Sunday, November 3, 2013

Bila mata tengok moto besar....

02.11.2013
SABTU

Kul 11 pagi keluar nak gi bingkaikan gambar pengantin. Tapi kedai frame yg kitorang biasa dok hantar tu tutup ler pulak sempena cuti Deepavali kot walaupun tokey dan pekerjanya adalah cina, huhu. Try tanya kat kedai lain...mahal lebih RM8 wlpn frame jenis yg sama, giler....takyah laa...
Isnin nanti baru aku gi kedai ngan motor aje.

Maka terus ler nak ke MRSM nak amek along outing. Saja lalu kat lake garden sbb tau kat sini ada Perak Bike Week 2013. Mmg ada jalan kat situ ditutup laa sempena karnival ni. Kitorang lalu ler ikut padang Esplanade. Kat area situ...kat depan ngan New Club ada eksiden antara Honda CRV ngan motor Honda berkuasa tinggi. Sori laa, model moto mmg aku tak tau, hehe...

Penunggang motor cedera ringan jer tp dibawa ke hospital ngan ambulans jugak laa utk rawatan lanjut.
Dengarnya...datang dari jauh jgk laa penunggang motor ni. Nak wat camne, malang tak berbau. Kita sebagai manusia...berhati2 laa. Ikut peraturan dan undang2. Kalo nak kena jugak..itu nak wat cmne. Dh tertulis.
Dorang kata salah penunggang moto...
Walaupun dia bersalah...tp kesian jugak laa kat dia, kan..
Dah amek along kat maktab...kitorang terus gi karnival ni semula, hehe..
Syok gak layan....bukan selalu ada aktiviti cenggini kat Taiping ni, kan..
Jangan lepaskan peluang!!!
Dah berderet2 motor besar terparkir kat sini utk mengambil bahagian...
Bunyi motor berderum2......uii...teruja betul!!!
Ada yg dh daftar...keluar pulak nak pi mana2...
Motor berbaris..
Ok...motor ni mmg sesuai ngan aku...Tak sangka, banyak rupa2nya jenis motor yg seat rendah selain Virago...huhu. Yg aku dok naik ni salah satunya..
Kalo aku ada duit...aku amek lesen B full...dan beli motor ni sebijik, ok!!!!
Ayat di atas adalah ayat berangan yg terbaru, kehkeh... Ok, sila abaikan ayat itu!! hihi..
Along pun try....jenis motor lain.
Ok...try sorang sebijik ye....try duduk aje laa...
Kat situ jugak ada booth jualan...jual motor, jual barang2 dan eksesori motor, tudung, baju t-shirt, blaus...makanan..
Bergambar ngan along...yg memakai baju batik utk outing terakhir sebelum meninggalkan zaman persekolahan di MRSM...sob..sob..
Sepanjang2 jalan yg ditutup ni penoh ngan motor besar....teruja...teruja...
Helmet unik...RM250 sebijik.....
Aturcara yg berlangsung dari 1-3 November 2013 sempena Perak Bike Week 2013..
Ducati....bunyinya berkati2....duit nak dapatkan sebijik pun kena berkati2, ye...hihi.
Masa grup Ducati masuk....pergh!!! bunyi enjin dia.....bergetar jiwa, tau!!!!
Semua orang bagi perhatian...
Ok, grup lain pulak masuk...
Tunggu turn nak parking...
Muka seronok dapat layan mata ngan moto2 besar....
Walaupun motor ni aku rasa tak lawa, hihi....tapi kalo abg nak beli...elok ler beli mcm ni. Aku dok belakang leh menyandar, kehkeh.....
Hah...aku bergambar ngan motor ni sbb....nampak menarik..ala-ala serangga sket..hihi. Mcm semut, mentadak yg ada sesungut, gitu. Jangan marah ye, bro... Tapi motor ni walaupun seat dia rendah..tp aku tak minat pulak sbb nak pegang handle tinggi mcm tu. Rasa mcm lenguh aje, kan..huhu.
Hahh...ni pun motor jenis seat rendah ni...Tapi kalo aku dapat sebijik...jenoh sakit tulang belakang sebab pegang handle motor sejauh itu. Lagi satu...dada kena tank motor, kehkeh....Tak sesuai utk pempuan renek mcm aku ni walaupun seat nya rendah, :p.
Grup demi grup diumumkan masuk.....uii...
Bergambar ngan along di depan pentas utama..
Permulaan karnival adalah dari sini...tp kitorang masuk dari sana...dari Dataran Kedamaian..
Ni motor rimau...tp ada haiwan lain jgk kat motor tu seperti ular, katak, kerbau...
Katanya...pakcik ni datang dari Kedah. Motor dia menarik bukan sbb ada rimau aje ye..tapi menjadi lebih unik sebab tersimpan peribahasa jgk kat motor tu yg digambarkan pd aksesori di motornya..seperti...harimau mati meninggalkan belang, bagai ular menyusur akar, seperti katak bawah tempurung...pastu kat ekzos motor dia dibuat seperti buluh...dan tertulis anak buluh betong.....
Ni laa tuan punya motor Vulcan ni...katanya, pakcik ni menang pakaian rider terbaik..
Pastu...pusing semula nk ke kereta kitorang...dan sempat lagi bergambar ngan ducati ni...alahaiii, smart abes!!!
Deretan Ducati...
Sesuai ler motor ni ngan abang. Sama kacak...hihi..
Mempunyai motor besar dan hobi menunggang motor besar ni sebenarnya memerlukan belanja yg tinggi jugak ler, kan. Selain harga sebijik motor pun dh mahal, harga aksesori pun dh mahal, harga jaket, seluar, kasut, helmet, tayar semuanya mahal lah. Tp kalo dh minat dan ada duit tu....layankan aje la.

Macam aku ni...suka cenggitu-cenggitu aje pun.
Takde laa lagi sampai nak jadikan impian. Saja jer seronok2 cuba menjiwai apa perasaan orang yg mempunyai hobi menunggang dan memiliki motor besar ni.. Dapat laa rasa teruja tu sket2...
Ni motor klasik jugak laa ni. Motor ni terpakir kat area Dataran Kedamaian....sebab kat sepanjang2 jalan yg ditutup tu dh penuh dh ngan motor2 besar.....
Motor ni masa popular zaman dia....kalo ada sebijik bangga tak hengat ler, kan. Siap dorang bergambar dok atas motor kat ujung seat belakang tu dan satu kaki naik kat atas letak atas tank minyak, hoho. Aku soh abang pose macam tu...abg takmo lak, :p

Masa dh nak balik tu...masih banyak lagi riders ngan motor dorang masuk area Taiping ni. Bunyi deruman motor dorang berada di mana2 masa tu.

Kitorang otw nak pi kedai makan pun...ada yg baru masuk dari arah tol Kamunting. Tengah makan nasik kat kedai di Kamunting pun dengar jugak lagi. OTW nak balik umah pun ada yg baru sampai lagi...Meriah sungguh Kamunting dan Taiping hari tu, phew.

Nota ALONA:-
~Mmg best!!! Penganjur, leh buat lagi ye....

6 comments:

tifa anvar said...

Sya pn minat motor besa gedak cm nie. Mnat jadi pembonceng jelah. Masih tr simpan lg angan2 dceruk hati utk mmbonceng motor besar suatu hari. X salah brangan walau angn2 tu x mungkn mnjadi realiti.

Mar Mansor said...

ngeri pulak tgk moto berkepala harimau tu..huhu

wantie said...

uits..pak cik tu. sekali nampak harimau sekali nampak motor ish..yang mana satu ni. hehehee

Zura@Iwan said...

ducati smart kak...
zura ada berangan gak nak bonceng motor bsr..ngan cik abe la..hehe..
sbb zura tk pandai bw motor..huhu..
cik abe ada cita2 nk beli motor bsr..tp blm ada budget...
doakan la kak ye

el said...

kemain akk posing ngan moto tu ek..

anne isa said...

sis, bila diorg wat event nih? sbb tgh cari info bila ada event2 cmni sbb tgh berjinak2 ngn moto besar...