Thursday, July 18, 2013

Rupa2nya...

Aku penah simpan citer pasal bil air umah kitorang bulan 5 ari tu. Jumlah dia cuma RM12.30 aje utk 2 bulan penggunaan dari 2 buah rumah...mana tak terkejut kan.

Ok...hari Selasa ari tu...tetiba ada sorang pekerja LAP mai umah ngan motor.
Dia kata nk tukar kepala meter. Katanya, meter reader report...kepala meter umah ni rosak.
Dia test bukak air paip kat luar umah tu...mmg meter tak bergerak pun.

Aku pun pi tgk semula bil air terbaru (7/2013) yg dh dpt minggu lepas.
Baru nampak ada nota kat situ..METER ROSAK/BERHENTI (akan ditukar secepat mungkin), hehe.
Masa dpt bil minggu lepas...aku dok tgk jumlah jer. Takde ler baca nota2 lain, kan..hehe.
Yg aku tau...bilnya dh naik balik jumlah tu siap ada pelarasan bil bulan 5 ari tu tau...iaitu bil RM12.30 tu lah. **Memandai aje dorang buat pelarasan sendiri, kan...padahal meter tak bergerak pun, huhu..Agak2 jer la tu ikut purata bil dulu2, kot..
Masa meter reader mai baca meter bulan 5 ari tu meter tu gerak lagi tp stop sampai bacaan meternya yg bila dijumlahkan RM12.30 aje, kehkeh...
Bila dia mai lagi sekali...meter tu langsung tak gerak dari bacaan meter dulu...pastu memandai ler dia buat anggaran sendiri.
Ni bil air terbaru, Termasuk pelarasan bil 2 bulan lepas, katanya. Bil ni lom bayar lagi. Ujung bulan baru bayar.
Kena bayar jgk ler bil terbaru ni..
Bila dh diganti ngan kepala meter baru...dorang kata kalo penggunaan kurang dari bacaan bil yg dorang memandai anggarkan tu....dorang akan tolak ler jumlah tu semula. Cenggitu laa...nak buat ayat pun aku tak reti dh bulan pose ni, huhu..
Dh tukar meter baru......
Harap2 meter ni takde ler laju sgt. Sbb kitorang kebiasaannya utk dua buah rumah ni...penggunaan utk 2 bulan cuma RM30 - RM40 aje.
Satu bil air kongsi guna dua buah rumah. Sekali bil datang dlm tempoh penggunaan 2 bulan..
Pastu bayaran tu bahagi laa dua. Sape guna byk...sama guna sikit...ikut nasib ler, hehe..Sbb jumlah isi rumah pun lebih kurang aje. Lagi pulak adik-beradek jer dua-dua umah ni pun. Apa laa berkira sgt, kan....hihi..

**2 bulan lagi nanti...sampai bil baru..aku apdet lagi...jumlah dia dh stabil ke....idak, hehe..

Nota ALONA:-
~Minggu ni along tengah periksa pre-trial SPM mula Isnin hari tu sampai laa 30hb ni.
~Minggu depan lak...akiss ngan angah periksa. 
~Semoga dpt jawab ngan sebaik2nya..Amin.
~Ibu ngan abah dorang kat umah ni...gigih siapkan album, hoho..

4 comments:

el said...

mula2 terkejut el
murah giler 12+ je bil
hahahah meter rosak ea
ha skun kena bayo lebih
padan muka..xpelah share2

wantie said...

tu la kak, T pun dua bulan kena 8 hengget je bil air. bila bil akak murah tu tersnagat sangat terkejut.

tak pe kita sama sama tengok nanti yer.

Gieyana said...

Ahaa...murah sgt kak..lebih kurang aur kt umah sy kt KN tu..:)

Zura@Iwan said...

umah kt png ni..
bil air murah..hikss.
sm gk kt umah SP..

jarang guna kan..hehe..