Monday, November 5, 2012

Ke pasar malam Brinchang..

27.10.2012
Sabtu

Dah sudah berjungle treking....kitorang balik ke chalet dan naik kete pulak. Mengarah ke Parit Falls jengok2 jap kat kawasan CHiMP. Dari situ kitorang terus keluar ke pasar malam. Misi nk cari stoberi, rock melon, ubi ajaib, nasik ayam goreng berempah dan makanan kudap2 kat chalet nanti.
Wlpn dh mula jem...rezeki kitorang dpt parking tak jauh ngan pasar malam. Kena menapak sket jer.
OTW menapak tu sempat ler sambar sorang selai t-shirt utk along, angah dan akiss kat deretan bangunan gerai tu. Beli kat situ pun orait jgk....harga pasar malam...malah boleh dapat lagi lebih murah dari pasar malam tanpa teruk nak tawar menawar.

Dh masuk area pasar malam....kitorang jumpa dulu nasik ayam goreng berempah. Mmg sedap ayam berempah dia. Masa gi bermalam kat CH sebelum ni dh penah beli ayam goreng berempahnya...Fadel ngan Dayah yg beli, hehe.

Jalan depan sket...beli pulak udang goreng tepung...RM10...dalam 8-9 ekor udang besar jgk laa. Tu pun mmg selalu beli jgk kalo gi pasar malam Brinchang. Budak2 ni suka sangat, mmm..

Misi seterusnya...cari nyonya jual stoberi yg boleh dibeli satu tray ngan harga murah2 tu. Fadel ngan Dayah jgk ler yg rekemen beli kat situ ketika kitorang gi bermalam kat CH sebelum ni, ngee..
Kali ni mungkin musim stoberi tgh ranum ke hape pun aku tak tau lah...leh dpt RM45 utk satu tray...
Satu tray stoberi tu...bersamaan 8 pack stoberi cam dlm gambar di atas tu. Satu pek stoberi tu berharga RM8-RM10....Kalo beli 3-4 pek leh dpt murah lagi. Senang2 beli satu tray terus, hehe..
Jangan risau...gerenti leh abes punya utk orang yg suka makan buah stoberi, hihi..
Ok...aku bg gambaran cenggini aje ye muka nyonya tokey stoberi tu, ngee..
Sesape yg gi CH nanti...nak beli stoberi byk2...leh beli kat nyonya ni. Harga satu tray murah2!!!
Jagung mentah aku tak beli pun pasal...kat CH ni macam mahaii aje. Pastu bukan semua elok pun. Ada yg mcm dh kering isinya.
**Kat pasar Kamunting pun ada yg jual...5 tongkol RM5...eh, murah laa kan. RM1 satu. Isi elok2 lak tu....pasal pakcik tu dh kerat kulit jagung tu setengah...(setengah lagi masih berkulit, hehe) senang nak memilih masa membeli. Jagung spesis benih Taiwan jgk. Makan mentah pun sedap, huhu.

Pastu, kitorang jalan lagi...
Aku mmg suka betul ngan ulat ni...tp muka ulat ni tak comey. Aku penah tgk ulat cenggini yg mukanya comey kat Padang Besar...tp tak beli pulak masa tu, hehe..
Walaupun sini tempat tanam teh...tapi harga tehnya pun takde ler murah sgt pun. Dan bkn semua teh berkualiti. Ada teh tu kalo kita buat air...perut leh kembung sgt...huhu..
Sepatutnya...dh sini tempat tanam teh...jual ler murah kan??? Ni lebih kurang harga supermarket jer...baik beli kat sana. Kalo beli kat sini pun...belum tentu teh tu baru dikilangkan pun, mmm..

Kat satu tempat tu tetiba ada orang kecoh2....rupa2nya ada gaduh laa. Gaduh antara customer ngan tokey gerai. Tak lama tu...polis pun dtg. Dekat jer kan pasar malam ngan balai polis brinchang ni...cuma kena melintas jalan aje nk gi kat area gaduh tu, hehe.
Customer tu ckp...tokey tu kuang ajar....bla..bla...bla...Customer tu siap rakam visual guna hp dia. Dia kata nk masuk kat youtube ngan fesbuk, hehe..Nk sebar bagitau jgn beli barang kat kedai tokey tu. Pergaduhan dh bersurai....polis gi tanya detail kat tokey gerai. Customer td pun blah...masih tak puas hati.

Tapi kat situ ada sorang badut ni. Bertopeng senyum. Walaupun dia tak senyum...kita tetap nampak dia senyum, hahaha..Mcm dia tengah senyum jer tgk orang bergaduh tu, kuikui...
Badut...badut...
Akiss di kelilingi oleh muka2 pelik...hehe. Siap nampak mata jer kat belakang tengkok badut tu, ngee...Semua tgh tgk orang bergaduh tu ler, hihi..
Antara key-chain yg dijual...
Bunga2 segar yg dijual....
Pokok periuk kera......kalo beli sini...bawak turun gantung kat umah...kejap jer ler kalo tak reti nk jaga, hehe..
Patung tengah tu mcm Siti Nurhaliza lak aku tgk, hehe..iras2 laa..
Akiss ngan topi yg tergantung...
Abg pun tingin....
Pokok kaktus comey2.
Ntah kenapa ntah...kali ni Akiss ngan Angah berminat pulak soh aku beli pokok kaktus comey2 ni. Ada ler dok jaga kat umah ni, mm...
Kecik2 nampak comeyy aje.
Dh puas ronda...tp tak jumpa pun rock melon & ubi ajaib. Aku msj kat ayah...ayah kata ubi ajaib tu mana ada jual kat atas...cuma dijual kat Ringlet aje...huhu. Sesape yg tingin nak rasa mcm mana rasa ubi ajaib ni...kena ler gi turun ke Ringlet tu ye utk membelinya. Ayah kata...nanti ke Tepen...ayah akan belikan, ngee..

Balik chalet...selepas Maghrib baru ler kitorang bukak bungkus nasik ayam ni dan makan kat meja makan yg disediakan kat luar tu. Lebih selesa makan sambil tunggu air panas masak, hehe..
Nasi ayam goreng berempah..
RM5....tp ayam dia besar....puas makan.
sup dia biasa aje lah...
Malam tu dh lepak2 online tumpang wifi orang lain jap. Along sambung lak main games kat meja luar chalet tu. Kat luar masih kedengaran jiran2 chalet kitorang bersembang sesama jiran. Ada yg baru balik dari jenjalan. Abg dh tido, angah dh tido, akiss dh tido....aku dok layan CSI.

Nota ALONA:-
~Curi2 apdet blog wlpn tgh sebok buat page album pengantin, hehe...  

7 comments:

Nad @ MamaZN said...

cerita2 pi CH ni buat saya bertambah teruja nak pegi!
tapi tah bile la dpt pegi, huhu...

❤Kamsiah❤ said...

nasi ayam berempah tu mengiurkan...tambah2 tgk time belum mkn apa2 lagi ni hehe...
anak2 akak tak suka teh boh cameron...depa kata rasa macam daun inai...lipton ja yg laris kat umah ni

wantie said...

that day tak sempat nak pergi pasar malam ni. jeles la. lenkali nak pi ar

Kesuma Angsana said...

menarik yer di CH ni , lama KA x p !

Zura@Iwan said...

kalau g CH...night market tu pasti pergi..ntah la rasa mcm best jek..hahaha..

ieda said...

banyak kisah dan wajah2 ceria dia brincang CH nie ..
saya ke sana time ujan tahun lepas kak .. bila mlm mak aihh sejuk giler ;)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

ubi ajaib? tak penah rasa lagi.. mesti special kan? dulu masa first time pegi CH akak sibuk dok beli bunga segar potong2 tu.. byk gak perabih duit beli bunga segar selain buah2 pelik & sayur.. geram punya pasal.. hehe.. tp 2nd time & 3rd time pegi dah tak layan dah bunga segar.. layan sayur & buah2 lagi bagus...kekeke...