Sunday, March 30, 2014

Bila anak dh nak balik asrama..

30.03.2014
AHAD

Hmm...anak2 dh nak balik. Ibu cuma sempat masakkan nasik ayam aje.
Kul 12.30 tengahari along dh naik bas nak ke KL balik BMI.
Dapat bas 2 tingkat.
Babai along......tu dia nombor 17 tiket along dok kat belakang, mm...
Lepas Zuhur...keluar hantar akiss dan angah pulak. Dorang dua punya barang pun dh penoh belakang alza. Tapi ok ler dari tahun lepas...sbb masa tu lagi ler pulak....ada barang along sekali, huhu.
Dh sampai pondok guard. Amek kad dulu...
Bergambar ngan akiss sbb nak hantar kat wassap grup vokay, hehe...Tp leh jugak gunakan kat blog, ngee.
**Tak sempat nak amek gambar ngan angah masa hantar dia. Tapi jadi ler nampak angah kat dlm alza belakang kitorang tu, kan. Dia sebok dok kat tempat memandu. Lesen B2 pun tak pass lagi....berangan nak pegang stering kereta, bluek!!!!! huhu..

Dari Transkrian selepas selesai hantar Akiss...singgah kat car wash pandu lalu kat Parit Buntaq ni. Utk sementara aje...sbb kete ni dh kotor sangat dh berapa kurun tak basuh, huhu. Dok dlm tu pun rasa mcm miang2 aje, kahhh. Imaginasi punya tinggi, kan..hihi.
**Nanti ada masa leh cuci bersih sebersih2nya...
Cuci gini simbah2 air...gosok2 ala kadar oleh pekerja...masuk dlm sini pulak gosok2 ngan berus, hehe..
Cuci kat luar...kat dlm pun efek sejukkk jer rasa.
Walaupun ada pesan jangan tekan break...tapi aku pulak terasa mcm nak tekan brek jer, kahhh. Tapi brek kat kaki abang ler...
Ni kali ke-2 basuh alza kat sini. Dulu RM4. Skang dh RM6 utk mpv.
Basuh cara gini bkn bersih sgt pun. Masa RM4 dulu lagi teruk tak bersihnya. Ngan calar2 lagi...mm.
Cuci kali ni nampak bersih sket ler dari dulu tapi tak leh lawan ler kalo cuci tu orang yg gosok sental betul2, kan. Tp upah yg tu mahal ler lagi seganda...RM12. Guna tenaga manusia, beb!!

Alza kali ni tak cuci luar dalam pun. Cuci luar aje. Ni nak ngantar angah pulak lepas2 tu.
Lepas2 dh cuci tu...otomatik rasa kitorang dok dlm tu pun tumpang rasa segar. Macam ler kereta tu ada perasaan merasa kesegaran lepas kena basuh, kan?? hahaha...imaginasi. Tapi secara psikologinya mgkn macam tu laa. Macam suasana kat dalam rumah ler. Rumah berselerak...adoii, kepala pun pening. Mcm umah aku skang ni, huhu... Nak mula kemas dari mana pun tak tau ni, hahaha..

Lepas dh hantar angah...terus balik Tepen dan sempat singgah pekena mee goreng dan kue teow goreng kat Pokok Assam. Elok abes azan Maghrib....kitorang pun balik umah.

Nota ALONA:-
~Kena pulun....rasa mcm nak jerit jer, huhu..

5 comments:

attyfir said...

rasanya betul lah kot lona.
kete tu kalo boleh berckp dia dah ckp..
dia nak mandi bersih2.

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Akak ingat cuci guna tu bersih Alona... rupanya calar balar ye ..

Bila anak dah balik asrama rumah kembali sunyi kan :)

wantie said...

mcm mana pun cara tradisional is the best kan..

Zura@Iwan said...

betui2 kak..
sy pon kalau lps cuci kereta
mmg terasa segar je..mmg tiggi imaginasi tu..haha

sy pon tk suka cuci keta guna mesin ni...handwash kt sini skrg rm10..

el said...

kak...kete kami laaaaaaaaaaaaaagilah lama x cuci kakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk hahahaha