Saturday, October 26, 2013

Ikan kacang..

Baru2 ni aku pi pasar....dalam banyak2 jenis ikan.....ikan kacang ni laa yg paling murah harganya dari ikan lain. Aku pun beli laa ikan ni...hehe.. Ikan kacang namanya.
Sebelum disiang....
Ada orang wat masak kari....tapi aku goreng aje ikan ni, angkat letak kat pinggan. Kemudian tumis cili yg aku dh kisar tu. Bila dah siap aku curahkan aje atas ikan yg dh siap digoreng tu..Jadi laa ikan sambal, hehe..
Ikan ni walaupun paling murah harganya kat situ....tp rasanya masih sedap. Tak yah memilih2 sgt ye. Mana perlu berjimat tu...kita jimat, kehkeh.

Tp ada jugak dengarnya satu keturunan yg tak boleh makan ikan kacang ni.....
Leh ler korang gugel kalo nak tau info lanjut pasal ni.
Aku ingatkan ikan tapah aje ada keturunan yg tak leh nak makan ikan ni..rupanya ada ikan lain jugak, ye..
Ntah laa...nak kata mitos...tp katanya betul jgk. Ada yg jadi macam2 yg tak best sbb langgar pantang. Tak tau laa...semuanya kehendak Dia. "Jadilah, lalu Jadilah.."

Nota ALONA:-
~Kisah yg berkisah.....

6 comments:

el said...

ooo baru tau nama ikan ni ikan kacang..mmg sedap dibuat goreng :)

wantie said...

T suka nau makan ikan ni. manis. T tak pernah la dok compare rega kalau beli ikan ni. sebab kalau ikan besar tu hubby yang beli. T pulak asyik nak makan ikan kembung je..hahaha..

tapi kalau beli ikan kacang ni yg saiz besar sikit sure T wat kari,wat masak asam ke... sedap. isinya lembut.eh ada ke isi ikan keras. bwahahahaha

Hunny Kitty said...

tak pernah dengar ikan kacang.....hehehhehe lagi satu ikan bulu ayam...baru tahun ni berkenalan ngan ikan tu

tifa anvar said...

Sll jgk sya goreng brlado ikan nie sdp

mamawana said...

Assalam

First time tahu pasal ikan kacang ni kat sini. Sedap bunyi nyer... Datuk Opah kiter larang makan ikan tapah ajer ..ikan kacang demer tak pernah sebut lak.

attyfir said...

betulkan lona..yg mana leh jimat
kita kena jimat..skrg barang semua naik .