Sunday, March 23, 2014

Pertama kali...

22 Mac 2014
Sabtu

Kali pertama lalu jambatan ke-2 Pulau Pinang.
Ngan 3 buah kereta dari rombongan bertunang ayah tu, hehe....
Aku tau, ramai yg dh lalu jgk kat sini kan. Amek kesempatan guna masa tol masih free, hehe..

Kitorang masuk hiway dari Bandar Baharu Serdang....dan kena bayar tol kat Bandar Cassia RM3.
Cuma skang aku tak pasti, kalo jambatan dh dikenakan tol.....dorang akan cas kat kaunter tol mana?? Kat tol bandar Cassia tu jugak ke?? contoh...dari bandar baharu kena bayar RM3....lalu jambatan RM10. Adakah di kaunter yg sama kitorang terus kena cas RM13??? Itu contoh, ye....
Jambatan ni bengkang bengkok jgk ler...tp takde ler rasa sangat korner2 nya...rasa mcm jalan lurus jgk ler.. Tu lampu tu menunjukkan laluan jambatan ler tu..
Bengkok ke belah kiri pulak...tengok lampu jambatan kat depan tu, hehe..
Ok....dh dekat sampai pulau dh. Nak pi mana ni?? Kiri ke...kanan?? adoii...lekas buat keputusan!!!
Adoiii, aku terbuat keputusan yg salah. Sepatutnya ke Batu Maung...tapi ter ke Bayan Lepas, hehe..
Nak cari stesen Petronas pun tak tau kat mana. Kat tangan ni nama aje ada gps tp bila ada kete lain yg folo kat belakang ni...buat aku gugup sket, hehe.
Ayah aku ni kete dia nak isi petronas jgk. Padahal...fadel bawak gi Siam ritu....mcm2 jenis nama syarikat petrol fadek dok isi, hehe. 
Mujur ler Wan dan Ti tunjukkan...dan melalui jalan2 alternatif.
T ajak minum2 dulu...tp dah 2 tempat gi parking penuh sesak...tak mengapalah. Takde rezeki nak sembang2 sambil minum2 beramai2 malam tu. Sebab badan masing2 dh lemau sebenarnya. Esok paginya lak aku ngan abang nak jalankan tugas yg diamanahkan.
Jadi, mohon maaf laa sangat2 kat Ti dan Wan, ye. Lain kali InsyaAllah, ada rezeki...kita jumpa utk kesekian kalinya, hehe..

Balik tu...lalu semula jambatan baru tu.
Panjang jambatan ni. Rasa bosan lak sbb terlalu lama, hehe.
Dah ler lalu malam kan...bkn leh nampak laut pun. Mcm lalu kat jalan biasa aje lah. Cuma otak dah set kata itu jambatan baru.....kan, hihi.
OTW nak seberang ke tanah besar semula....
Pada pendapat aku....jambatan ni mgkn kerap digunakan oleh pengguna kenderaan yg berulang-alik ke tempat kejenya di area Bayan Lepas...Batu Maung. Utk ke Georgetown...lebih baik guna jambatan pertama tu lagi.

Nota ALONA:-
~Mengantuk...

6 comments:

ayu Ismail said...

Dah lalu ya..org jauh je ni bila nak rasanya..

Nad MamaZN said...

bila nk p penang ni....hmmmm

Zura@Iwan said...

oic..masa sy emergency ke shah alam yg kak turun penang ye?

sy dh 2 kali nek 2nd bridge ni..aha la kak.terpk gk sy, nnti kt tol tu dorang nk charge cm mn ye...kalau dr bndr bahru jd mahal tol kalau plus dgn tol brigde..huhu, hari tu sy keluar dr exit nibong tebal, kena byr rm1.40 tk slh..

bridge ni mmg bgkang begkok kan, tp bila lalu tk rasa..rasa mcm lurus je..

attyfir said...

bila lah nak merasa naik jambatan baru nie .

wantie said...

nati mai len tau... rasanya kalau nak ke KL lalau jambatan kedua lagi dekat... kalau dari umah T le.. sebab umah T kat tepi jambatan tu je..

kalau jambatan pertama tu, time nak balik kampung boleh la...

el said...

kak..lau dah masuk area bayan lepas tu akk dh smpai umah sy..umah sy ada petronas xdelah jauh sgt...kat ngan roundabout tu je hahahaha

amboi dtg penang nak jumpa T je ke..xmo jumpa mak buyung keeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee haha