Wednesday, March 5, 2014

Hantar along & angah...

02.03.2014
AHAD

Haa, kan dh bagitau ari tu...
Mesti ada entry pasal hantar along balik naik keretapi pulak, kan..huhu.

Keretapi Ekspress Rakyat waktu pagi menghala ke selatan sampai kat stesen Taiping dijadualkan kul 9.42 pagi.
Pagi tu...aku masak simple2 aje. Bagi along makan dulu. Kitorang dh tak sempat nak makan sbb takut lak keretapi sampai ngam2 jadual tu, kan..huhu.

Sampai sana...masih awal. Lega. Malah, waktu yg sama kitorang sampai....ramai yg lain pun sampai menghantar ahli keluarga masing2 yg nak naik keretapi menghala ke selatan ni.
Taiping ni antara destinasi yg ramai penumpang naik keretapi, huhu..
Along dh botak cenggini sbb gi camping JPAM ri tu. Buat di sebuah kem di Batang Kali...huhu. Lepas2 ni leh berambut biasa semula, ngee
Ada sorang kawan abang tu (cina yg berdiri kat dlm gambar ni)...sesaja datang nak tengok jer, kuikui. Ingatkan dorang ada hantar sesape...
Keretapi dh sampai..
Along dh naik koc dia..R5. Lain kali, aku tak nak belikan along tiket kat koc R5 ni. Jauh bebeno dari entrance stesen, huhu. Nak beli R3 pulak.
Masa tengok along naik keretapi sengsorang ni....sangat terasa tau....jauh dalam sanubari ni....sangat terasa. Tak tau laa rasa apa. Bercampur baur. Sebak, sedih pun ada.....dan rasa mcm tak percaya anak sulung aku dh besar bujang gini. Dan....perkara begini adalah salah satu yg penah kitorang cerita2 bersama 5 beranak di waktu senggang, yg penah aku ngan abang sebut2 dari mulut sendiri.. Ia nya sedang berlaku. Alhamdulillah...semuanya yang baik2 itu dimakbulkan Nya.

Along gayanya tak puas lagi dok umah. Sebab pagi lagi dh kena balik. Kalo nak balik petang sket...aku pulak yg risau nanti. Sbb dia kena naik bas selepas turun lrt utk ke UIA. Dari UIA kena jalan kaki pulak ke BMI. Kalo sampai waktu malam??? waktu hujan lebat?? Kalo ramai2 takpe.
Mgkn lain kali....kalo along nak balik tenghari sket tu boleh laa...naik bas ekspress aje.

Petang tu...kitorang hantar angah pulak balik Lenggong.
Bawak kak nor dan Yui sekali...
Singgah kat tepi tasek raban ni. Saja laa...lepak2 dulu sebelum hantar angah masuk maktab, huhu.
Ngan Yui....Nampak belakang tu?? Tu bkn jambatan ke-2 Penang ye, kahhh. Tu sekadar jambatan hiway yg merentasi tasik raban aje, hehe. Tadi2 nya mmg lalu situ...tp sebab nak gi lepak tepi tasek ni...kena ler masuk simpang kanan selepas lalu jambatan tu tadi,, mm..
Bangunan belakang tu adalah Tasek Raban Resort....
Lepak makan laksa kat gerai Man Laksa dulu, hehe..
Hari tu...mujur ler angah dh mandi kat umah sebelum balik asrama.
Sebabnya kat asrama takde air ler pulak. Sian ler pelajar2 yg tak balik umah minggu tu...dan pelajar yg dh balik asrama awal kena bawak tuala, baju spare dan bekas sabun bagai gi kat tandas bangunan akademik utk mandi. Nak snap gambar dorang yg ala2 nak pi mandi perigi tu pun tak sampai hati, huhu.

Air takde tu bkn sebab catuan air (mcm kat beberapa air tu sebab Perak ni air ok lagi, Alhamdulillah)....tp sebab teknikal laa orang kata, gitu...hehe. Antaranya tekanan air rendah.
Sebelum angah masuk situ awal tahun lepas lagi kitorang dh gugel pasal asrama kat sini....baca cerita parent lain yg ada blog......mmg kerap jgk ler sini anak dorang ngadu ada masalah air.
Tp sejak angah belajar sana...aku dengar pengalaman angah sendiri...takde laa kerap sangat dah masalah ni. Cuma mmg masih ada laa. Bila ada masalah gini...bkn melibatkan pelajar jer. Kuarters2 guru/warden pun sama laa. Bermakna, bukan laa dorang takde usaha nak perbaiki keadaan tapi ia masih jgk terjadi. Jadi, harapnya masalah ini boleh diselesaikan dengan sebaiknya.

Nota ALONA:-
~Sejak dua menjak ni...pulun luarbiasa tul aku ngan abang perabeskan keje2. Bkn keje ngadap komputer aje, keje despatch pun aku buat, hoho. Sejak terjebak ngan keje ni....semua jawatan dari promoter sampai ke QC kitorang sendiri jer yg buat, ngee. Gitu lah ye. Bkn senang nak cari duit halal..

8 comments:

mamawana said...

Assalam sweetie

Bahagia rasanya bila melihat anak2 udoh besor iyer..

❤Kamsiah❤ said...

tasik raban tu cantik sangat2,kan...tenang dan damai...

Zura@Iwan said...

kak...jadual ketapi pagi plg awai kul 9.42am ke?

sure along tk puas la duk umah..sbb pagi2 dh kena blk kan...

faham perasaan kak..mcm mak zura dl la rasa...dia kan semua anak perempuan, abah la paling risau...hehe

Nad MamaZN said...

Lama xdtg sini...
Lain rupa along botak cmtu
Hihi

wantie said...

sayu ye kak... ish... nenanti T ngan Naiim tu mcm mana la kan... dah le anak bujang sorang tu jerk.

el said...

nti time raya lagi best perasaan tu kak...perasaan anak akk caner balik rya tu sure x sabar..sure nyanyi lagu ohhh balik kpg
yg akk pulak x sabar2 nak tgu anak balik dah sedia semua juadah raya best kan :)

Rinna said...

Sebak kan.. bila tgk anak dah boleh berdikari sendiri. Rasa cepat je masa berlalu.

Seronok tak dia belajar kat BMI. Dah kenal ngan Capt Zainin lum?

Kesuma Angsana said...

betul tu walau dah biasa, tetap sayu & sebak nak lepaskan anak2 balik kan !