, kan..hihi..
Mmm..dh kosong dh. Semua dh keluar dulu. Kerusi pun dh kosong. Ni laa kerusinya. Dari zaman aku sekolah menengah rendah dulu...ini laa kerusi ferinya. Tingat pulak kat arwah wan sbb masa tu aku gi Penang naik bas ekspress...ayah bawak wan jugak. Turun kat Butterworth...naik feri utk ke Air Itam...umah adik arwah wan..
Ok laa...itu jer citer yg perlu aku abeskan terlebih dulu.
Nak sambung wat keje semula...

Nota ALONA:-
~Alhamdulillah, sedang berpuasa hari ni...abeskan puasa nazar.

8 comments:

el said...

aik kat penang pun ada trick art..penah npk mural2 tu kt lam tenet tp x tau ianya ada kt penang..kena cari ni..mesti terjahhhhhhhhhhhhh hahahaha

Nad MamaZN said...

Teringin nak p penang street art tu
Sbb aritu tgk kt tv je cambest jek
Tak byk gmbr ek?
Tmpt ramai cine ni riso klu byk anjing huhu

Gieyana said...

Sy ni asyik nk p tp x ter p lg..best posing cm akak n abg fadzil..:)

Rinna said...

Cantiknyaa..gambar mural tu..Best laa dpt posing2 kat gambar2 tu.. :)

Zura@Iwan said...

kan dh kata..
sy yg duk png ni..
tk pegi2 lg penang art street nih..
sbr je kan...

tp lorong2 kedai cina ni tk brp best...kdg2 ada anjing ..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

baru sekali je merasa naik feri gi penang... bilalah ada rezeki lagi ke sana..

atty's said...

unik lah art street...

wantie said...

kalau malam akak datang lagi best. sebab ada art yg dorang letak lampu. kat area bomba jetty tu.

hari tu ada ajak hubby pergi nak gedik gedik kat dinding tu semua.

akak jumpa tak yang satu tangan seluk masuk umah org tu. yang tu mcm real la kak..