Tuesday, July 16, 2013

Cerita hari Ahad...

Takde apa....citer biasa2 aje..hihi.

14.07.2013
AHAD

Pagi Ahad...keluar ngan motor. Angah tak ikut sbb nk seterika baju, kemas barang2 nk balik hostel.
Aku naik motor ngan abg. Along naik sengsorang. Nak bagi along biasa ngan jalanraya. Along ni bkn mcm budak remaja lain yg giler dpt motor...berderum deram pulas minyak ke sana ke mari ntah ke mana hala.
Kalo budak lain...kecik2 lagi dh pandai bawak motor pantang nampak kunci motor bapak, abang atau kakak dia. Tak mintak izin ke hapa...tau2 dh lesap keluar ngan motor...ish..ish..

Kitorang nak gi kedai BATA. Bukan nak beli kasut raya pun.
Tapi sebelum tu...sempat singgah Kedai 1 Malaysia dan ECO RM2.

Dah sampai kedai BATA kat depan The Store Taiping Jaya tu...maka cari lah kasut along..kasut sekolah pvc itam. Mmg dari SM King Edward lagi dh guna kasut pvc itam ni...cuma bila along dh tingkatan 5 ni baru ler merasa nk pakai kasut dari jenama BATA, hehe. Kalo idak jenama yg biasa aje...Micro dan ntah apa lagi ntah....Kali ni pilih design mcm orang gi keje pejabat tu lah. Yg jenis kasut muncung depan 4 segi tu. Sebelum ni jenis muncung bujur bulat tu.
Along menunggu staff BATA cari saiz kasut dia...
Sekejap jer..beli kasut terus nak balik umah dh, hehe. Along tgh bukak kunci tambahan. Nampak aku tak?? hihi..
Balik dari tu...aku sempat tgk sket jer rancangan masak yg muncul dlm bulan Ramadhan aje...iaitu Ketuk2 Ramadhannnnn, huhu. Dah abes rancangan tu...alih pulak tgk melodi kat TV3...rancangan yg sangat jarang aku tgk semenjak 3-4 tahun ni, huhu.. 
Sementara...along, angah ngan abah dorang....layan siri terbaru anime ONE PIECE..
Kul 3.30 petang...along & angah dh siap2..
Alza pun bergerak ke rumah mak dulu. Balik kali ni along ngan angah tak sempat lagi jumpa wan ngan pah dorang. Tu yg singgah sembang2 kejap.
Dekat kul 4....kitorang pun gerak.
Hantar along balik dulu.....
Along ngan barang2nya. Walaupun balik cuma cuti Sabtu dan Ahad...tp barang mmg banyak jgk. Semua nak dibasuh kat umah, huhu..
Dah salam peluk cium...kitorang pun gerak pulak ke Lenggong. Hantar angah.
Alahhh, terlupa pulak nk amek gambar angah, hehe. Sori ye...ibu terlupa..sbb tgk jam dh dekat kul 6...asek pikir sempat ke balik bukak pose kat umah ni...

Balik Taiping ikut Kg. Masjid-Batu Kurau-Kamunting...
Setiap kali lalu jer kawasan yg ada pasar ramadhan...abg tanya...nak singgah ke beli lauk??
Aku geleng kepala aje. Aku kalo boleh elak...aku elak beli lauk siap kat pasar ramadhan...tambah2 kita tak kenal atau tak penah beli dari dorang. Bila tak sedap ke...apa...kita bising2, kan. Jadi, baik tak payah beli langsung.
Kalo nk buka pose kat luar...aku lebih suka gi restoran masakan panas tu (seafood/tomyam)...dh tentu dia masak masa kita oder. Kalo gi buffet ramadhan pulak...risau membazir jer...byr mahal...makan ala kadar, kan..hehe....tak sesuai ngan wallet kitorang, ngee..

Mmg kat umah pun aku dh masak nasik sebelum nak keluar umah hantar along/angah...CUMA satu apa lauk pun aku tak masak lagi, huhu..
Tp aku dh bawak keluar udang & sotong dari peti sejuk dh...bila sampai umah nanti dia dh nyah beku dh, laa kan..

Mujur sampai umah jam 7.15...hari pun masih terang.
Aku mintak tolong abg potong bawang..aku dok perisi udang, sotong...potong cabai, capai tomato ceri beberapa biji...itu ini gitu gini..
Akhirnya siap udang + sotong masak campur2...hahaha....
Kebetulan ada lagi sambal tumis kering ikan bilis yg aku buat masa sahur utk along & angah pagi tu...Ikan bilis pun masih rangup lagi. Jadi laa, ada 2 jenis lauk jgk. Kenyang pun bukan main lagi...nasik 1 pot leh abes makan 2 orang, kahhh..

Nota ALONA:-
~Masak sendiri....simple2 pun berselera jer makan, hoho...

7 comments:

ieda immi said...

sure along akan rindukan masakan akak ;)

Nad MamaZN said...

Kat tepeng ada ke buffet ramadhan?
Masak sendrik lg puas hati kakkk
Bior le simple walau cemane pun

el said...

untungkan kak..anak2 akak sekolah dekat2 je..leh sempat lagi masak kat rumah terbaekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

tulah masak yg campak2 ni lg selerakan kak...hehe

wantie said...

benar kata orang, masa anak kecik masak bagi dorang makan air tangan puas puas. sebab dah besar tak sempat dah nak makan air tangan mak.

ada yang duk asrama belajar, kerja dan yg dah berkahwin.

kalau dari anak kecik pun kita tak masak, sampai ke tua la anak anak tak merasa air tangann kita. betul tak kak.

Biar simple asal sedap dan berkat.
sama samalah kita mengutip pahala .

Kesuma Angsana said...

mmg penat kan tapi semuanyer demi anak2 !

Sarah Talib said...

Tinggal berdua sja lgi senang masak ringkas2 dh ok...

Zura@Iwan said...

nonton ceta khusyuk ha anak beranak..hehe..

sm la kita kak..tk brpa suka beli lauk kt bazar..kalau nk berbuka kt luar pegi restoran kan..pns2 dorang msk..hehe

ye kak..sy pun msk simple2 je..yg tu la mkn bertambah..hehe