Friday, January 10, 2014

Tukar tayar kancil lagi..

10.01.2014
JUMAAT

Baru bulan 11/13 ari tu tukar 2 bijik tayar depan sang kancil ni...kali ni kena tukar yg belakang pulak. Tayar jenama Good Year ni mcm tak berapa bagus aje. Bunga tayar ok lagi...baru jer pakai setahun lebih...tp permukaan tayar dh membenjol...tak rata. Jadi, bila kereta ni bergerak...akan terasa semacam aje pergerakan sebelah pada tayar yg membenjol tu.

Tu yg kena tukar jgk. Tak berani nak guna. Nanti jadi mcm van abah ari tu. Mujur masa tu abang yg bawak van tu wlpn ramai yg lain ada di dalam termasuk mak dan abah yg sedang cantik2 nak pi kenduri kawen, hehe. Tayar van tu pun jenama good year jgk.

Jadi, Jumaat tu aku pun pi laa sengsorang ke kedai tayar tukar sebijik tayar baru. Dh tanya kat Ivy...tayar dari Taiwan tu ada lagi. Ivy ni keje kat kedai tayar tu. Dia kata tayar made in Taiwan ni ok. Tak penah ler lagi pelanggan datang ngadu tentang tayar ni.
Pastu, kalo tayar ni dalam masa baru pakai dh membengkak, membenjol...bawak jer kat kedai tu dan dorang akan tukar baru. Harga sebijik RM100. Tak tau ler jenama apa...Westlake kalo aku tengok cop kat tepi tayar tu, hehe. Setakat ni...2 bijik tayar depan kancil tu ok aje. Jadi, yg kali ni pun tukar jenama tu jugak laa. Bajet pun tak berapa nak ada ni, huhu. Tapi nak kata murah sangat tu...takde laa sangat, kan.. Bermakna, kualiti masih terjaga ler tu.
Waktu ni tengah ujan lebat....aku keluar jgk. Naik kereta, kan...hehe..
Kena tukar jgk tayar ni. Leh jugak bawak along praktis memandu.
Mgkn minggu depan dh kena test utk lesen D....sebelum hantar daftar utk belajar lagi nanti.

Nota ALONA:-
~Byk jasa kancil ni....

1 comment:

raayeop said...

cuba http://mytayar.com untuk mencari tayar. pelbagai pilihan dari banyak kedai2 yang bagus. harga pun ditunjukkan dan anda tahu apa yang dapat. kesemua t+c dinyatakan dengan telus. tiada ruang untuk ditipu lagi.kalau network workshop tipu juga, mereka akan dibuang dari website ala2 akademi fantasia.