Thursday, October 17, 2013

Hari Raya AidilAdha 1434H

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA...

Sebelum memulakan entry ni...aku nak jawab ler beberapa komen kawan2 kat entry INI.  Iaitu tentang kenapa aku tak tegur makcik yg aku kata imbas wajah mak aku tu. 
Cenggini...mcm mana nak tegur. Waktu nampak dia dari jauh pun aku dh menangis...airmata meleleh2. Waktu tu pulak...aku tengah bertugas. Tak kan ler nak wat drama pulak kan...tetiba ngan keadaan menangis tu aku pi tegur makcik tu ngan suara teresak2? Sudah tentu makcik tu pun mula2 terkejut ngan reaksi aku tegur dia ngan keadaan menangis. Lepas tu...tetamu lain mesti akan nampak adegan tersebut dan akan mengundang rasa hairan pulak. Aku mmg nak elak situasi tu berlaku sbb aku sedang bertugas ;) .


15.10.2013
SELASA

Hari raya haji ni...aku tak balik Bentong. Mmg sejak dh 18 tahun kawen ni...kalo raya haji...mmg tak penah balik Bentong menyambut pun :'( ......

Hari Isnin sebelum nak sambut raya...aku sempat gi pasar ngan along nak cari barang2 basah utk menu pagi raya dan kemudian keluar pulak ngan kereta layan anak2 gi kedai buku Dynamic dulu. 
Keje sekolah tetap ada, ye...huhu..
Petang tu aku rebus nasik impit dulu. Pastu buat bahan2 kisar utk tumis kuah soto pagi esok dan simpan dalam peti sejuk. Aku jugak sempat mengadun bahan2 utk wat begedil daging dan simpan utk abg & akiss tolong bentuk2kan utk digoreng pagi esok.
Malam..buat 2 bijik kek kukus ni..dan simpan dalam bekas bertutup. 
Masa abg ngan akiss tolong menggetel adunan begedil....aku buat cheesekut ni.
Resepi yg sangat sempoi...dan budak sekolah rendah pun leh buat sendiri kalo mak dia tolong belikan bahan2, hehe..
Tapi mintak maaf laa...aku tak letak pun resepi kat sini. Sape2 yg nak tau resepi leh ler gugel aje. InsyaAllah, akan jumpa beberapa blog yg dh kongsi resepi tersebut, hehe..
Hasilnya setelah diletak di dalam peti sejuk sejak dari malam aku buat tu.
Sedap tau....sape yg tak penah try buat....cuba laa. Suami aku, anak2 aku dan ipar duai aku...semua kata sedap mende ni. Eh, bukan aku sbb aku reti buat ye...tp sebab mende ni yg sedap...sesuai betul biskut tu digandingkan ngan krim cheese dan susu....
Senang sangat. Takyah masuk oven pun. Mgkn idea orang yg cipta menu ni datang dari kek batik, hehe. Tp aku tak gemar laa kek batik. Sebab aku mmg tak gemar biskut meri tu.

Bahan2 utama utk buat cheesekut ni pun cuma 4 jenis bahan jer. Senang sgt nak jumpa kalo gi supermarket terutama gi TESCO, hehe..

Selain susu pekat manis dalam tin tu (nak guna setengah tin aje)....bahan2 utama lain adalah....
Biskut jenis gini....
Krim cis 250gm...
Susu ni nak guna sket jer...utk celup sekejap sebelum disusun ke dalam bekas..
Menu utama AidilAdha aku kali ni...soto ala bakso, hehe.
Kuahnya ada ayam dan ciken bol. Dihidang dalam mangkuk ngan nasi impit, kacang tanah goreng, begedil, tauge, suun goreng.... :)

Hari tu...kat umah mak ada mi kari.
Umah Sela buat laksa..

Malam lepas Maghrib...hantar angah balik asrama. Lenggong tak cuti hari Rabu. Tapi pelajar dibenarkan balik ke asrama selewat2nya kul 10 malam pada hari Selasa tu. Kitorang sampai sana kul 9.30 malam. Waktu tu mmg sesak ler ngan kenderaan ibubapa menghantar anak masing2 balik ke asrama.
Tp angah sms masa aku dh sampai umah tu...dia kata...ramai lagi pelajar yg tak balik. Nak ikutkan...angah ni rasa tak best laa sbb dia kena balik dulu sedangkan along ngan akiss masih cuti pada hari Rabu tu, ngee. Jadi, aku balas sms kat dia. Takpe, jgn ikut orang. Kita ikut peraturan. Kalo dorang lepas...itu rezeki dorang. Kalo dorang tak lepas??? Dalam kedatangan pelajar pada hari Rabu...cikgu leh tau sapa yg tak balik lagi, kan???

Nota ALONA:-
~Ayah ada buat kurban utk arwah mak kat surau Janda Baik. Jadi pada pagi raya tu..ayah solat sunat kat sana dan kemudian diadakan majlis kurban tersebut.

9 comments:

el said...

perghhh tudia
rajin nau kak buat kek soto ciskut nasi impit ye...meriah sgt :)

Nad MamaZN said...

Oooo tu sebabnya.... :)


Meriah sungguh menu raya

Zana said...

Cintamanizzzz... ciskut tu apekah mendenye?...

Mar Mansor said...

sedapnye..sangat2 terliur,,

wantie said...

T pun tergerak jugak nk tanya soalan tu. tapi rasa mcm soalan yg sama la pulak kat kan komen box tu.

ada tengok jugak resipi cheesekut tu. tapi faham la kan T sekarang ni. lepas lepas ni je lah..

❤Kamsiah❤ said...

daging korban ada lagi ke dalam peti ais hehe

Rinna said...

Nyum2 sedap tuh..Cheesekut.. resipi dah ambik tak sempat lagi nak godek2..

tifa anvar said...

X rugi buat cheesekut nie. Lmk brkrim, n snng nk buat.

Zura@Iwan said...

sy kalau raya apa pon..sure kena blk dua2 belah kak..

cuma thn ni bkumpul dua2 belah side..hehe..

owhhh sy pon dh buat cheesekut tu b4 raya...sedapp...hehe..