Wednesday, July 25, 2012

Bulan puasa...

Ramainya oranggg!!!

Tengahari hari Ahad ari tu kitorang gi Econsave nk beli sebijik temikai, biskut utk along, cecair Harimau Kuat dan pelembut kain jenama TOP...pelembut TOP tu bg aku best sebab kewangian dia tahan lama lah, huhu.

Parking susahnya lah nk dpt. Berbaris tunggu kete depan tunggu kete lain nk keluar utk dia dpt parking!! Mujur masa kitorang dh nk pusing tu ada satu kete nk keluar. Terus lah tunggu sat. Alhamdulillah, takyah pening2 lagi.
Org mmg ramaiiii sgt. Troli sampai abes kat dlm tu.
Kitorang terus pilih temikai. Orang lain ramai dok memilih bahan2 mentah. Yg nampak sgt laris dok dlm troli masing2 adalah bawang merah, bawang putih, karot, tomato...uish...borong berpuluh kilo!!! Mesti dorang ni tokey restoran atau pun tokey gerai lauk-pauk kat pasar Ramadhan tu, huhu.

Aku ni takat nk beli temikai sebijik pun kena lah berbaris pjg walaupun ada 2 kaunter timbang dibuka hari tu. Tp tgk lah dlm satu2 troli pelanggan yg lain tu...penoh!!! Walaupun begitu, aku sabar jgk beratur. Sementara budak2 dh gi memilih biskut dh.
Nampak tak aku tgh beratur tu?? hehe...
Dorang pun tgk aku pegang cuma sebijik temikai...takde pun offer soh aku timbang dulu pun, kan...huhu. Dh ler takde troli...aku kena pegang sebijik tembikai 3 kilo lebih tu lama2, mmm. Mmg lah diikutkan aku kena ikut barisan tp tu lah...ini semua dari sikap timbang rasa masing2 laa, kan. Yang aku pun takkan nk letak balik tembikai tu sebab dh beriya2 memilih buah, dh...huhu. Lagipun ia menguji kesabaran kita di bulan puasa ni. Tu yg beratur jgk tu nk tgk tahap kesabaran mcm mana, ngee.
Dh dekat kaunter timbang, baru lah sorang bangla depan aku tu bg aku pi timbang dulu. Tgk!! bangla lagi baik dari masyarakat kita yg ada kat situ pd hari tu!!!! mm....sap sap suii...tak sampai 30 saat temikai yg aku pegang tu dh ada label harga. Jap aje, kan.... 

Aku harap pihak Econsave kena buat satu kaunter timbang utk tidak lebih dari 3 jenis barang bila ramai mcm ni, kan!!

KURMA
Kurma besar dari ibu jari abg, huhu..
Kurma jenis besar2 ni abg dpt dari ofis. Dari majikan baru. Dapat ler sume staff sorang satu bekas. Mmg sedap kurma ni....terus tinggal jap kurma safia YuTa tu, hihi. Dh abes yg ni baru sambung balik ngadap kurma Safia tu, ngee.

Nota Alona:-
~Apasal lah bila bulan pose aje mata asek rasa ngantuk semacam di waktu siang?? mm..

8 comments:

wantie said...

kalau t le, pewangi baju tu memang perlu sebab kain baju memang sidai dalam rumah. nak harap sidai kat luar, sat balik je kerja terus basah baju tu.

T pun tak beli lagi kurma. ada 2 tupperware yg leman bagi. dia ckp dapat kat tempat ceramah. hmm.. ok lah kan tak yah membazir. makan hat mana yang ada dulu.

atty's said...

kurma kat umah aty tu pun, bos along yg kasi..tp mcm dah nak abis..lepas ni kena beli sendiri..
bulan2 posa ni pasaraya sokmo je penuh org :)

Nad @ MamaZN said...

hmmm
kak, tu la kan kak..
saya pun dah terkena time naik tren (dh citer kt blog smlm)
tapi sabar je la...

ramainye la hai kat econsave tu
eh, econsave ni belah mana ye kak?
tak penah plak jumpe, hhehe..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

masing2 memborong sakan ye nak sambut puasa ni..

akak pun dpt kurma free pemberian dr masjid berdekatan perumahan makcik... sbb mmg hari2 pegi situ sbb anak pun sek agama kat situ.. hee....

Kesuma Angsana said...

mmg kat mana2pun panjang giler beratur masa weekend ari tu

SyaNa said...

kak econsave umah saya pn mcm x praktikal jek
kaunter timbang dia bukak 2..org beratur sket pny panjang
betul tu, kadang tu kalo tgk org blkg pegang sket brg, kasi la chan kan

Rinna said...

Rezeki dpt kurma.. Rin pun sebelum pose hari tuh dah ada org bagi 2 pack.

Wangi ye TOP nak cuba plak laa.. :)

Biasa kdg2 bangsa lain plak ada timbangrasa..kan.. sabo je laa..

CheNamNam said...

Saya pun heran maner datang orang-orang yang sebegini ramai bulan puasa nehh..pergi supermarket giler sesak dah tue pergi market pun sesak jugak apatah lagik pergi pasar pagii sesak sampai laga-laga vontot...sebelum puasa biasa jerk rasenyaa...huhu