Thursday, June 27, 2013

Jakarta - Bandung - Terbang si burung terbang

Baru nak simpan citer ni...mm.

19.05.2013
AHAD

Dulu...dari disember 1992 sampai akhir feb 1995...aku penah tinggal kat sini, kat Selayang Baru ni. Bila dh 2013 ni mai tido sini lagi...mmg susah aku nk lelap mata. Bkn sbb teruja nk gi Bandung...tp mmg tak boleh nk tido. Kot tertido pun...jam 2.30 pagi tu kot.

Kul 3 pagi dh terjaga dh. Alarm dari hp abg dh berbunyi.
Abg bangun dulu...gi tandas.
Aku wasap idah...bagitau aku dh bangun dh, hehe. Sbb, aku ada bgtau dia mintak tlg wasap aku kot2 aku tidoq lena tak sedaq diri, kan..huhu.

Kul 4.10 pagi...ngan avanza angah si Idah...Mazly sepupu Idah yg tlg hantar kitorang bertiga ke LCCT.
Laju si mazly ni bawak kete. Ikut ntah mana jalan ntah...tau2 dh sampai. Tau jer dia jalan alternatif nk sampai ke LCCT tu, mm..

Sampai2 sana. Aku ngan idah gi self check-in. Abg tunggu beg kat depan pintu Mc D tu...tempat perjumpaan ngan kawan2 idah yg lain. Dorang masih tak sampai lagi.
Dh siap2 check in utk penerbangan pergi dan balik ke KL. Mudah ye skang ni.
Tiket utk check in pergi balik...Kena simpan elok2..
Lepas tu...gi hantar beg. 
Beg ada beberapa pakaian jer. Byk ruang kosong...ringan, hihi..
Kitorang dh selesai...tunggu yg lagi 5 orang ni.
Masuk balai berlepas...jam 6.20 pagi.
Sempat gi subuh dulu. Tapi mak aii...surau tak berapa besar...yg nk solat nya ramai. Kena tunggu turn.
Flight dh laa kul 7pagi, huhu.
Barang2 Idah jaga. Sbb dia tgh bendera merah..
Sempat bergambar ngan flight nk terbang ke Jakarta..
Abang pulak....maklum laa...jarang sgt dpt naik kenderaan udara ni, kan, huhu.
Dorang tgh punggah bawak masuk beg2 kitorang kat perut kapal terbang...
Sebenarnya...kitorang beli tiket lain2 hari...lain bulan pulak tu. Mesti dapat seat tempat lain2. Tak syok kan. Dh laa tak sama tempat duduk ngan Idah dan kawan2 dia sebab dorang beli tiket lagi awal dari Idah belikan tiket utk aku, huhu.
Maka, aku mintak tolong idah booking seat utk aku ngan abang sebelah menyebelah. Kos yg tu aku bayar la, hehe. Ada yg hot seat. Hot seat tu cuma ada 6 jer kot. Yg tu RM30 lebih sbb ruang kaki dia luas. Sesuai utk orang yg berbadan besar dan ragam laa kalo nk selesa, kan.
Yg kitorang ni...cuma booking mana2 seat lain laa. Nak pilih depan ke, tengah ke...belakang ke..
Jadi, kitorang pilih kat belakang, tepi tingkap. Cuma RM6 utk satu seat. Kitorang booking pi-balik...RM24 semuanya.
Sebelah aku tu...sorang kak yg asalnya dari Jakarta. Kawen ngan orang Selayang...dok kat Taman Jasa. Keje ngan port tg. pelepas tp ofis cawangan KL, huhu. Katanya, dia selalu balik kampung dia kat Jakarta sorang2. Setahun 3-4 x baliknya. Jadi, nampak sgt dia tak heran naik kapal terbang ni...hmm..

Baru terbang...masih nampak bumi Malaysia lagi.
Layan jer laa gambar dari atas awan ni, huhu..
Aku booking online set nasik lemak ni...Tu yg leh dpt terlebih dulu tu.
Ok jgk nasik lemaknya. Sedap jgk laa. Tp tu laa...semerbak pulak bau dia, ish..ish. Kongsi ngan abg.
Pramugari AA sedang melayan penumpang..
Lagi sekali dorang lalu...baru layan utk mereka2 yg tak oder online. Kak tu nk beli nescafe. Pramugara tu tgh bancuh ler, huhu. Kak tu kata...byk nyer taruk creamer...Kak ni mmg peramah. Rupa dia ada laa mcm Hetty Koes Endang sket2, hehe..
Bila sesekali dpt naik kapalterbang..dok tepi tingkap lak, kan...guna laa peluang yg ada menikmati keindahan alam ciptaan Ilahi ni.
Nampak rumah api.....
Sebenarnya tak sampai 2 jam pun dlm flight...dh nak sampai..
Dh nampak bumi Indonesia..
Dah nampak bumi Jakarta..
Nak landing...
Yes, landing time!!!
Pintu bukak depan belakang..
Senang ler kitorang yg dok belakang pun leh turun awal..
Bergambar ngan Zety..
Abg tersenyum riang...berpeluang menjejak kaki ke bumi Jakarta ni.
Kena naik bas shuttle pulak nk ke terminal 3....terminal baru katanya. Idah ngan kawan2 dia pun terkejut. Dulu dorang pi sini...takde pun kena naik bas shuttle ni..terus jer jalan kaki masuk terminal. Rupa2nya terminal baru..
Idah terjumpa pulak kawan yg penah sepejabat dulu. Nak gi Bandung jgk..
Naik bas shuttle...gegar bergegar gegar...hehe..
Seat cuma ada kat sebelah atas depan belakang aje. Tengah2 kena berdiri, hehe. Aku nk pegang pemegang kat atas pun tak sampai. Pegang tiang aje laa, hihi..
Macam tak percaya...aku dh sampai sini. Menjejakkan kaki ke negara jiran.
Ngan Idah...tgh tunggu kawan2 gi tandas.
Abg beli air mineral...haus pulak. Kat sini pertama kali guna duit IDR..mmg pelik sket..hehe..
Tgh tunggu pak supir amek kenderaan dia..Isuzu ELF kot..hehe..
Abang berlatarbelakangkan mereka yg masih sebok bersembang nunggu pak supir gi amek kenderaannya, huhu..
Ok...tu lah citer mula2 gi Bandung.
Sebelum ni aku cuma citer pasal kerepek2, jajan yg aku beli kat sana aje, kan..hehe..

Nota ALONA:-
~Entry ni takde apa...cuma cari mood nk mulakan citer aje, hehe..
~Hmm...lega sbb dh hantar kain pasang tempah kat kak hawa tadi. Dia tak amek tempahan raya dh...tp mmg tunggu jer aku hantar kain kat dia sbb dia tau aku tak hantar lagi utk tempahan baju raya, hehe. Timakasih kak hawa...

6 comments:

Nad MamaZN said...

Kiranya husband akak je la yg kumbang antara bunga2 dlm rombongan tu ye? Hehe
Takpe, bodyguard :)

wantie said...

hehehe.... happy je tengok akak ngan abang ni.

akak.. tak suruh akak tu nyanyi lagu sikit ke. muka dah sama tu.. mana tau sara pun leh sama gak..

hahahaha...

Zura@Iwan said...

ooo...
abg fadzil sorang je la jejaka kt situ..hehe..

tk per kak..pelan2 kayuh cite...hikss

betui tu..sy pon masa pegi Thailand ritu..mcm tk caya je smpi jejak kaki kt negara org..haha

el said...

tah bila el nak pi sana
mmg ada plan..insyaAllah tgh menabung
xsabar nak tgu next story kak lona ni taw..cantek view atas kapal tobang tu

atty's said...

sonoknya g bandung..bila nak gie .nak bawak fir g taman tema kt bandung tu..

tp aty kalau naik flight..
aty awal2 dh check in kt online je..print out. utk pergi dan balik...

ibuayu said...

finally keluar jugak cerita indon ni puas akak tunggu..nak flash back kenangan lama ke sana hehe