Tuesday, July 10, 2012

Gi dusun cari durian, yeargh!!

08hb Julai 2012
Ahad

Ari ni mmg mcm2 aktiviti...dari pagi, huhu.
Tp aku terus citer aktiviti petang dulu lah....sebab citer best...citer makan durian lah, apalagi, hehe..
Citer pg dan sebelum2 lewat petang tu aku taruk lepas2 ni, hahaha..

Sebelum jam 4 petang..
Kitorang petang tu dari Batu Kurau....dari Kg. Jelai, Batu Kurau. Dari sinun terus jer berdesupppp gi Padang Rengas, hehe. Dh janji ngan paklong nak amek durian, wiiiiii............
Jalan flyover nk ke Kg. Kroh ni dh siap dan boleh digunakan dh.
Terus gi dusun durian ni..Dusun ni milik mentua aku tp dijaga sepenohnya oleh Paklong Tahir dan anak2nya.
Alza pun melalui jalan sempit tp sudah diturap ngan tar (musim durian tahun lepas masa aku gi sinun pun jalan tu dh ditar dh, hehe)...

Sampai situ...durian dh menanti, wahh!!! toing..toing....seronok.
Nampak aje 3 bijik ni....ada lagi....ada lagi...hehe..
Kitorang turun ke bawah. Paklong & Adam ditemani cucu paklong sedang membina dangau atau pondok tunggu duyan. Buah baru jer meluruh...baru seminggu lebih cenggitu.
Dangau yg simple utk menjadi tempat berehat dan berteduh ketika menunggu duyan luruh..
Mmg kena buat dangau kali ni...sebab buah mmg lebat ler, kan. Kena tunggu. Kalo idak ada yg buat kenduri ngan puak2 suku kaum dorang lak kat atas nu, hahaha..
Mmg dh terjadi pun. Paklong terlambat sket aje gi situ nk kutip buah...dorang dh selamat buat kenduri tahlil dh kat atas tu, huhu..
Adam sedang memeriksa tiang...ok ke tak...
Bersungguh2 paklong dan adam wat keje..
Abg, mak, along, angah, akiss, Ain dan cucu paklong naik belah atas cari duyan kat situ. Paklong kata kat atas tu dia tak cari lagi duyan yg gugur petang tu.
Mak jumpa 2 bijik....comel2 mcm paklong jgk, hehe..
Sempat kitorang makan 2 bijik duyan jenis lain2. Alhamdulillah, 2-2 tu isinya sgt power!!!!! masih panas isi dia, pergh!!! delicious...sedap!!!
Bukak tu bkn apa...along tu kan nk terus kena hantar ke hostel dia. Kang kempunan lak budak tu nk merasa duyan dusun wan/pah dia...hehe..

Jam dh 5.35ptg..kena cepat2 balik. Kena hantar along sebelum jam 6.30 petang...
Along tu sebenarnya outing hari tu. Sepatutnya tak boleh outing tp disebabkan dia kena gi kursus kepimpinan kat Lenggong pd Jumaat, Sabtu & Ahad ni ngan barisan kepimpinan yg baru dilantik utk sesi 2012/2013 ni....dorang diizinkan outing utk mencari keperluan berkaitan termasuk 2x hadiah nilai tak lebih dari RM10. Mgkn digunakan utk pertukaran pd satu sesi kursus nanti. Cikgu dh pesan...kalo tak bawak hadiah tu dorang akan tersipu-sipu malu kat sana nanti, hehe..

Along balik umah tu sebab nk amek bbrp helai seluar trek dan t-shirt..tak cukup nk bawak kat sana. Hadiah tu kitorang singgah beli kat kedai Ceria 99 aje, hehe.

Penoh belakang alza....
Penoh jgk ler duyan kat belakang kete tu. Akiss ngan Ain kena dok elok2 kat belakang tu dihadang ngan beg along utk ngelak dari terkena duri durian, huhu..
Bungkusan charcoal...
Aku dh beli arang dlm sarung cabai ni utk elak bau durian lama2 sgt dlm kete. Lawa ler sket dari taruk seketul arang yg digunakan utk bakar BBQ tu, kan...hihi..
Mmg berkesan. Dh mula guna masa mula2 bawak duyan gi CH minggu lepas, hehe. Kali ni guna pun ok....Buah durian dh bawak keluar dari kete...takde dh bau duyan tu melekat lama2 kat dlm kete. Ok jer....

Sekian..

9 comments:

Kesuma Angsana said...

malangnye saya x makan durian hehe

wantie said...

tu dia kak, selungguk duyan dalam keta alza. makan sepuas puasnya. jgn sampai tido dalam kolah bilik air udah le. hehehe..

bekas arang tu comey la. kecik ke besar tu kak. kalau kecik leh letak dalam peti ais.

Nad @ MamaZN said...

entry akak ni mmg menggoda iman btul hahaah!
tolongggg....poskan kak! =p

mana nak cari charcoal tu kak?
comeynye, hihi

❤Kamsiah❤ said...

bestnya makan durian fresh...free lak tu

izyantyPersonalTaste said...

wah bestnya ada dusun...dulu zaman sekolah rendah umh tok ada dusun, skrg dah tak dak pokok pun dh mati...

Rinna said...

Cantik laa.. dibungkus charcoal tuh.. kreatif..

Waaa bestnyaa..dpt pergi dusun doyan..kutip sendiri plak tuh.. :)

Gieyana said...

perghh..mmg syiok bila da durian byk cmni..makan smpai pengsan..hihi..:-)

el said...

best wooooo
ritu nak join gam sil g dusun duyan
tp anak2 plak xde sape jaga
tp dptlah 3 guni duyan
melahap la el malam tu hahaha

CheNamNam said...

arghhhh bestnyer pegi dusun carik doriannn....windunyer saat-saat macam nehh..

weoulls pon ader dusun tau kak tapi dahh lamer pokok pokoknyer tak berbuahh...heran betull lahh...

bestnyer dapat makan buah durian fresh dari dusun macam tuhhh...jelessssss lahhh....hukkk..!!