Monday, March 31, 2014

Merehatkan diri di Cameron Highlands

24.03.2014
ISNIN

Cuti sekolah kali ni mmg dh plan nak merehat2kan diri bersejuk2an kat Cameron Highlands. Tak lama pun...dapat satu malam pun jadi laa. Ajak mak ngan abah sekali gi. Saja bawak dorang bercuti2 sekali.

Pagi tu kitorang gerak ke CH ngan dua kereta. Avanza ayah dan alza kitorang.
Avanza ayah nanti akan terus balik ke Bentong sesudah sehari bermalam kat atas sana.
Cucu2 ayah semua naik ngan atuknya.
Abah ngan mak naik ngan kitorang.
Kereta pun penoh ngan mcm2 barang termasuk bahan2 mentah nak memasak kat atas tu kecuali sayuran.
Singgah sarapan pagi dulu kat gerai mak unggai..
Sedang mendaki dari Simpang Pulai ke CH..
Dah sampai area Lavender Garden tp kitorang tak singgah pun. Dh penah gi sekali cukup laa. Sini tempat parking pun dh luas dh. Semuanya semata2 utk orang gi melawat ke Lavender Garden tu. Mujur ler kitorang dh gi sana masa mula2 bukak dulu...sbb skang ni mcm dh sesak kat sini.
Sampai kat area Kea Farm...masih tak jem dari arah kitorang. Tapi dari arah Brinchang ke Kea Farm seperti biasa...dh jem dh, huhu.

Abg nak bawak mak, abah ngan ayah masuk Time Tunnel Gallery...
Tengok barang2 lama kat dalam tu. Sebelum tu...mak sempat beli beberapa bijik buah rock melon.
Aku, along dan angah tak masuk pun. Dok luar aje sambil online, hehe.
Semua tiga gambar di atas adalah di dalam galeri.
Dari galeri...kitorang terus ke Brinchang...nak makan nasik pulak.
Kat situ Fadel ngan Dayah pun ada. Dorang dh check out dari Copthorne Hotel yg dulunya dikenali ngan Equatorials. Lama dh hotel ni..akhirnya dh bertukar jenama pulak, ye..
Kebetulan pulak hari tu ada perasmian hotel tu oleh Menteri Pelancongan.

Dh abes makan baru snap gambar. Kat sana...seperti biasa...air teh o panas adalah air yg paling sedap, hehe..
Mak ngan abah sedondon. Hehe...sebenarnya baju ni kitorang yg hadiah kat mak ngan abah masa raya pose tahun lepas.
Abang tukang snap gambar...
Dah makan...terus gi Desa Anthurium.
Aku dh booking sebuah apartment kat sini melalui agoda sebulan sebelum tu.
Dpt harga lebih kurang RM240 dh campur tax semua.
Apartment 3 bilik...2 bilik ada katil queen dan single. Satu bilik lagi ada katil queen aje.

Tapi takleh nak check in lagi sbb pekerja tengah kemas apartment lagi.
Dia mintak setengah jam lagi utk selesaikan. Mmg ler....check in sepatutnya kul 2 ke atas, hehe. Kitorang sampai situ sebelum jam 1.30 petang, ngee..
Takpe, tunggu...kejap jer. Dok situ kan dingin. Takde rasa panas pun.
Aku ngan abang tunggu kat bawah ni. Yg lelain tunggu dlm kereta aje.
Dh check in...barang2 dh bawak naik.
TV pun di on (pakej NJOY), mula laa terasa sejuk2 lantai...weee..
Ayahngah pun bukak papan chess tak sabar2 nak berentap minda ngan along. Guna meja mahjong, hehe..
Petang tu...kitorang turun.
Nak gi pasar malam di waktu petang, hehe.
Fadel dan Dayah sdg menunggu yg lelain..
Gi pasar malam Brinchang masa tu ok lagi...jalan tak jem teruk lagi.
Tapi tetap kena cari parking kat bawah2 sana tu kat tepi masjid belah belakang.
Cari2 apa yg menarik.
Apa ler kisah dorang ni. Tapi kat tangan mak dh ada bungkusan dh tu, hehe..
Along dpt muffler. Atuk dia belikan td, mm..
Ok...dh abes membeli....
Dh sampai kat tempat parking..
Balik apartment nak kena memasak dh utk makan malam.
Periuk nasik dan beberapa keperluan perkakas dapur mmg aku bawak dari umah. Tapi dapur disediakan laa. Minyak, gula, teloq....Fadel tolong belikan kat pekan Brinchang.
Yg dorang ni bergaya ngan muffler. Perasan mcm kat luar negara ler ni. Amek feel kengkonon jadi pelajar luar negara yg ada musim sejuk, hehe.. Err, tapi angah tu eksen ngan shawl akiss jer, hahaha..
Fadel sedang rajin memanggang ayam. Memula panggang ayam dalam pemanggang ajaib atas pemanggang letrik yg dibawa sendiri oleh fadel. Tapi mcm lambat jer sbb tak guna kat api yg betul. Alih ler ayam2 tu kat atas pemanggang letrik terus, hehe..
Dapur kat sini guna dapur letrik satu tungku seperti dlm gambar di atas.
Pemanggang ajaib tu tak leh digunakan atas tu. Bila letak takde fungsi apa2 pun.
Kena ler guna periuk biasa.
Akiss lak jadi cikgu kat dlm bilik ni. Tolong tanda kertas jawapan utk ujian murid2 ayahngah dia. Soalan objektif aje. Ikut jer apa yg ayahngah dia dh sediakan.
Abah ngan t-shirt baharu yg dibeli kat pasar malam tadi.
Ok...ni jer laa lauk kitorang malam tu. Teloq, sambal sadin, daging goreng, sayoq campoq dan ikan pekasam lenggong, hehe.
Dh lepas2 makan nasik tu...pulun lak makan stoberi coklat ni. Masa ni coklat tak berapa cair lagi...tp dh nak pulun celop ngan stoberi, hehe..
Masa ni dh laju dh. Urmm....puas sungguh. Fountain ni fadel ngan dayah yg bawak. Stoberi pun dorang yg beli, hehe. Beli ber-tray-tray....hehe..
Dh kenyang..dok layan tv jer laa. Berita MH370 tak penah lekang. Ada yg melayan chess lagi...mm..
Bila tv takde lagi yg nak tengok...mak, abah, ayah, abang semua dh masuk tido....ayahngah pun bukak ler utk main ps2 pulak. Tak abes2 dok layan games One Piece tu, mm...tak jemu2.
Aku pun tak tau dorang abes main kul berapa. Tak larat dh mata aku ni sejuk2. Masuk tido jgk ler....

25.03.2014
SELASA

Selamat pagi Cameron..
Pagi tu...gi dapur. Masak nasik terus.
Masak lauk...apa yg ada belen2 bahan mentah tu..nak kasi perabes.
Pemandangan dari tingkap dapur.
Apartment kitorang sewa ni berada di tingkat 3. Jenoh jgk ler nak mendaki. Mujur ler kali mmg gi sini utk rehat2 lepak2 aje. Takde nak jalan sana sini sangat. Takde ler kerap nak guna tangga tu, hehe..
Dh check out nanti..ketiga2 kete ni akan pulang ke destinasi masing. Alza balik Tepen, avanza balik Bentong...dan myvi nak ke Temerloh.
Dh mula angkut barang susun dlm kereta. Alza nak balik ke Tepen mmg padat ler. Ngan barang lagi...ngan along, angah dan akiss pun naik kereta ni semula sbb atuknya nak balik ke Bentong dh...hehe..
Bergambar sebelum balik....terasa jgk dalam famili aku ni...mak dh tiada...
Sebelum masing2 ke destinasi masing2...kitorang singgah dulu ke Al-Mashoor. Makan eskrem jer niat sebenarnya.
Makan eskrem beramai2.....
RM2.50...
Ni grup otai masih berbisa...hehe..
Beli jgk lagi stoberi cekelet. Angah yg mintak kat abah dia. Katanya dia tak puas makan masa kat apartment tu, mm...
Al Mashoor dh buat replika stoberi yg baru. Mgkn khas utk orang bergambar kot...sbb siap ada buat tangga2 tu, kan. Senang ler nak berselfie ramai2 guna monopod tu, kahhh...
Anak bujang sulung ku..
Bila dh buat yg gini....replika buah stoberi sebelum ni yg pelik bentuknya tu (mcm bentuk cengkerang siput jer tu) dorang dh letak kat tempat lain, hahaha. Tau jgk ye dorang replika stoberi tu nampak lawak jer..
Bergambar ramai2 lagi. Mcm biasa...abang takde dlm gambar. Tapi rasanya masih tak perlu lagi monopod ni sbb tak leh nampak background mcm ni, hehe..
Fadel dan Dayah. Ari tu besday Dayah. Hehe...aku tak bagi hadiah apa2 pun. Hadiah Fadel pun tak bagi lagi...dh berapa bln dh, ngee. Kalo dh siap nanti, kira sekali ler tu, ye...hehe..
Dari situ...maka bergerak ler kitorang balik ke Tepen, ayah dan Fadel menghala ke Sg. Koyan.
Ok jgk cuti2 mcm ni. Rileks dan santaiiii aje. Takde nak tergesa2 gi sana gi sini.

Nota ALONA:-
~Perlu bercuti melihat keindahan alam semulajadi utk naturalkan tekanan.

10 comments:

Nad MamaZN said...

seronok sgt tgk bercuti reramai camni...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Bestnya.. rasa nak pergi lagi.. dulu pergi macam tak puas ajer :)

attyfir said...

seronok cuti2 kalo semua ada.
yang penting dpt suasana baru.

bila lah aty nak smpi cameron lagi nie

Tihara said...

best kan cameron ni, rasa nak duk situ ja :)

wantie said...

kita sejiwa la kak..asyik ngan rock melon je kan..

ish, baru 2 hari lepas T bersungut kat wan nk naik CH lagi. hahaha.. ada apa la kat sana katanya. dah mcm rindu boyfriend. hahahaha...

❤Kamsiah❤ said...

kalau time cuti,akak surrender nak kesana hehe...tensen jem,manusia bersesak2..tp..bila masa CH tak jem,kan..

Kesuma Angsana said...

jauh membawa diri sampai nun ke CH yer

tifaanvar said...

cuti2 prgi tmpt mcm ni mmng menenangkn. Yg psti dpt spend quality time dngn famly

YanIrfanZur said...

br je pegi CH ritu..
mmg terasa la kesejukan di wktu mlm
tmbh2 kalau pegi trip family mcm kak ni..sonok msk2 sekali kan
zura penah buat dl..family zura la..
sewa apptment gk..
kak tsersentuh bila gmbr reramai ..mak kak tk de..
zura pon br ni..family gathering ngn family side hb..mmg terasa arwah mil tk de...

alfatihah utk arwah mak kak dan mil zura..

Rinna said...

Bestnya dpt bercuti sekeluarga gini.. Cantik pemandangan di CH.