Monday, December 17, 2012

Jom naik cruise di Sg. Melaka...

17.11.2012
Sabtu

Ujan masih turun. Cruise masih tak beroperasi. Akhirnya aku pasrah. Terus jer kitorang semua berlari-larian pula ke arah bazaar...sambil melihat2 pelbagai barangan yg dijual kat situ.
Abg pulak gi ke tempat parking kereta utk gores lagi kupon parking tu. Tak mau laa kena saman pulak kan...leceh!!!
Bergambar kejap...
Kat sini sempat beli t-shirt along & angah aje..
Selain tu ada ler beli sket2 mende yg lain...dodol cenggitu laa.
Elok pulak sambil tunggu abg tu ujan pun reda. Aku pun gi laa sengsorang tanya kaunter dulu...dh leh naik cruise ke belom. Rupa2nya dh leh naik cruise dh.
Aku pun pi kat dorang semula kat bazaar tu dan ajak gi naik cruise, hehe..
Maka, aku ler yg mendahului sebab nk gi beli tiket...

Nampak ler satu cruise ni dok pusing2 kat situ memanaskan enjin ke hape aku tak tau laa, hehe. Tp yg pasti, cruise yg tu ler kitorang naik nanti, ngee..

Tukang bawak bot sedang lap tempat duduk yg basah akibat tempias ujan lebat td. Turut berada dlm gambar adalah fotografer yg nk amek gambar kitorang kat cruise dan bakal dijual RM50 sekali key chain...mcm kat menara tamingsari jugak laa ni..
Ok...dh boleh naik dh...JOM!!
Mula2 cruise bergerak dh mula nk tangkap gambar!!! hahaha..
Ayah, Fadel & tukang bawak bot...Dia ni mmg best ler. Info yg dia bagi lengkap. Tentang lukisan2 mural tu, tentang bangunan di kiri kanan sungai....siap penumpang bertepuk2 tangan lagi bila ada info yg best2, hehe..
Ayah dan angah...
Fadel & Dayah...
Abg dh mula menghayati suasana pemandangan....hehe..
Ada penumpang negro dan arab jgk..
Muka aku tu muka seronok sebab akhirnya tercapai gak impian nk naik cruise di waktu siang ni..
Bukan apa....bila waktu siang...mata kita leh melihat pemandangan yg lebih luas...meluas. Kucing comel kat tepi pasu kat tebing sungai tu pun kita leh nampak, kan...hehe. Bila malam...pandangan mata kita terhad.
Pastu, kalo amek gambar pun tak berapa stabil sebab tak cukup cahaya, gegar, kalo pakai direct flash...mata leh merah lak, hehe. Leceh lak nk edit2 masuk blog ni. Keje dh ler menimbun, hehe..

Bukan laa bermaksud naik cruise malam tak best....tapi waktu malam ni menariknya cuma pada lampu2 bangunan, rumah2 di kg. morten dan efek2 gambar mural apabila dipantulkan lampu. Sape yg suka pada kerlipan lampu2...dorang akan pilih naik waktu malam utk pengalaman pertama naik cruise ni.

Tapi, InsyaAllah laa, kalo ada rezeki naik cruise ni nanti...boleh laa naik sebelah malam pulak sbb aku dh tengok pemandangannya di waktu siang dh...hehe..
Cuma ada yg kata...waktu malam...bau air sungai tu kuat sket, hehe...iye ke?? Aku pun tak tau ler psl aku tak nah lagi naik cruise waktu malam ni, ngee. Kalo dh ada pengalaman 2-2 baru kita leh bandingkan yg mana best, hehe..
Muka aku teruja tak tentu arah tengok pemandangan, hehe..
Bila waktu siang ni...biawak menyusur kat tepi2 sungai tu pun kita leh nampak, hehe...(mcm ler tak penah tgk biawak...kat depan umah aku ni siang2 pun ada dok melintas nk gi lombong tu, huhu..)..

Tak pakai spek...yg kat bawah lak pakai spek...hehe..
Tgk pemandangan....tengok pemandangan jugak....tapi bergambar jangan dilupakan!!! haw..haw...
Tgk rupa hang tuah yg dilukis oleh penuntut2 uitm.....
Nak lalu bawah jambatan....
Ok...nak masuk bawah jambatan dh ni...tunduk sket kepala tu!! haw..haw...
Akiss dan makngah...
Akiss dan makngahnya lagi....waktu ni trip dh pusing semula dh...
Hepi....akhirnya dpat gak naik cruise setelah menunggu beberapa jam..
Tersenget2 mulut sebab syok sgt, kahkah...Belakang tu Kg. Morten. Kalo waktu malam...dorang dok pasang lampu kat setiap rumah berhadapan ngan sungai tu.
Ahah!! ni pose semata2, ye...
Dah nak sampai....
Sempat akiss amek gambar lagi....
Ok lah...itu jer gambar kitorang kat atas cruise.
Lepas ni aku taruk gambar2 pemandangan (sahaja) ketika menaiki cruise kat Sg. Melaka ni di waktu siang, ye...

Nota ALONA:-
~Hari ni takleh nk bercerita panjang....sebok sangat ngan pelbagai perkara. Adoii...sampai aku pun dh rasa pening ni. Jenoh nk handle selagi ler tak selesai.

16 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

mesti seronok kan dpt naik cruise pusing sungai melaka... akak lom pernah lagi... tp bab2 naik cruise ni memang buat kita teruja.. teringat2 masa naik cruise kat Mines Shopping Fair dengan naik perahu penambang pusing sungai terengganu... mmg best & teruja..

Nad @ MamaZN said...

Aaa bestnye! Saya teringin nak p melaka sbbnk naik cruise la...huhu

wantie said...

bestnya tengok akak jenjalan. amboi sampai senget mulut akak tu.

tak faham la RM 50 tu org tu tangkap gambaq. charge sekali ngan tiket ka asing asing?

ayu Ismail said...

rasanya dulu sg melaka ni memang berbau..tapi sekrg sebab diaorg buat rawatan air dah kurang baunya....akak dua2 dah naik mlm n siang...memang syok:-)tapi kalau ada rezeki nak gi mlm sebab cantik dgn lampu2

ALoNa CintamaniszLite said...

Wantie..
RM50 tu utk gambar sekeping aje...gambar mgkn saiz 5R kot...sekali ngan keychain.

Tiket bayar lain kat kaunter...tapi gambar ni masa kita dh ronda2 ngan cruise ni dan dh sampai jeti baru ada orang jual gambar yg ada muka kita tadi, hehe...

Rinna said...

Bestnyaa..teringat dolu2 gi melaka..weols pun ada gak naik cruise..siap ada pertunjukan bot berhias..cantik.. :)

atty's said...

aty dah naik siang ngn malam, jdk rasa mlm jgk besh.
Teringin naik busboat ke apa menda ntah nama nya..x kesampaian lg.

atty's said...

aty dah naik siang ngn malam, jdk rasa mlm jgk besh.
Teringin naik busboat ke apa menda ntah nama nya..x kesampaian lg.

atty's said...

aty dah naik siang ngn malam, jdk rasa mlm jgk besh.
Teringin naik busboat ke apa menda ntah nama nya..x kesampaian lg.

atty's said...

aty dah naik siang ngn malam, jdk rasa mlm jgk besh.
Teringin naik busboat ke apa menda ntah nama nya..x kesampaian lg.

atty's said...

aty dah naik siang ngn malam, jdk rasa mlm jgk besh.
Teringin naik busboat ke apa menda ntah nama nya..x kesampaian lg.

atty's said...

aty dah naik siang ngn malam, jdk rasa mlm jgk besh.
Teringin naik busboat ke apa menda ntah nama nya..x kesampaian lg.

atty's said...

aty dah naik siang ngn malam, jdk rasa mlm jgk besh.
Teringin naik busboat ke apa menda ntah nama nya..x kesampaian lg.

el said...

tu dia atty pya komen hahahaha
bila lah el nak pi melaka ni mcm2 ada kt melaka tu eh

mamawana said...

Assalam,

Komer pergi naik cruise yer. Seronoknyer. Saya pun 15hb and 16 hb semalam juga kat Melaka. Anak2 and the geng semua naik cruise. Saya jer yg kureng sihat lepak dlm bilik hotel ajer. huhuhu...

Kesuma Angsana said...

nk pergi jugak nnti hehehe