Sunday, July 29, 2012

Bila along berpeluang lg berbuka di rumah...

Jumaat pagi 27/7/2012 tu along kol...Dia kol masa waktu senggang sebelum nk masuk satu lagi paper exam. Dia bgtau petang Jumaat dan Sabtu (27 & 28 Julai)....warden benarkan pelajar utk balik sekejap @ keluar outing berbuka ngan parents. Along ni manalah nk lepaskan peluang mcm tu...

Dorang dibenarkan kuar jam 5ptg dan balik jam 8.30mlm atau sebelum masuk waktu Isyak.

Jd, petang Jumaat dan petang Sabtu tu kitorang pegi lah amek along kat hostel dia dan terus singgah pasar Ramadhan Kamunting. Kebetulan cuaca mmg hangat...Aku pun offer ler utk dorang pilih air masing2.

~Along nk air tebu. Jumaat air tebu....Sabtu pun air tebu.
~Akiss nk air soya...Sabtu pun air soya jgk.
~Angah hari Jumaat tak de mintak air...kongsi aje ngan akiss dan along. Tp ari Sabtu lak angah nk air kelapa.
~Abang lak beli sendiri air mata kucing....Jumaat aje lah. Sabtu tak beli sebab angah dh beli air kelapa. Brp byk air pulak nk ada masa berbuka pose nanti, kan??
~Aku lak jenis tak kisah...semua air yg anak2 aku tingin tu aku ok jer leh minum. Tp ari pose ke berapa ari tu aku dh beli dh air teh bunga tu, hihi..
Air tebu...
Air soya
Air kelapa...dh tak nampak kelapanya sebab angah dh amek taruk dlm mug dia dulu, hehe..
Ais kiub tu aku beli kat stesen minyak Caltex...RM1 satu bungkus. Ada yg wat sendiri dh beku dlm peti sejuk tu...tp leceh nk ketuk2, kan...ngee.
Mmg mewah air lah utk berbuka pose hari Jumaat dan Sabtu semalam, hihi. Cuaca panas kan...bila gi pasar Ramadhan...kuih-muih dh tak teringin sgt pun. Tgk air aje yg nampak tingin nk beli. Tp bukanlah semua jenis air yg dijual tu tekak dok tingin.............

Mmg abes...semua air tu abes diminum, kahkah. Nasib ler OK lagi lepas2 berbuka tu nk tunaikan Maghrib pulak, hihi...
Tp tu lah...orang kata tak elok pun minum air ais ni, kan..
Tembikai merah...
Selain kurma....tembikai ni dlm Ramadhan kali ni...tak penah satu hari pun takde dlm juadah berbuka. Mesti ada!! Dan yang pasti...harga tembikai bila bulan pose akan naik 4-5 posen utk sekilo...
Cincau...
Aku beli jgk lengkong @ cincau ni....orang Melayu kita yg buat sendiri tau. Dia jgk jual air soya.
Aku beli cincau ni seketul RM2. Aku dh potong sket dan cincang2 ala kadar utk minum ngan air soya yg akiss pilih tu. Ada lebih lagi yg dh bercincang tu........jadi, kul 10.00 malam mcm tu...aku gi buat air cincau taruk ais lagi. Aduhaii...lega tekak sampaikan abg pun tingin jgk (wlpn kopi dia tak tersedia satu mug kat tepi tu, mm)...

Tp kemeriahan air ni utk 2 hari tu aje lah kot. Ari lain takde dah ler meriah mcm tu. Kena lah Akiss buat air teh O panas balik utk berbuka pose, ngee..
Tp lengkong @ cincau ada lg yg tak bercincang dlm peti sejuk tu....mm, nampak gayanya mgkn ari ni ada lagi air cincau agaknya, hehe..

Alhamdulillah, dpt lah along 2 hari berbuka pose lagi kat umah kelmarin dan semalam. Lepas dh berbuka dan solat Maghrib...baru hantar dia balik hostel. **Kalau dibenarkan terus bermalam, kan lagi best....along kan?? hihi...

Abes citer...

1 comment:

Kesuma Angsana said...

meriah betul air2 tu hehe