Saturday, January 4, 2014

Ke Rumah Kelahiran P. Ramlee

04.01.2014
SABTU

Pagi tu mmg nak ke Penang kejap.
Nak pi hantar hasil keje utk dicetak jadi album....hehe.
Eh, leh jer hantar guna pos laju tapi hari tu nak topap kredit kat akaun kitorang. Kalo ada akaun kat dlm tu...leh print dgn harga murah kat syarikat tu.. Lebih selesa pi bagi sendiri sebab sekali topap RM500...dan ada laa nak tanya itu ini sket, hehe..

Dh selesai...tetiba abg ajak pi lawat Rumah P.Ramlee....di bawah pengurusan Arkib Negara.
Tgk google maps....alahaii, senang sangat nak pi dari tempat kitorang dok parking tu.
Jalan pun tak sesak laa kat area situ. Takde memeningkan kepala, hehe..

Kat sini leh parking kat dlm kawasan pagar. Masuk adalah percuma!!!!
Mesti bergambar kat sini, kan...hihi..
Kali ni pi Penang...along sorang pulak yg ngikut. Ari tu akiss ngan angah jer kan sbb along tak boleh balik sebab exam SPM, hehe..
Ni laa rumah tempat P.Ramlee dilahirkan dan selesai maknya abes berpantang 44 hari...P.Ramlee terus dibawa dan dibesarkan kat rumah ibu sedaranya tapi kerap jgk ler katanya balik jengok2 umah ni.
Rumah ni telah diperbaik oleh arkib negara tapi masih dengan keadaan asal.
Bawah rumah ni ada sebuah basikal tua yg penah digunakan oleh P.Ramlee..
Baca laa ye...hehe..
Ni jamban dan bilik mandi asal utk rumah ni. Mcm tu jugak gambaran yg dibuat oleh tan sri dalam filem Seniman Bujang Lapok dan mgkn beberapa filem lain..
Kat serambi umah....kat dalam tak dibenarkan amek gambar. Jadi, kita ikut laa ye. Kalo nak tengok keadaan kat dlm tu...leh ler korang gi sendiri. Byk info tentang tan sri yg dilekatkan kat dinding rumah ni.
Selesai dh tengok kat dlm rumah tu....kitorang terus ke Galeri P.Ramlee pulak.
Hmm....masuk situ sejuk sket sbb ada ekon, hahaha.. Kat dlm tu pun kita leh dpt beberapa info lain mengenai tan sri....
Masa ni dh keluar dari galeri..
Aku siap beli FM kat dlm tu tapi fm jenis getah tu ler. Aku beli 2 keping aje. Bajet takde...satu RM4. Satu utk peti sejuk umah aku...satu lagi utk peti sejuk umah mak mentua aku, hihi.
Ni laa FM tu...biasa2 aje. Tp beli jugak laa..
Dari Rumah P.Ramlee...kitorang terus ke AEON Big Seberang Prai..
Ari tu leh wat kad keahlian percuma...buat jer laa. Percuma kan!! hahaha..
Isi jgn tak isi....ia percuma. Leh jgk ler nak kolek point sbb dalam setahun...byk kali jgk ler aku leh pi sini membeli barang2, kahhh..
Ni ler kad dia.....memenuhkan ruang dlm wallet aku, kuikui..
Ni somi aku ler soh bergambar kat bunga2 ni, mm...
Sempat makan tengahari kat sini. Along makan nasik ayam, aku pekena bihun sup...abang lak kue teow kicap.
Kejap jer kat situ sebenarnya...
Tapi sempat jgk masuk kiosk Agro...membeli sardin cap AgroMas dan 2 botol besar Kaya cap AgroMas. Kaya ni mak abang yg kirim belikan...hihi.

Lepas dh cari novel kat Hasani Bookstore....kitorang terus berangkat ke Nibong Tebal. Nak jumpa akiss kejap.
Belikan dia nasik ayam sbb katanya terlepas makan kat dewan sbb tertido, adoii..ini budak!!
Sebenarnya, singgah tu nak bagi duit RM85 (seperti tercatit dlm surat pemberitahuan)....wang tambahan kepada yuran caruman penggal ke-2 tahun lepas....sebab dorang ada diberi makan western...chicken chop laa hape la. Adoii, kat maktab Taiping dan Lenggong tempat along dan angah tahun lepas....ada jgk makan western. Kerap mcm dorang jgk...sampai dorang pun dh muak ngan makanan barat tu. Tapi takde pulak dikenakan bayaran tambahan. Naper laa kat tempat akiss kena macam tu, mm.
Nanti aku nak bersuara kat miting muafakat dalam sesi hal2 lain. Kalo masuk dalam usul..bahaya. Nanti kalo ada sesi perlantikan ajk...mau nama aku naik jadi calon....bluekkk!!!!
Hari tu lepak kat bawah pokok ni laa..syok jer ngan angin sepoi2 bahasa..
Ok...anak ibu masam...ibu nak balik dh ye. Belajar bagus2 ye...jaga kesihatan...jaga diri elok2..
Hai laa anak2 ibu...dh besar2 dh korang ye.
Ibu ngan abah ni teringat2 lagi waktu korang kecik2 dulu.
Mmg manis pengalaman itu...

Nota ALONA:-
~Alhamdulillah, mak mentua aku mmg gembira tul dpt FM P.Ramlee tu...siap letak kat pintu peti sejuk belah atas, hahaha. Mak pun skang dh jadi pengumpul FM jgk...sebab anak2 belikan dan kekadang mak pun beli sendiri jgk bila berada di tempat2 menarik yg mak pergi.

3 comments:

Nad MamaZN said...

Ala kak....
Nape takbelikan utk saya..!!
Huhu
Nnt akak p lagi, belikab utk saya ek
Hahahah..
Ala, nnt saya bayo balik :P

el said...

hahah pic yg last tu muka akk mcm nak x nak je babai kat akiss..tp nasi tu mmg terliur tgk lah lapoooooooo

Zura@Iwan said...

sy duk penang ni..
tk jejak kaki lg umah P.ramlee
biasa la kan.
dh duk png..adat la noh..haha

cantik la laman umah p.ramlee
kemas bersih jek..