Tuesday, November 27, 2012

Malam di homestay & pagi Sabtu di Bandar Hilir..

Malam kat homestay
......masak nasik guna beras yg Fadel bawak dari umah dia. Masak apa?? Sardin, sayur, telur dadar antara lauk malam tu. Bahan2 ada yg dibeli kat kedai runcit di Tanjung Bidara...dan ada yg dibawa dari umah. Walaupun simple tapi happening jer makan mcm tu kat homestay, hehe..

Malam tu...tgk Maharaja Lawak Mega beramai2...macam umah sendiri. Walaupun Fadel ada bawak decoder astro beyond dia (kalo decoder astro dulu2 cuma bawak kad aje...) tp disebabkan hari tu semua astro leh dpt channel 132 promosi...takde ler tukar decoder astro beyond tuan umah tu ngan decoder fadel, hehe..

Itulah antara sebab kenapa kitorang suka dok homestay bila gi menginap mana2, bercuti beramai2 ngan keluarga cenggini. Kita leh dok dalam satu umah, santai2...tgk tv sama2, leh masak sama2, makan ramai2 mcm kat umah sendiri (kalo homestay yg sediakan perkakas dapur laa)...kalo yg sediakan mesin basuh...leh jgk nk basuh pakaian yg dh dipakai tu dari dok terperap busuk masam dlm beg plastik, hehe. Ikut suka laa. Ikut nasib jgk. Kalo cuaca lembap...pakaian pun payah nk kering, ngee..

Bila anak2 dh besar ni...lebih senang rasanya sewa homestay aje kalo cuti2 bajet dan ekonomi mcm kitorang ni, hehe (jawapan kepada pertanyaan kak Kamsiah_Yusoff dlm entry sebelum ni). RM150 leh dpt satu rumah (contoh:- harga Mas Merah Homestay ni)....berbeza ngan RM160 ke atas utk satu bilik hotel yg mempunyai 2x katil queen. Aku dh survey harga bilik kat area Bandar Hilir tu...itulah harga yg paling ok utk bilik yg ok...(katilnya bukan guna cadar petak2, selimut petak2 tu..ngee)...Selagi ada pilihan...aku akan cari yg terbaik mengikut kemampuan.
Tapi disebabkan kitorang pun gi ngan ayah, Fadel & isterinya...maka lebih best dok kat homestay. Dgn cara ini...kitorang jgk bagi sokongan pada bisnes sampingan orang kita. Tu sebab kat side bar aku tu aku ada buat ruangan senarai homestay, hehe.

Ok...meh jawab soalan Wantie & Nad kat ruangan komen N3 sebelum ni...hehe..
1) Kat dlm gelas cendol Fadel tu ada sesuatu yg tak sepatutnya ada kat dlm tu. Lepas2 tu terus laa Fadel tak jadi nk sambung makan, hehe. Biasalah, kan..gerai tu kat tepi jalan..bawah pokok pulak...
2) Misteri orang tua berjanggut putih tu mmg takde jawapan pun. Tgh kitorang dok makan cendol, berborak2, usik mengusik, gelak2...pakcik tu ada kat depan meja kitorang selang 2-3 meja gak laa. Tapi bila terpandang semula...pakcik tu dh takde. Padahal antara pelanggan kat situ...kitorang jer yg berkenderaan. Takde moto ke basikal ke. Bila tgk pakcik berjanggut tu dh takde..tgk jugak kot2 dia tgh berjalan kaki ke apa...Mmg ada org berjalan kaki tp bukan pakcik berjanggut tu, org lain. Tu yg kitorang kata misteri tu, hehe.. Tapi takde laa misteri betoi2 pun, ye. Mgkn kitorang tak perasan kot2 ada cucu dia amek dia ngan motor ke apa ke sebelum tu, kan.....ngee..

17.11.2012
Sabtu

Pagi tu sarapan pagi ngan maggi TomYam & air teh O...
Pastu keluar terus ke Bandar Hilir.....parking kat luar bangunan Dataran Pahlawan Mall (bangunan tambahan yg baru)...
Jauh jgk ler nak menapak ke Menara Taming Sari...tapi orait ler sebab dalam laluan tu leh singgah kat bangunan2 sejarah yg ada. Bkn pe, kang lorat sgt nk cari parking dekat2....kot takde parking kosong lak nanti....haa, kan susah tu. Tapi bila dh sampai dekat2 Menara TamingSari tu....byk rupa2nya tempat parking kosong, ngee..
Kat atas Mall tu...ada laa padang luas cenggini..dataran ler kot, kan. Ada perlawanan paintball dum dam dum dam dgr peluru dorang dok tembak2...fighter..fighter!!!!
Kat sini pun ada pentas yg cantik telah dibina menggantikan pentas lama yg penah wujud kat Dataran Pahlawan iaitu ketika zaman takde Mall ni lg laa. Kan ke dulu2 ni padang biasa2 aje. Tempat nk naik kereta lembu, hehe...
Kat depan bangunan memorial pengisytiharan kemerdekaan...Tak masuk sini pun. Lain kali laa. Aku penah masuk sini pun ketika aku ikut rombongan sekolah rendah darjah 5 duluuuuu, ngee...
Walaupun tak naik sampai atas....bergambar kat bawah ni pun orait jgk laa. Antara tempat popular utk bergambar kat bandar hilir ni, hehe..
Maleh nk naik...bkn ada apa pun kat atas tu. Byk kali dh naik, hehe. Kot ada yg lain pun....orang yg bukak gerai2 cenderamata, gerai lukisan....cenggitulah. Terkadang ada taik anjing jgk, ish!!
Along dan angah...
Kitorang ingat dapat laa nk gi muzium kebudayaan dekat2 situ. Masuk RM2 aje. Masa tu ada pulak grup muzik tradisional kat luar bangunan istana tu. Siap ada orang main akordion dan gambus tu!!!!! Syok jer dengar. Kalo aku masuk tu...mau aku dok bersila tgk dorang main muzik, hoho.
Tapi disebabkan kitorang risau ramai pulak nanti beratur panjang nak naik Menara TamingSari tu...maka utamakan dulu Menara TamingSari tu, ye...hehe...
Abg beca...abg beca di tengah jalannnnnn...
Kitorang pun tak naik beca. Kitorang dh penah naik beca kat sini. Fadel ngan Dayah aku tak tau laa sebab masa kitorang gi dulu tu gi ngan mak dan ayah aje. Dorang berdua masih dok kat Sarawak. Tingin jgk lagi nk naik beca....tp harus utamakan yg tak penah naik lagi, ye...
Rileks jap kat area sini. Letih pulak menapak jaoh ni. Minyak2 muka dh keluar dh...
Antara port abang beca kat Bandar Hilir...hehe..
Antara pemandangan kat Bandar Hilir...
Lega jer dh sampai kaunter tiket....beli tiket RM15 utk naik menara ni. Harga utk warganegara. Umur 12 mcm akiss pun dh kena harga dewasa jgk, hoho. 11 tahun ke bawah baru kira kanak2, mm..
Syok oor naik mende ni....Kalo gi sana & tak penah naik....jangan ler kedekut nk try naik mende ni, ye..hehe..
Apa yg nampak dari atas tu?? try ler naik rasai pengalaman sendiri. Pengalaman aku?? nanti aku citer nanti.
Seperti tempat2 pelancongan lain jgk ler...nk naik mende ni ada jer fotografer amek gambo utk dijual bila kita dh turun nanti, huhu...
Muka teruja. Tgh beratur tunggu turn nk masuk pagar, hoho..
Abes utk setakat ni....nanti sambung lain.

Nota ALONA:-
~Menceceh....................

5 comments:

Nad @ MamaZN said...

takmo la komen apa2 pasal jawapan utk entry sblm ni..pagi2 buta ni, heheheeh

bestnye gi melaka
antara negeri yg saya terrriiiiingin sangat nak pegi walaupun penah pegi sblm ni
tapi tak berkesempatan lagi..
nnt la, insya-Allah....

saya pun igt lagi padang luas depan a famosa tu..dulu jd tmpt naik kereta lembu..masih igt lagi, sbb dulu penah naik kereta lembu kt situ la, hehe

siti fatimah said...

lama benor tak pergi melaka. pi pun masa rombongans ekolah gak . kiikikikik....

haish.. jenuh menapak gak tu kalau nak masuk kota A famosa tu. kan..kan..

atty's said...

negeri melaka..negeri yg paling aty suka g bercuti..
dulu2 kalo pergi kira balik kg..sbb family inlaw org sana ada rumah kt sana..tp lor ni , mil dah sewakan kt org..tp banyak je sanak sedara lagi..

aty teringin naik boatbus ke apa benda tu..

Zura@Iwan said...

slm kak..lama x masuk blog akak..

wahh cuti2 ke melaka rupanya...

zura last pergi 2thn lps kut...masa tu pegi ngan Gie...hehe...

tp tu le..masa pegi tu , x sempt nk nek menara taming sari tu..huhu..

Gieyana Muhamad said...

Kat kapal tue la tetinggal payung purple kesayangan..ada jumpa tak? Keh keh..

Harus p lagi la psl ms g ngan zura tue day trip jer..x puas jenjalan..:-)