Saturday, November 3, 2012

Jungle trekking di Kg. Taman Sedia..

Selepas Asar...kitorang pun keluar lagi. Tak ke mana pun...melintas jalan dari Neeza Chalet dan ke arah dewan BALORA. Kat situ ada satu jambatan utk jungle trekking. Mula2 kitorang pun tertanya2 jalan tu akan membawa kitorang sampai ke mana.
Akiss soh betulkan ikatan rambut dia...
Abg panggil...tu yg pandang tu, huhu..
Belakang tu laa Neeza Chalet. Rumah tokey yg bumbung biru tu. Bilik2 chalet semua kat atas yg berbumbung merah. Fuu...byk dh ni aku dok promosi chalet ni, huhu..
Ni lah jambatan yg kena seberang utk teruskan jungle trekking. Bawah tu cuma sungai yg cetek aje.
Kitorang tak pakai kasut sukan pun....walaupun ada bawak kasut tu, hehe..
Bila dh melepasi sungai...sampai kat simpang 3 dlm laluan trekking..kitorang amek keputusan utk ke kiri.
Ada anak tangga..
Bergambar dulu...hehe..
Sini pun dh ala2 mossy forest dh...mmg byk spesis lumut boleh didapati. Tetapi rasanya lebih best kalo gi Mossy Forest kat Brinchang tu, mm..
Jungle trekking kat sini mengingatkan kitorang kat trek di Taman Negara Pulau Pinang dulu. Dari Teluk Bahang nk ke Pantai Kerachut, huhu....keadaannya ada laa mcm tu sket2. Sket aje, hehe..
Sampai lak kat sini..amek gambar lagi..
Dari sini leh nampak kg. Taman Sedia.
Kalo tgk gambar budak2 ni kat kobis replika dlm entry ebelum ni....ada nampak pokok tinggi2 tu kan?? haa...hutan kat sini laa tu, hehe..
Dh naik tangga...jalan....turun tangga pulak..cenggitu laa. Tapi best.
Byk pokok2 pine tinggi2 kat sini. Tak tau laa tu berapa usia pokok2 tu.
Bila dh sampai....laaa............tak jauh mana pun rupa2nya trekking ni, hehe. Peluh tak sempat nk keluar pun lagi. Cuma jenoh dok menampar nyamuk besar2 tu, huhu..

Rupa2nya sampai ke Jabatan Perhutanan tu aje. Walaupun ada yg tau tetapi rasanya ramai jgk penduduk CH ni tak tau sangat psl jungle trekking ni menghala ke mana, hehe. Sbb sebelum2 tu bila kitorang tanya jawapan dorang pun samar2, ngee..

Walaupun trek td cuma sampai kat sini...tapi orait laa jgk laa. Leh rasa pengalaman masuk hutan yg banyak pokok2 pine ni, hehe. Sorry, aku tak tau nama pokok ni sebenar. Mmg aku panggil pokok cenggini pokok pine aje, hehe.. 
Tu...dh sampai kat area Jabatan Perhutanan, hehe..
Ni laa satu2nya gambar abg kat area sini, ngee...
Trek ni pengunjung bangsa lain yg suka gi. Pelancong omputih tu...siap bawak anak kecik 3-4 orang. Yg kecik mgkn 6-7 bulan umurnya dok dlm stroller lagi. Dorang leh selamba aje bawak anak2 kecik tu kat jungle trekking mcm ni...takde pantang2 pun, huhu.

Dh sampai situ...kitorang pusing balik sebab malas laa nk lalu dh kat Jabatan Perhutanan tu. Tadi masa ronda2 makan eskrem tu kan dh gi situ dh...
Belakang tu pun pelancong asing gak tu..siap ada tour guide lagi, huhu..
Bergambar ngan anak2 tersayang......Dh besar2 dh anak ibu, ye...
Pokok yg ada duri2....cantek pokok ni..
Tu nampak kan ada pintu pagar utk ke trek lain?? Trek tu mgkn menghala ke CHiMP kot...
Kitorang tak pi ke arah lagi satu tu sebab nk gi terjah pasar malam. Nak carik makan...nak carik makannnn...

Nota ALONA:-
~Selagi tak siap gambar2 pengantin ni....rasa mcm orang berhutang!!! adoii....mmg berhutang ler kot?? Tapi kategori lain, huhu...

3 comments:

wantie said...

huh...kat ch ni pun akak ber jungle tracking...

berpeluh tak?

atty's said...

dah lama tak berjungle traking

Zura@Iwan said...

bestnya bjungle trekking akak..tmbh2 ngan family kan....