Sunday, November 11, 2012

Kursus KPP Along & ke Penang jap...

10.11.2012
Sabtu

Walaupun hari ni adalah ari permulaan cuti sekolah semester akhir 2012....kitorang tetap bangun pagi seawal pagi mcm dorang nk gi sekolah tu. Selalunya kalo hari cuti kitorang bangun 6.30 pagi...dan lepas tu kkdg sambung tido balik, hehe.
Semuanya gara2 nk keluar hantar along ke Institut Latihan Memandu Sepakat yg terletak kat Taman Sentosa ni. Kul 7.30pg dh kena ada kat situ sebab tokey agensi SETIA yg aku daftarkan nama along ni nk cepat katanya...sebab lepas2 tu dia nk gi bercuti ke Bangkok. Maklum ler...konsortium sekolah memandu ni tutup seminggu minggu depan, huhu. Sempena cuti Deepavali dan Awal Muharram...dorang pun terus cuti direct seminggu dari beroperasi.
Kat sini laa jugak tempat aku amek lesen motor 10 tahun dulu.
Aku amek lesen kete tahun 1996....kat sekolah memandu Lingam yg dulunya berlokasi bersebelahan betul ngan stesen KTM Taiping. Dh beberapa tahun pun sekolah memandu ni dh ditutup. 
Dulu sekolah2 memandu takde buat gabungan atau konsortium. Ujian memandu dibuat di perkarangan pejabat JPJ. Skang ni bila agensi2 sekolah memandu dh bergabung mcm SEPAKAT ni...JPJ cuma hantar pegawai dorang utk buat ujian kat tempat yg syarikat dh sediakan tu.

Bila dh jumpa Mr. Chua...along pun beratur utk pendaftaran kursus KPP di kaunter 9. Mujur ler mykad along takde masalah utk scan cap jari. Kalo idak, kena beli smart kad SEPAKAT berharga RM15 utk digunakan sepanjang along berkursus nk dapat lesen B2 kat situ.

Dh buat pendaftaran..along makan nasik lemak bungkus yg dibeli kat gerai di Klian Pauh tu dulu. Makan kat cafe yg disediakan kat sekolah memandu tu.
Mujur beli nasik lemak......nasik lemak kat cafe tak siap lagi, hoho..
Nasik lemak dan teh tarik, wow!!!
Kitorang pun amek peluang terus sarapan pagi kat situ. Semua amek mee goreng. Masih panas lagi.
Lepas2 kitorang dh amek mee goreng...ramai lagi yg datang utk sarapan pagi. Jap jer abes satu tray mee goreng tu...sedap pun sedap dan kebetulan pulak makanan lain tak siap lagi kecuali kuih-muih, huhu. Maklum laa...lom kul 8 pagi lagi, kan, hmm..
Ni ler litar utk along belajar praktikal dan ujian JPJ nanti. Tempat aku dulu jugak ler ni...kenangan..kenangan!!
Masa aku nk amek lesen B2 dulu...anak2 masih kecik. Akiss pun setahun lebih baru. Bila abg dh hantar aku gi sini....abg ler layan dorang, huhu. Masa tu guna kete KP 7171 lagi..

Dh selesai sarapan & along pun dh masuk kelas (nasib ler kebetulan ada 2 orang kawan along pun gi kursus ni jgk)....aku, abg, angah & akiss pun bergerak ke arah Penang utk gi hantar print album2 Noni & Amil tu. Senang sket hantar sendiri ni...berinteraksi depan2 ngan Tracy. Tambah pulak kitorang nk topap kredit dlm akaun kitorang kat situ. Sekali topap mesti RM500. Bergantung pd berapa byk album yg kitorang nk kena print kat situ. Penah dulu kitorang topap RM1000 tapi bila album2 dh siap...sket jer belen kredit yg tinggal,  huhu..

Masa masuk pulau....kitorang ikut jambatan. Dh selesai urusan ngan Tracy...kitorang terus jer keluar dari pulau. Tak ronda mana2 pun sebab sian kat along. Dia tak ikut sekali. Lain kali hantar print album lagi dalam cuti sekolah ni...leh bawak along sekali dan kita ronda2, ye Along!!

Keluar dari pulau...kitorang naik feri. Tak ramai pengguna feri masa tu. Sampai2 leh terus masuk feri, yippi!! Takyah tunggu lama2 tunggu turn kat luar, best!!!
Malas nk keluar kete. Dok rehat2 dlm kete pun syiok, hoho..
Dh sampai terminal...dan keluar dari feri (terminal sana pun tak ramai lagi pengguna nk masuk ke Penang ikut feri)....kitorang nk cari Kg. Benggali kengkononnya. Nak cari amp...amplifier. Yg dh ada kat umah tu dh rosak laa. Berbaloi ler nk rosak pun sebab dh guna berapa tahun dh, kan.... Skang kalo abg tgk movie...cuma guna sound dari speaker tv aje ler. Takde kesan bunyik langsung!! hoho..

Abg kata area Kg. Benggali tu ada satu lorong mcm kat Jalan Pasar di KL yg byk jual barang2 elektronik murah. Tp tu laa...tak jumpa lak Kg. Benggali tu, camno??
Tak jumpa tu pasal...dalam garmin hp aku tak dapat dikesan pulak kat mana Kg. Benggali kat bagan ni, huh!! Tp bila balik umah gugel...laa!! senang jer pun. Dh lalu pun jalan utamanya. Cuma kena masuk cari lorong kedai tu aje, ish..ish.

Jadi, bila dh tak jumpa..kitorang teruskan jer ler ke Carrefour Seberang Prai seperti biasa kalo ke Penang. Amp tu kita beli lain kali laa, ye, hehe.
Kat bahagian basah di Carrefour...
Kat Carrefour bkn beli apa pun...biskut oreo x 3 RM6 (offer), roti potato, aneka muffin, tart telur, tembikai sebijik (RM0.98/kg), Sunsweet prune x 2 (utk abah satu sebab abah suka buah prune, hehe) .
Dh membuat pembayaran kat situ...kitorang pun keluar dan menuju pulak ke medan seleranya. Hari ni nk makan nasik campur aje lah. Dh pilih tempat, aku pun gi amek nasik utk abg sekali. Abg dok jaga tempat dan barang, hehe.
Angah tolong bawak pinggan ibu..
Kalo kat sini...nk makan nasik campur kitorang amek kat gerai Nasi Campur Mami World, huhu.

Dh kenyang...turun bawah OTW nk ke parking...sempat singgah kat kedai buku Hasani tu. Mmg best masuk sini. Rak utk novel pun banyakkkk. Cuma tu lah...kali ni aku masuk sini mcm takde selera jer nk beli waima membelek novel terbaru yg berada di pasaran, huhu.
Kejap jer aku masuk...dh keluar dh jaga troli (sebab troli dh tentu laa tak leh bawak masuk dlm, kan..)..
Abg jer yg dok lama2 kat dalam tu dok belek2 apa, ntah...mmm.
Gambar ni abg yg snap. Budak2 kalo tgk buku2 yg diorang suka...mmg ralit!!
Dari Carrefour...kitorang terus balik. Sampai umah...buat apa yg sepatutnya...keluar semula utk amek along kat SEPAKAT yg dh abes pun kelas KPP nya.

Balik dari amek along...terus tertido sampai kul 6 petang, hoho. Ngantok betoi.

Sekian...citer utk arkib aku..

Nota ALONA:-
~Dalam kul 10 pagi ni nk gi Karangan, Kulim lak. Nak gi umah kak Imah utk berubat resdung. Dh kol bgtau dia dh..Nasib dia takde program nk gi mana2 pun, ngee..
~Nanti aku buat entry perubatan resdung ni, ye...hehe..

3 comments:

Gieyana said...

kak lona dgn carrefour x dpt dilepaskan..lama x pi situ..slalunyer tesco jer..smpai cemuihhh...:-)

Kak, ada satu perubatan resdung kt jitra guna perubatan islam..darusshifa..nnt nk try n sy review k..:-)

wantie said...

hehehe... bila teringat time belajar motor. terungkapkisah lama. time belajar motor ni le cik abang tackle kita tau.

dia ambik no talipun dari auntie driving school. hahaha....

kalau minta sendiri jgn mimpila nak bagi.jualmahal sangat .last tersangkut jadi bini.

memang nostalgia tengok trek belajar moto tu kak oi..

Zura@Iwan said...

sy amik lesen masa tahun 2006 kut..hehe..

carrefour jarang pegi...sll tesco la kan..hikss