Friday, October 18, 2013

Along dan permohonannya..

Hari nak balik maktab (16/10) lepas dh cuti utk AidilAdha hari tu...baru laa along nak mengisi borang online utk permohonan Pra SPM khas utk pelajar MRSM ni. Tp.....disebabkan talian permohonan baru aje dibuka pada 14/10 ari tu....maka talian adalah sesak. Kebetulan semua pelajar balik umah cuti AidilAdha kan. Jadi, along tak dpt nak isi abes. Tu yg along sambung isi kat maktab.

MARA telah membuka ruang utk pelajar2 MRSM tingkatan 5, 2013  yg berminat membuat permohonan Program Diploma Cemerlang Pra SPM 2013 dan Program Persediaan Pra SPM 2013 dengan program tajaan mereka hanya dengan menggunakan keputusan percubaan SPM. Sekiranya permohonan berjaya...dorang akan mulakan pengajian pada bulan Januari 2014 tanpa perlu menunggu result SPM yg sebenar.
Along mintak tolong ibu dia cetak kan slip permohonan sbb dia isi borang online ni di maktab. Dia dh pilih bidang apa yg dia nak belajar nanti..
Tapii..............dh cuba dari siang..sampai malam...tak boleh nak cetak pun wlpn dh klik kat situ. Printer semua dh on...kertas dh standby.....hadoiiii...apesal ler lembab sangat line website ni. Sampai skang dh berapa hari dh tak boleh nk print lagi, along ooiii. Tak tau laa tu.
Fridge magnet yg along dapat dari booth2 IPT yg pernah datang utk promosi IPT masing2 kepada pelajar2 maktab.
Ini adalah pengalaman pertama aku menghadapi situasi mcm ni. Aku pun sebok jgk ler cari maklumat2 berkaitan. Bkn pe, sekurang2nya..sebagai ibubapa kena tau jugak ler serba sedikit mengenai kos yg dipilih oleh along, maklumat tentang IPT yg dia pilih....sbb dorang leh pilih cuma satu kos pilihan & IPT yg menyediakan kos tersebut. Lagipun, senang nanti aku nak jawab kalo ada sesape yg tanya naper along pilih kos tu...kat IPT tu.......haaa, gitu......kan, hehe..

Tak tau laa nanti tu mcm mana. Alg dpt ke idak...kalo dapat nk pi ke tak....mm, semua pd dia sendiri laa sbb dia yg nak belajar, kan. Ibu ngan abah dia cuma leh bg pandangan aje laa. Tp bagi ibu...kalo dapat tawaran ni..elok laa along pi :) .

Nota ALONA:-
~Semoga diberi kesihatan yg baik. Amin..

8 comments:

wantie said...

betul tu kak, parent kena la ambik tau serba sedikit tentang course yang anak anak apply.

Kesuma Angsana said...

maaf lambat terjah semula, kebusyan & kesihatan Adik x mengizinkan lately!

attyfir said...

doakan yg terbaik utk along .
aty , mmg bincang ngn anak2, apa course yg diaorg minat.. dan laku tak dipasaran ..hehehhe

ibuayu said...

Moga permohonan along berjaya..zmn ni makin sengit saingannya

Rinna said...

Moga permohonan Along berjaya.. yer.. insyallah.. :)

tifa anvar said...

Smga along berjaya dlm masa dpnnye

el said...

dulu2 xde pulak ada pra spm pra diploma ni..ni sistem baru ke kak

Zura@Iwan said...

aha..
dulu mn ade pra spm or pra diploma ni..
matrikulasi ada la..hehe...