Wednesday, July 18, 2012

Simpan cerita...lagi..

Tajuk entry pun tak best, huhu. Tapi mmg hari ni aku nk simpan beberapa cerita lah. Cerita terkumpul.

Akiss dpt hamper..  
16hb Julai 2012, Isnin. Masa amek akiss balik sekolah Isnin hari tu...kat tangan dia dh terpegang sebuah hamper. Mini hamper...Hadiah dari Pn. NoorAkma sebagai ganjaran kerana section A utk kertas trial Sains lebih dari 27markah. Akiss citer ada 4 orang yg dapat. Alhamdulillah.
Inilah hampernya...semua isinya ada cop halal dari JAKIM...
**Bkn pe...skang ni byk jajan yg takde logo halal JAKIM cuma ada halal ha lam alif lam aje...
Alhamdulillah, result trial akiss memberangsangkan. Harapnya yg real punya nanti camtu jgklah resultnya. Aku dh bagitau kat Akiss jgn cepat puashati. Bahaya situasi tu. Dia kena perbaiki lagi utk lebih bersedia ketika di dalam dewan exam yg sebenar nanti terutama subjek yg ada jgk goyah resultnya tiap2 kali ujian PKSR.

Angah dan usaha...
Nanti 1/8 turn angah lak. Dia skang rajin menelaah...buat latihan. Alhamdulillah, dia ada kesedaran kerana dia tau dia ada impian.
Tp tu lah...angah ni takmo gi tuisyen. Dia nk belajar kat umah aje. Aku ngan abg dh offer dia byk kali siap ngan alasan2 sekali. Tp dia tak nak. Kitorang takmo paksa tambah pulak tgk dia rajin ulangkaji sendiri kat umah. Kalo tak tau dia akan rujuk kat Kakak Yui, sepupu dia yg dok sebelah umah ni. Kebetulan Yui tgh praktikal kat Tepen skang.
Nak tanya kat along...cuma waktu along ada kat umah aje lah. Aku sebagai ibu berdoa aje lah agar dia leh buat bila exam nanti. Sentiasa doakan kejayaan & kebahagiaan anak2.
Suka study kat bilik dia sendiri lah. Terkadang sampai tertido ngan spek skali. Kena ler aku kejut dia tanya dia dh Isyak ke lom dan tanya dh berus gigi ke lom..hehe..
Pepagi sebelum gi skolah...dia susun ler buku2 dia tu kat tepi tilam mcm ni, huhu. Mmg dia konker abes ler bilik ni masa along kat hostel, ngee..
Kekadang akiss pun nompang study dlm bilik ni. Dia siap buat air teh O satu jag dan sediakan 2 cawan utk dia ngan angah minum kat dlm bilik tu, kehkeh. 
**Mmg peperiksaan nasional utk darjah 6 & form 3 ni takde apa tp utk dpt masuk ke kelas terbaik form 1 & form 4 kena jgk dpt result antara yg terbaik. Dok di kelas terbaik ni kita akan terikut cara dorang belajar, diajar...

Berurut...
17hb Julai 2012, Selasa. Sejak aku abes pantang Akiss tahun 2000 dulu....aku tak penah dh gi berurut satu badan. Petang td aku gi semula berurut ngan sorang makcik kat Kamunting Jaya tu. Aku dh janji ngan dia pagi Isnin hari tu. Nk bg melancarkan darah kot2 ada urat yg bersimpul ke, kan...hehe..
Ok jgk lah dia ngurut. Duduk, menelentang, meniarap, mengiring kiri dan kanan dan akhir sekali kepala, Alhamdulillah. Pengerasnya RM25.50 & segenggam beras.

Abes citer...

7 comments:

atty's said...

Tahniah utk akiss..

sama ler ngn ank aty no 2 tu..taknak g tuisyen..risau gak..

aty masa g indon ari tu,baru dpt mengurut satu badan..mmg syiok..kalo dpt urut nie.

Gieyana said...

tahniah Aqis...:-)

ouch..mmg betui kak..susah nk dpt makanan yg ada lobp halaljakim tue...

❤Kamsiah❤ said...

salam
dok plan nak pi berurut jugak ni...kali terakhir berurut 13 th lps hehe

Kesuma Angsana said...

tahniah utk anak tu ye. KA suka juga berurut tpi sebab my fevert bidan dah arwah susah nak cari tukang urut yg sesuai lah. Neway selamat berpuasa ye!

wantie said...

Tahniah Akiss. selain si Akiss tu bergembira T tau kak lebih gembira lagi kan.. kan...

biar le kak dia rasa boleh la tu tak pergi tusyen pun tak pe. kalau tak pergi tusyen rajin menelaah ok la. jgn malas ulangkaji pas tu malas gak pi tuisyen.

dah dekat ni Angah. doakan kamu berjaya dengan cemerlang .

che mid said...

Salam kenal dari che mid. Jom singgah umah...

el said...

akk pya anak2 yg pandai..alhamdulilah