Saturday, November 24, 2012

Antara barangan kenangan yg ditinggal...

Balik Bentong minggu lepas....aku amek kesempatan mengemas rumah terutama barang2 milik mak. Mcm tu laa, kan. Dok jauh sesekali balik....leh nk kemas apa yg termampu aje lah.
Kat papan putih ni tertinggal tulisan mak. Yang BUKAN tulisan mak antaranya DAUN KELAMPAYAN, nama USTAZ & no. telefonnya & lukisan katun tu.
Mak mmg suka menulis....Di bawah ni pun antara kertas2 yg telah ditulis oleh mak sebagai notanya.
Ini nota mak ketika mak belajar memandu tp tu laa...mak tak sempat abes belajar utk melayakkan mak gi test JPJ bg mendapatkan lesen D pulak.
Nota mak cara2 menggunakan mesin baru kat kilang. Mak rajin gunting2 kertas sama besar sama saiz dan akan digunakan utk mak tulis buat nota, atau senarai perbelanjaan harian mak.
Kenangan di Langkawi. Ayah yg belikan piring cenderahati yg ada gambar mak ni. Gambar yg diambil sebelum kitorang naik bot gi Pulau Dayang Bunting pd tahun 2009
Skang ni, bila balik Bentong....aku mesti nk renung gambar senyuman manis mak ni. Merindui sudah tentu. Ada hp itam kat gambar ni.....mak laa yg punya. Takde sape yg guna. Biarlah begitu sebagai kenangan...Masih mempunyai sms yg mak kirimkan.

Di bawah ni pulak antara koleksi buku2 mak. Mak byk koleksi buku2 agama tapi aku pulak byk novel, adeii..(aku...aku...). Jadi, buku koleksi mak ni antara harta yg berguna utk kitorang anak2 cucunya.
Setiap buku mak akan tulis tarikh ianya dibeli.
Buku ni telah dibeli oleh mak kat hospital Temerloh pd 2005 dulu....
Catatan lain dlm buku yg sama....mak turut memberi pesanan supaya kitorang pun baca jgk.
Aku tak baca lagi buku ni......
Buku yg mak beli kat Baitulmal Janda Baik...
Ni majalah HIDAYAH yg mak langgan melalui pos. Walaupun mak dh takde tapi majalah ni tetap sampai macam biasa. Nama majalah ni pun mcm nama menantu mak, hehe...
Antara koleksi majalah Hidayah. Tapi pengisiannya takde laa best mcm Mastika.
Majalah RASA ni pun mak beli utk tgk resepi2 baru..
Spek mata mak. Mak rabun dekat...biasalah...usia dh lebih 50an. Dh berapa puluh tahun keje kilang masukkan benang kat mesin lak tu. Masa beli spek ni....mak ikut pilihan kitorang sbb mak kata mak tak pandai pilih.
Tapi hari tu aku balik mmg niat nk kemas baju2 mak terutamanya. Baju kurung mak mmg banyak sebab pakaian utama mak adalah baju kurung. Mak takde seluar jeans, takde seluar slack. Ada selai-dua seluar trek, blaus & skirt labuh yg digunakan cuma ketika annual dinner kat kilang aje & tudung2 yg banyak jugak. Kain2 batik ada yg aku dh amek bawak balik Tepen.
Akiss ngan along yg tolong aku masa ni. Baju kurung mak mmg byk sgt. Masih elok2 lagi.
Byk baju yg elok2 lagi aku dh lipat dan taruk dalam beg plastik. Aku nk bagi kat Rumah Orang Tua kat beberapa tempat nanti.
Tujuh plastik semuanya baju2 kurung mak ni. Dan seplastik tudung2 mak yg masih elok.
Telekung2 mak ada 2-3 psg aku masih simpan kat sana utk kitorang guna. Yg lain aku dh asingkan utk dibasuh bersih2 dan diletakkan di mana2 surau nanti, InsyaAllah.

Nota ALONA:-
~Lain kali balik lagi...InsyaAllah, leh kemas barang lain pulak.

4 comments:

Nad @ MamaZN said...

cantek tulisan arwah mak akak...

tetibe saya jadik sayu pulak...
hmmmm

Gieyana said...

sebak lak bila sy bc tulisan mak akak kt buku ziarah dua tanah suci tue...:-)

kalau sy kat tpt akak, time kemas2 nie cfm menangis tsedu sedan..moga akak kuat k..:-)

el said...

sblm ni pun ada gak kisah psl arwah mak akk psl tulis2 ni kan..comel tul arwah mak akk eh..akk xde lah comel sgt hahahahahaha

wantie said...

mak akak memang suka membaca yer..

jadi anak perempuan mcmtulah kan. bila balik kg mengemas je. sama la mcm t.anak perempuan sorang. memang kerja T la semua tu.