Monday, October 7, 2013

Ahad punya cerita..

06.10.2013
AHAD

Hari Sabtu ari tu...mak ada cakap kat abang...mak pun teringin nak pi makan kat kedai RM3 tu tapi tak tau laa bila nak pi.
Maka, abang pun ajak laa mak pi hari Ahad sebab minggu ni kitorang free lagi. Start minggu depan dh sebok buat tugasan luar pulak. Mak ok aje.

Awal pagi Ahad tu abg gi jogging dulu kat Bukit Larut ngan kawannya. Dalam kul 10 pagi abang balik dan kemudian siap2 nak gi amek mak ngan abah pulak. Kitorang nak ke Matang.

Masa masuk simpang nak pi umah makcik Midah ni....mak dh cakap dh...rasanya jalan ni jalan yg sama ke umah pakcik Aziz, anak angkat arwah tok ki. Mak kata...mak pun dh lama tak gi sini. Bila sampai situ...mak pun cakap...haa, ye laa...betul laa umahnya kat sini.

Masa kitorang oder hidangan kat makcik Midah...mak pun tanya kat dia tentang pakcik Aziz. Rupa2nya rumah pakcik kat belakang umah makcik Midah ni. Pakcik Aziz tu ipar ngan makcik Midah rupa2nya, huhu.

Dah selesai makan...dan bayar....kitorang pun gi laa belakang kawasan umah makcik midah utk melawat pak cik Aziz.
Alhamdulillah...walaupun umur dah 80 lebih tapi masih ingat kat abah dan adik-beradik abah.
Abah sedang bersembang ngan pakcik. Uzur dah dia...Aku ni laa pertama kali jumpa pakcik ni.
Cucu pakcik. Baik jer.. Bila abg amek gambar dia...sebok dia nak tengok. Budak2 skang ye, pandai tul ngan gajet2 ni.
Dah lama tak bergambar ngan budak kecik mcm ni. Hmm, tingat masa muda2 dulu....alaa, masa anak2 aku pun kecik2 macam ni ler, hehe. Tetiba pulak rasa nak beranak kecik balik :p
Yg jadi aku terharu....masa kitorang dh nak balik...budak kecik ni nak ikut aku balik. Menangis2 kat dukungan mak dia dan depa kan tangan dia kat aku. Soh aku amek dia. Alahaiii.....tersentuh betul hati aku ni sebab teringat nostalgia zaman along dan angah kecik2 dulu.

Dari sana...mak ajak singgah kat pasar Matang ni. Selalu kat sini mmg ikan fresh2 laa. Maklum ler, dekat sangat ngan Kuala Sepetang, kan..
Abang soh aku jadi model kat sini. Pasar nie wujud di tahun kelahiran abang...1969...
Dari Matang...terus ke bandar Taiping. Gi bawak abah gunting rambut.
Sambil2 tu...kitorang gi beli jeruk Pak Ali kat kedai berdekatan..

Dari situ...singgah jenguk along kejap. Sembang2 jap ngan dia.
Nak bagi vitamin C dia yg tertinggal ari tu....dan jugak sabun resdung. Semalam dh bagi kat angah. Hari ni bagi kat along pulak.
Mmg keluarga kitorang ni semua ada resdung tapi tak kuat sgt kecuali angah. Harap2...leh berkurangan. Sian aku tgk angah tu. Terganggu jugak kan masa nak belajar dan buat aktiviti kalo hidung asek tersumbat aje.

Semalam dan kelmarin...anak2 aku berpeluang hepi2 ngan kawan2.
Sabtu siang...angah gi jenjalan ke Taiping ngan rombongan persatuan dia.
Sabtu malam...along pulak ada dinner f5 batch dia. Dinner terakhir sebelum exam dan meninggalkan alam persekolahan di situ. Dinner yg diadakan di dewan besar di Menara Kamal Bina, mm...hebat tul!! Tapi along tak lekat pulak nak dapat hadiah2 cabutan bertuah terutama hadiah grand prize malam tu...galaxy tab yg terkini katanya, huhu. Dapat kat sorang pelajar perempuan, bertuah laa dia, ye.
Ahad pulak...akiss gi Lost World of Tambun...rombongan homeroom dia. Mandi-manda kat situ ngan kawan2 selepas selesai ujian selaras baru2 ni..

Alhamdulillah...semoga itu semua menjadikan dorang lebih bersemangat utk belajar dan berjaya.

Nota ALONA:-
~Dah minggu ke-2 bulan Oktober.....

11 comments:

Nad MamaZN said...

Seronok anak2 happy ngan kawan2

Moga resdung angah berkurangan
Riso klu ganggu pelajaran jek

Bellezza Bunga Matahari said...

ema tak juga pergikedai makn rm3 tu.. sebab.. belum lagi kaki ni nk drive kesana.. kalau pagi time anak seklah berapa jam la sgt.. freenya.. nk pergi.. mkn.. lepas tu balik nk ambil ank pula.. tggu cuti seolah la.. baru nak cecari kedai kakmidah

Gieyana said...

Sweet pics akak dgn bb kecik yg nk ikut akak tu..

Sy pon ada gk resdung..mkn kena pntg especially klau seafood tu..x dpt la nk mkn udang,sotong n ketam dgn gigihnya..bila tlmpau teringin br la mkn..:)

wantie said...

kak ni ada aura motherly la.. budak budak mesti nak ikut akak. haish..tak leh bayangkan bila Aleesya meraung raung nak ikut akak that day. hahahaha... sampai cenggitu sekali kan..


jom..jom..kita banak sorang lagi. ngeeeee

el said...

apa?nak beranak kecil
caiyok caiyok kak
mn tau ada rezeki lagi hehe

Farisz Aizam said...

ibu, bkn galaxy note tp galaxy tab yg baru tu..

ALoNa CintamaniszLite said...

Ok..ok...ibu tukar, hehe..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

mesti terharu pakcik tu ada orang yg ziarah dia kan...

Zura@Iwan said...

alahai kak tingin nk bb ag ye?
mudah2an ada rezeki nnti..

eh bila nk bergmbr ngn Irfan kak?
dh bsr pon Irfan ha..tk jumpa2 akak lg..hikss

tifa anvar said...

Bile ank2 dh besar msti rindu time diorg baby2 dolu.

tifa anvar said...

Bile ank2 dh besar msti rindu time diorg baby2 dolu.