Thursday, July 19, 2012

Henpon baru...

15hb Julai 2012
Ahad

Lepas amek akiss balik kelas tuisyen...kitorang terus ke Taiping Sentral. Nak beli hp baru utk nombor Digi aku tu. Skang hp tu dh gelong. Kena lah beli yg baru. Lama jgk aku guna hp tu, jenis SE jgk lah. Henpon tu hadiah dari GSL (kompeni loji yg lama) utk staff dia. Abg bg aku guna hp tu sebab hp yg abg tgh guna tu lagi best dari tu, hihi. Masa tu GSL beli utk staff non-exec dgn peruntukan RM300 per unit. Utk Exec mestilah harga lebih dari tu, kan.

Aku nk beli hp baru ni pun bajetnya yg murah aje lah tp nk ada kualiti lah jgk. Bkn ler nk beli jenis mahai mcm orang suka guna skang. Cukuplah yg dlm bajet aje.

Pilih punya pilih...aku beli hat ni lah...model SE txt CK13i. Aku tak suka yg touch screen...mcm leceh aje. Tp Akiss suka CorbyII tu, huhu. Ye lah...ada sket gaya galaxy tab, kan..

Model SE txt CK13i ni ada 4 jenis kaler..
***Gambar semua kredit kepada gugel....

Ada warna biru...
Ada kaler pink...
Ada kaler putih...
Aku berkenan kaler putih tu......
Ada gak kaler itam.
Tapi abg kata elok ler beli kaler itam....
ketebalan hp model ni..
Smart jer nampak...kan..
Jadi, aku ikut ler kata tuan penasihat...amek kaler itam.
Hp ni biasa2 aje. Leh msj, mms, leh gak WiFi tp henpon ni takde 3G..maka hat ni mmg takleh nk buat video kol. Elok sgt ler ngan nombor digi aku tu, hehe.
Henpon ni ada kamera 3.2mp. Yang lain2 tu mcm biasalah.
Tp bila beli set hp ni...cuma diberi charger aje. Mmg mcm tu set nya..
Wayar usb dan handsfree dorang tak bg...takde dlm kotak. Kena beli asing, mm. Tak mengapalah. Aku bkn selalu pun guna handsfree. Wayar usb dia leh kongsi skali ngan yg wayar usb hp SE angah & along tu, kan..

Yg paling aku suka..hp jenis Sony Ericsson ni kat mesej dorang ada ruang saved mesej. Maka, sms dari mak yg masih aku simpan kat hp SE lama tu leh disimpan dlm simkad digi dan boleh dibaca di henpon yg baru ni. Tak mcm nokia aku tu.
Aku mmg sayang sgt ngan sms dari mak. Aku nk simpan sebagai kenangan sbb aku dh takleh nk dpt sms dari mak dh, sob...sob..
Aku nk simpan kata2 mak dlm mesej sms sebagai azimat, juga sebagai penghilang rindu...
**Semua sms tu aku simpan dlm simkad digi tu sampai penoh dh memori dia, huhu.

Harga henpon ni RM235, tambah RM10 utk memori kad 4gb dan seperti biasalah percuma skrin protektor, hehe. Semuanya RM245 lah. Guna duit simpanan aku atau lebih tepat guna duit dividen lah, senang citer.

Nota Alona:-

1-Fadel.....awak masih simpan jgk ke sms mak??

2-Sebelum ni................disebabkan hp SE aku yg lama bernombor Digi tu memori kad dia tak sampai 1gb...aku takleh nk simpan byk sms utk satu2 masa. Bila sms byk...ia akan berat. Lambat nk bukak satu2 sms yg kita nk baca. Jd, aku kena buang byk sms2 yg aku simpan termasuklah yg mak penah sms kat aku. Masa tu mak keadaannya ok lagi. Tp bila mak dh takde...ada rasa kesal aku buang msj2 tu. Mujur aku masih simpan lagi 30 mesej mak dlm hp tu. Dpt lah aku baca semula bila rindukan mak...

3-Nombor Digi mak pun dh nak abes tempoh tamat perkhidmatan dh. Mgkn suatu hari nanti Digi akan recycle kembali no tu....mm..

6 comments:

Gieyana said...

menarik..ritu pernah guna se gak tp dh biasa guna nokia..so jd x terbiasa..:-)

ayah sy ckp kt mekah murah gilerrrr hset..:-)

atty's said...

okeh jugak hpnya ..mcm tertarik jugak nak beli .

ieda said...

itam kak .. itammm
cantikkk memang pilihan ramai tau ! .. ;)

wantie said...

T memang jatuh cintan kat SE. kalau nak tau sms husband yang masa zaman kami bercintan dodulu pun still ada.
memang Se terbaik

Nad @ MamaZN said...

saya pun suke se ni
tah, rase cam lebih mesra pengguna banding ngan nokia hihi
saya pun tak suke touch skrin jugak, hihi
jadik lmbt nak tulis sms

kak, nk beli hp sama cm akak la..
takpe ek? hihi

DeLLas said...

ada simpan sikit msg2 mak.. x byk la..