Thursday, November 22, 2012

Motor utk along....

Wahh....belum dapat lesen dh dapat motor budak ni????
Sebenarnya, bukan aku yg beli motor ni & bukan suami aku yg belikan motor ni utk anak sulung kami.
Motor ni adalah motor arwah mak aku. Mak yg beli. Mak bayar bulan2 guna duit gaji mak. Skang bila mak dh takde...ayah yg sambung bayarkan setiap bulan. Pun guna duit arwah mak melalui pencen ilat yg mak dapat beberapa bulan sebelum mak meninggal (atas faktor kesihatan mak telah dinasihatkan berhenti keje dan layak menerima pencen ilat dari SOCSO setiap bulan).
Bila mak dh meninggal...pencen ilat tu dapat kat ayah pulak walaupun cuma dapat sebahagian dari asal. Mcm pencen biasa jugak laa.
Gambar diambil ketika moto ni baru dibeli sebelum pertengahan tahun lepas (dalam stor/garaj). Masa ni along ngan angah aje yg singgah umah atok dan wan dorang nk ukur baju melayu. Aku tak ikut sebab ada kat homestay Mempaga.
Masa mak beli motor ni....mak dh cakap kat kitorang yg mak nk bagi motor ni kat cucu sulung dia nanti. Kaler motor pun mak yg tanya sendiri kat along nk pilih kaler apa. Bila along cakap oren....mak aku pun beli ler kaler oren. Tgk plat nombor dia...CCU......kebetulan...motor ni mak nk bagi kat cucu dia, kan...hehe..

Tapi motor ni mak mmg guna dulu laa sebelum along dpt lesen B2. Mak guna hari2 gi keje, gi pasar, gi pasaraya Thong Fatt Lido, kekadang gi Lebu......
Mak nk dpt lesen motor dulu pun bkn senang. Maklum laa...masa mak amek lesen B2 ni usia mak dh cecah 50.....

Tp sejak mak dh sakit (namun masih bekerja)....ayah jer yg hantar gi & amek mak balik. Dalam masa tu...mak ada laa tanya bila along nk amek lesen sbb umur along dh 16 tahun masa awal tahun 2012 ari tu. Aku ckp kat mak...cuti sekolah ujung tahun laa sbb along dok hostel. 

Bila mak dh takde...kekadang ayah guna motor ni gi jengok2 kebun. Walaupun ayah guna gi kebun tapi takpe...ayah aku tu jenis cermat orangnya.
Motor EX5 ayah tu pulak digunakan oleh bapak si Daniel (bekas jiran sebelah umah jer)....tp sampai skang tak bayar2 lagi duit motor tu. Padahal ayah bukan tolak mahal pun....RM1k aje. Kat kedai alamat tak dapat ler harga macam tu, mmm..........NTAH LAA................spesis amek kesempatan atas kebaikan ayah aku jugak laa ni. 

Motor kaler oren ni masih kat Bentong. Dh tak dok dalam stor...tp dok dalam rumah sebab kat sana kerap ada kecurian motor. Jiran umah ayah aku (jiran sebelah kiri umah)...anak dia hilang moto kat luar umah sebelum jam 11 malam. Dorang masa tu tgh tonton tv kat ruang tamu.
Stor ayah aku tu cuma guna rantai kunci dan mangga aje. Senang sgt ler si pencuri nk potong kalo dorang berhasrat nk curik motor tu. Tu yg ayah aku simpan dlm umah aje, hehe..

Motor ni nanti kalo ke Taiping....aku ckp kat ayah guna pos laju aje laa. Tak tau ler brp pulak kena cas ni. Dulu RM150 cenggitu. Skang tak tau laa dh. Mgkn RM200 lebih dh kot??
Bila nk sampai Taiping?? Dulu ayah kata nak soh Fadel ler yg urus dalam cuti sekolah ni, hehe. Tak kisah laa tu pun..sebab kalo sampai sini pun aku rasa...mesti aku yg lebih kerap guna dari tuan baru motor ni nanti, hehe..

Nota ALONA:-
~Aku dh survey courier utk hantar motor ni. Pos laju atau skynet??? Tapi mcm pos laju jgk ler yg ok. Leh tgk link INI sebagai rujukan dari pengalaman orang lain, hehe. Paling jenoh nk membalut motor tu laa utk tak bagi calar. Balut mcm hamper, huhu!!!

5 comments:

el said...

hahahahah giler nak balut cam hamper...tersentuh gak el bc psl arwah mak akk tu..syg betul kt cucu2 dia kan..:)

Nad @ MamaZN said...

Baik poslaju kot, saya dh serik dgn courier servis selain poslaju.huhu

Kesuma Angsana said...

jauh nak bwak motor ni ye. seronoklah along!

ieda said...

seronok lah along
warna ijoo layie ..
cantik warna dia ..
aduhh sedih saya baca kisah atok along tuu .. memang selalunya atok2 nie sayang dan ingat kat cucu2 mereka kan kak

Zura@Iwan said...

along dpt motor baru...buah smngt utk along ni....