Wednesday, November 20, 2013

Giliran angah pulak..

Cuti sekolah akhir tahun 2013 kali ni....giliran angah pulak utk amek lesen B2.
Kursus KPP angah dh ikut pd Sabtu 16hb hari tu. Sepatutnya leh jer nak mula KPP 9/11 sbb dia dh mula cuti...tp angah takmo sebab dia kata dia baru jer abes exam. Nak rehat dulu, katanya...huhu.

Dan............
Sepatutnya...hari ni angah gi ujian komputer. Tp sistem online ngan JPJ tak berapa bagus pulak sejak semalam. Jadi, en.sabli akan kol bagitau bila sistem tu dh ok sepenuhnya. Kalo esok pun tak ok lg...maknanya ujung minggu ni belum boleh lagi laa angah gi kursus motor (teori & amali) sebelum dpt lesen L yg melayakkan utk praktikal di trek sebelum ujian sebenar. **hehe...konfiden angah test komputer leh terus lulus, ngee..

Angah belajar bawak motor ngan abah dia dekat2 umah..
Hmm...anak2 aku ni...tak macam aku dudulu. Aku dh leh bawak motor seusia 12 tahun walaupun masa tu kaki cuma leh sampai sket jer ke jalan, hehe. Tp aku takde ler bawak jejauh. Setakat gi kedai aje.
Sape yg ajar pun aku tak ingat laa. Mak ke..ayah ntah. Tapi, kalo dh tau naik basikal...mesti leh imbang bila bawak motor. Cuma kena belajar bila masa yg sesuai nak tukar gear yg betul, dan guna brek yg betul.

Anak2 aku pulak masa dorang dh menginjak 16 tahun baru diajar bawak motor. Macam along...tahun lepas baru diajar naik motor. Angah pulak baru tahun ni.
Dorang pun bkn jenis amek kunci motor abah dorang dan memandai2 try bawak motor sendiri. Mintak nak belajar bawak motor pun tak penah, huhu. Aku ni pulak yg beriya2 soh dorang belajar dan amek lesen motor, mm.
Mcm along tu...walaupun skang dh ada lesen P utk B2...tp masa balik umah cuti sekolah...bila aku mintak tolong dia pi kedai...baru ler dia guna motor. Kalo idak...bila dh selesai tolong ibu dia...along ni lebih suka layan anime, pastu main games psp...kkdg mintak izin nak main PS2 abah dia. Abes perangai ni adik2 dia pun ngikut, mm...

Angah ni kena ajar lebih lagi ni. Tak berapa cekap lagi. Maklum ler...baru berapa kali jer pun belajar ngan abah dia. Nanti takde ler gemuruh sangat masa mula2 nak wat praktikal kat trek nanti, kan.. :)

Nota ALONA:-
~Cuaca skang ni buat mata layuuuu aje, huhu...

9 comments:

Zura@Iwan said...

malunya saya..
saya tk dk lesen motor..
sbb sy tk pandai bawa motor.huhu

basikal mmg tau bawa..
tp entah mengapa tk berani nk bw motor..mybe ritu fobia penah pandai2 sdiri nk bw motor abah, then saya terjatuh..tiba2..haha

el said...

xigt waktu umur bape el dah tau bw moto..tp dpt lesen time abis spm lah..mmg kena belajo dulu lah dr abah sbb nti nak test xdelah ketor2 hahaha

attyfir said...

gudluck angah.
aty tunggu turn firdaus lak.
lambat lagi .

wantie said...

eh sama la ngan T kak. Umur 12 dah pandai bawak motor. hehehe..

bagus anak anak akak noh. Naiim yg kecik kenek ni pun dok mintak suh papanya beli motor kecik tu. dah gatai nak bawak motor.

adei..besar nanti cam na la. Tapi mang kalau boleh tak mo bagi dia bawa motor sebelum usia yg sesuai.

mama leen said...

sampai sekarang saya tak belajar nek moto sebab nanti kalau dah pandai, cik abang suruh nek moto pi keja sendiri.. haha

tifa anvar said...

Bkn lesen motor n kereta lesen basikal pn sya x ade. Hubby lebih suka kalau sya nek kereta ngan die je. Hehehe

zainun yaacob said...

dah lama tak baca blog cintamaniszlite,malas nak buka laptop bila handphone rosak,rasa dekat je dgn anda bila baca blog ni, byk info berguna,teruskan menulis,jumpa blog ni masa buat carian mrsm parit, selamat berkenalan

Gieyana said...

Bagus akak ks dorsng amik lesen awal2 ni..dulu amily sy x mampu..so kena ler kerja sendiri cr duit br leh amik...alhamdulillah dpt amik lesen keta jer psl mls nk amik motor..nw regrt sket psl bila dh ada anak ni, ms lak non adoo..ekekek

Hanis Azla said...

As-salam..

saya ni mmg boleh bawa basikal tapi tak pernah try nak bawa motor sbb takut he..he.. All the best untuk angah..

btw.. salam kenal ya..