Monday, July 16, 2012

Aktiviti mencuci...

14hb Julai 2012
Sabtu

Pagi Sabtu tu...kitorang tak gi pun join rombongan Yeop & Kak Nor gi ke Degong, Teluk Intan. Dorang dh mula gerak kul 8.00 pagi tu.
Kitorang tak ngikut konvoi tu psl Akiss ada kelas tuisyen petang nanti. Dia pun dh makin dekat nk exam. Tu pun baru abes trial jer pun Jumaat ari tu, huhu.

Jadi....kitorang pun gi ke arah lake garden utk cuci kete. Saje aje lah pun gi cuci situ. Memandangkan alza pun dh lama tak dicuci sendiri kat rumah ataupun dihantar ke Mamat Car Wash jika takde masa sgt nk mencuci sendiri, hehe......maka kitorang pun buat ler aktiviti ni kat luar utk menceriakan hati dan perasaan, huhu.
Merehatkan minda ni bkn ketika bercuti makan angin aje...kita leh kreatifkan diri utk buat apa perkara yg kita suka nk buat....

Maka kitorang pun gi kat sini...mmg parit ni selalu menjadi tempat org cuci kete, cuci bas sekolah. Ada jgk yg amek air ni bertong-tong utk mencuci pinggan kat kedai makan dorang, mm. Tp utk diminum tu aku takleh nk jamin lah, ye....melainkan kalo dh darurat sgt, hehe..
Air ni sebenar air parit tp pihak majlis dh simenkan nampak mcm longkang lah, hehe. Air mutlak yg jernih mengalir dari sebatang anak sungai kecik kat situ. Datang dari belakang padang KE 2 @ quarters pegawai tentera tu.
Simbah jgn tak simbah....
Van kat belakang aku tu tgh dok amek air dlm tong la. 2x ulang alik...Mula2 tu sj dh amek bertong2 dh. Kali ke-2 tu mai lagi amek, huhu.
Abg kata...mmg bagus kete ni dibasuh ngan air semulajadi sebab takde klorin.
Ni bkn lakonan ye..huhu
Aku ni kalo wat satu2 keje mmg bersungguh2. Kete ni kan kaler pearl white...jenoh jgk ler nak nyental ngan span tu bg ilang kekotoran yg melekat, mm..
Angah simbah air kat cermin depan....
Simbah lagi....seronok tul main simbah2 ni.
Akiss berus tayar bersih2....
Masa tgh tekun mencuci kete ni...tetiba nampak guru besar sekolah akiss iaitu Mdm Ju lalu kawasan tu sdg berjogging ngan kawan dia, huhu. Tersenyum2 ler Mdm Ju tgk anak murid dia cuci keta guna air parit tu, kohkoh. Yg Akiss lak tersengih2, kuikui...
Angah pun amek bahagian.....
Angah cuci cermin...ibu cuci body kete belah bawah ni..
Span tu terkarat sket sebab tersimpan dekat ngan berus sabut yg ada besi tu..
Simbah lagi..
Bila dh selesai dibasuh....perlulah disimbah air lagi utk dibilas pulak. Mmg suka sgt ler budak2 ni buat keje ni, huhu..
Sesi mengelap pulak..
Dh selesai menyimbah air....sesi mengelap kete pulak dijalankan. Akiss ngan angah dh abes keje dh. Aku ngan abg selesaikan hal mengelap ni pulak psl kain lap pun ada 2 helai aje, hehe.
Dh berseri dh alza ni...
Mmg seronok wat aktiviti mcm ni...aktiviti kekeluargaan. Mencuci kete di bawah pepohon redup ngan angin sepoi2 bahasa...sgt menyeronokkan. Hati dan jiwa pun terasa bahagia...ceria. Kasih syg terus memekar, Alhamdulillah.

Lepas tu kitorang gi lepak2 kat kedai kak Pah di kaki Bukit Larut.
Nak gi outing ngan along ataupun melawat along pun....along takde kat hostel. Dia gi PUSKEP (pusat kepimpinan pelajar MARA) kat Lenggong dari 13hb-15hb. Jadi, lepas dh kenyang....kitorang terus balik umah ler.

Kat umah...aku pun terus ler menyusun gambar utk album sticky Azril & Linda, Azril & Shu. Album sticky Nisa pun tak susun lagi ni gambar2nya, hehe.

Tgh2 nyusun tu aku dpt sms dari tempat akiss tuisyen kata kelas hari tu dibatalkan sebab cikgu subjek ari tu gi kursus. Tu yg leh plan nk gi amek duyan tu lepas hantar album kat umah Linda di Taman Damai, hehe.

Album Shu tak hantar lagi sebab dia tak jadi lak balik minggu ni sebab nak balik minggu depan terus sambut pemegang awal Ramadhan ngan keluarga.

Sebelum Asar...kul 4 mcm tu......aku ngan abg gi jumpa bakal pengantin Fikri & Izzati, majlis bulan September ni nanti. Dorang nk jumpa utk 2nd payment. Kitorang bwk sekali lah contoh album custom tu. Dorang nk tgk wood cover mcm mana.

Ok lah...abes citer....

Nota Alona:-
~2-3 minggu ni mmg mencabar ketenangan...

5 comments:

cikbedahlaser said...

abah eh.. dok dlm kerete je ke?? hahahahah
syok kan dpt men basuh2 camni.. x pernah cuci kereta gune air sumber asli. selalu gune paip je

Kesuma Angsana said...

mmg bagus wat aktiviti bersama2 keluarga macam ni!

wantie said...

T memang malas basuh keta kak oi... kalau balik kg pun t tak cuci keta. memang meletihkan.

tak sanggup aih. bior le hubby & amirul je yg buat kerja tu. kalau suh T, kedai la tempat nyuci nyer.

ieda said...

rajin anak2 bantu kak
senang kan
x yah antar kedai dah ;)

TiranaAduka said...

Assalamualaikum wbth...

Salam perkenalan dari
TiranaAduka...
Selaku blogger baru ...memohon maaf atas kehadiran di blog ini.....tanpa diundang...maaf dari Tirana..

From TiranaAduka.....: Darjah satu Merah - Sek.Ren.Keb..

Jemput singgah blog saya.....jika ada kelapangan dari anda.....

Wasalam..
Ikhlas,
TiranaAduka...
# sis ieda pun ade.....huhuhuhuhuhu