Saturday, July 7, 2012

Aktiviti malam di apartment CH

30hb Jun 2012
Sabtu

Malam tu...acara main masak2 telah diadakan, hehe. Tp tu lah...tetiba teringat yg aku terlupa nk bawak garam dari umah. Adess.......Try cari kat kabinet2 apartment tu kot2 ada penyewa sebelum ni tinggalkan garam tp takde, dek!! Mana leh nk masak takde garam, kan...huhu. Mcm orang sakit darah tinggi punya menu aje.....
Kena laa Fadel kuar sorang semata2 nk gi beli garam sepaket, kuikui....
Fadel gi beli kat pekan Tanah Rata aje. Lebih dekat dari nk ke Brinchang yg dh tentu masih sesak dek pasar malam.

Nasik 4 pot, telur dadar tp jd telur scramble sebab kuali yg disediakan kat situ payah pulak nk terbalikkan telur dadar tu. Aku pun heran...dh tambah minyak pun takleh jgk. Last2 aku scramble kan aje telur tu, hehe..
Menu lain?? Cendawan masak air aje...bkn tumis air tapi rebus sj ngan bawang dan ikan bilis. Ayah suka masak mcm tu. Lg pun...cendawan tu ayah yg beli 2 paket kat pasar malam td.
Ada jgk nenas masak lemak. Sebijik aje nenas aku bawak dari umah. Bahan2 dia aku dh siap blend taruk dalam bekas dan tuang aje dlm periuk masa nk masak tu. Santan pulak guna aje santan M&S kotak kecik.
Lauk lain...ada jgk sambal itam yg aku dh buat siap2 dari umah dan ayam goreng berempah yg Fadel dan Dayah beli kat pasar malam sebelum tu.
Tu aje lah...main masak2, huhu. Ngan perkakas yg serba kekurangan...dh guna basuh...dh guna basuh...huhu. Ada apartment lain yg lagi lengkap perkakas dorang..tapi tak mengapalah...ini pun dh okey!!

Dh siap...jom makan nasik!!!! (tak sempat nk amek gambo...lapar aje bila dok CH ni, hoho)....

Dh makan nasik...dh abes rancangan Masterchef Selebriti mlm tu...dorang dh mula ler bukak ps2 semula. Main game ONE PIECE. Ayah dh berselubung ngan selimut dlm bilik lepas solat Isyak....sejukkk!!!
Serius main!!
Budak 3 orang ni...muka2 semua nk menangg aje, huhu...
TV lama...Fadel kata kalo kat blok lain (apartment tuan yg sama) tv lcd dan perkakasnya lebih baik dari yg ni.
Tgk laa...dapur pun dibagi dapur ni aje. Mujur lah aku reti nk guna.
Kalo apartment yg penah aku duduk dulu dan apartment yg penah Fadel & Dayah duduk sebelum2 ni...dapur dia dapur gas yg pulas tombol terus nyala api tu...senang lah sket, kan. Ni dia bagi lighter orang merokok tu aje. Mana ada moncong pjg. Tak selamat langsung kalo aku sua terus lighter tu kat tungku dapur gas tu, huh!!
Nasib ler aku bawak sokabar lama. Leh ler jgk digunakan utk hidupkan dapur gas ni.

Cerek yg tersedia..
Apartment lain....ada yg sediakan cerek letrik. Tak payah ler berebut2 dapur gas bila masak mende lain, kan..
Kuali pun bapak besar...boleh goreng mee utk 20 orang makan, hehe..
Apa2 pun...masih okey lah. Asal leh masak udah laa, kan. Lg pun...kitorang bkn masak utk katering. Setakat main masak2 aje, huhu.
Ni sampah kitorang..
Penoh tong sampah besar ni ngan sampah kitorang. Padahal dok situ kejap aje, hehe..
Siap rebus jagung utk kudapan lepas makan nasik!!!
Air mineral yg dibeli kat stesen minyak hentian sebelah Bkt Gantang...
Antara stoberi yg dibeli td...yg dibeli dari satu tray oleh Dayah kat pasar malam td, huhu..
Masa jenjalan kat pasar malam tu...terdengar ler tokey stoberi dari gerai lain bg tips kat pelanggan dia. Buah stoberi yg dibeli tu jgn taruk dlm peti sejuk (bila balik apartment) nanti. Biar kat luar. Kalo taruk dlm peti sejuk...buah jd tak cantek (kecut)...
Jd, kitorang pun balik apartment lepas tu dan praktikkan tips tu..hehe. Mmg betol ler...sampai pagi tu buah tu elok aje. Sebab cuaca kat CH mmg dh dingin....sesuai ngan buah stoberi ni.

Dari 13 bekas.....4 bekas dh abes dibedal kat apartment...hehe.

Sambung....

Nota Alona:-
~Gulai lemak nenas adalah antara fevret lauk mak bila makan nasik. Ia menjadi lebih ketara setahun sebelum mak pergi meninggalkan kami semua. Kalo dtg Taiping jer mesti mak bgtau kat aku mak nak makan gulai lemak nenas, mm...
~Masa mak sakit teruk ujung tahun 2011 ari tu pun....gulai lemak nenas lah antara pembukak selera mak nk makan nasik semula...dan beransur sihat selepas tu. Antara keajaiban yg Allah beri pd mak tersayang.
~Sebab tu lah, gulai lemak nenas ni sangat 'mengusik jiwa' kami.... 
~ARI NI GENAP LAH SEBULAN MAK PERGI MENINGGALKAN KAMI UTK SELAMA-LAMANYA. Dalam doa selalu aku sampaikan salam rindu pd mak....semoga mak tenang dan bahagia di sana. Al-fatihah...
~Malam ni ada kenduri tahlil dan sambut ramadhan kat umah makngah...

4 comments:

Kamsiah said...

ooo...meronda kat CH ke...anak2 akka tak mau kalau ajak kesana...boring depa kata,dh selalu sgt singgah...kalau nak bermalam lagi la depa tak mau hehe...

gulai nenas...mesti tiap kali masak,sayu ,kan...

wantie said...

pergh.. jagung dia memang terbaik!!!

dapur tu mcm dapur mak T guna untuk masak ketupat raya.

mamawana said...

Jagung tu sodap.. gulai lemak nenas my feveret also.

DeLLas said...

nnti leh main masak2 lagi..